Απογραφή 2021: Η απογραφή του πληθυσμού είναι υποχρεωτική

Απόψεις
Απογραφή 2021: Η απογραφή του πληθυσμού είναι υποχρεωτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η απογραφή του πληθυσμού της χώρας μας για το έτος 2021 μόνο σε καλό θα μας βγει. Ας συμμετάσχουμε όλοι. Ας μετρηθούμε όλοι. Δεν περισσεύει κανείς...»

Η απογραφή των κτηρίων και του πληθυσμού γίνεται κάθε 10 χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του Κανονισμού (Ε.Ε.) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις Απογραφές Πληθυσμού και Στέγασης και του Νόμου 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α’/5.2.2021). Στη χώρα μας διενεργείται μέσω της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατιστική Εταιρεία).

*Της Ειρήνης Ζαχαριαδάκη

Με την απογραφή θα γίνει η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Η πρώτη απογραφή στην Ελλάδα έγινε το1828, οπότε οι κάτοικοι της χώρας μας ήταν 753.400 περίπου, με αναδρομική εκτίμηση του πληθυσμού του έτους 1821 με τον αριθμό των κατοίκων να είναι της τάξης των 939.000 περίπου κατοίκων. Ο πόλεμος βλέπετε...

Τα οφέλη της απογραφής είναι πάρα πολλά. Πέραν του ότι απασχολεί πάρα πολλούς άνεργους, και όχι μόνο, τους οποίους αποζημιώνει πολύ καλά για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της απογραφής, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεξαγωγή ερευνών όλων των επιστημονικών πεδίων, καθώς και στη διαμόρφωση και την υλοποίηση ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Επίσης όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αποζημιώσεις, βοηθήματα, επιδοτήσεις κ.ά., χορηγούνται στα κράτη-μέλη βάσει του πληθυσμού τους. Αν μη τι άλλο μας συμφέρει να μετρηθούμε όλοι και να αποδείξουμε ότι αυξανόμαστε και πληθαίνουμε. Να αποδείξουμε περίτρανα ότι δεν ανήκουμε σε μια χώρα με πληθυσμό που γερνάει και δεν αναπαράγεται. Να παραμείνουμε ενεργοί, σημαντικοί και αξιόπιστοι παίκτες στη σκακιέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο σε καλό θα μας βγει αν αποδείξουμε μέσω της απογραφής ότι ο ελληνικός πληθυσμός αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Είναι αλλιώς όταν μας υπολογίζουν και αλλιώς όταν μας θεωρούν αμελητέα ποσότητα επί του συνόλου.

Ας αφήσουμε τις αρνήσεις και τους αρνητές στο περιθώριο. Έλεος πια! Κάποτε ένας σοφός μού είπε ότι δύο τρελοί άνθρωποι τραβούσαν ένα καραβόσκοινο και κατάφεραν να το κόψουν. Την ίδια στιγμή δύο λογικοί άνθρωποι τραβούσαν μια κλωστή και, όσο χρόνο κράτησε η αντιπαράθεσή τους, η κλωστή δεν έκοψε ποτέ. Δεν είναι κακό να έχουμε αντιρρήσεις και διαφορετική γνώμη, αρκεί αυτή μας τη γνώμη να τη χειριζόμαστε με σύνεση και λογική.

Μέχρι πριν λίγο καιρό ξέραμε τους αρνητές των εμβολιασμών και τους αρνητές της ύπαρξης του κορωνοϊού. Τώρα τελευταία ξεφύτρωσε και ένα άλλο φιντάνι, μια άλλη κατηγορία αρνητών. Είναι αυτοί που αρνούνται να απογραφούν.

Είναι της μόδας η λέξη “αρνητής” και τείνει να δημιουργηθεί και κίνημα, μιας και δυστυχώς οι άνθρωποι που προσηλυτίζονται σε αυτήν την ομάδα ολοένα και αυξάνονται. Τέλος πια. Νισάφι. Μέχρι πότε θα αφήνουμε μια μερίδα ατόμων να καθορίζουν και τις δικές μας ζωές; Μέχρι πότε η υγεία μας, η κοινωνική ευημερία και το μέλλον μας θα ορίζονται από λίγους, οι οποίοι στηρίζονται στην ημιμάθεια και στην καχυποψία για να βρεθούν απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία;

Ακόμα και αν φοβούνται για τις ζωές τους ή τις περιουσίες τους, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι δε διατρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο. Ο κάθε απογραφέας έχει ταυτότητα η οποία έχει εκδοθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και η οποία περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ατόμου που διενεργεί την απογραφή. Αν νομίζουν ότι ενδεχομένως ο απογραφέας δεν είναι ο εγκεκριμένος, μπορούν να καλέσουν την Αστυνομία για να επιβεβαιώσει το ονοματεπώνυμο και τον κωδικό του ανθρώπου-απογραφέα που τους χτύπησε την πόρτα. Η Αστυνομία έχει ενημερωθεί για τα στοιχεία τόσο των απογραφέων κτηρίων, όσο και των απογραφέων πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση ας μην κλείνουμε την πόρτα στους ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους για να μας απογράψουν για το καλό μας.

Ας μην αφήσουμε την ημιμάθεια, την άρνηση και την καχυποψία να γίνει η αιτία να μας αποδώσουν πρόστιμο για την άρνηση απογραφής μας. Βάσει νόμου προβλέπεται πρόστιμο για εκείνους που δε θα απογραφούν, παρόλο που η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει αυτή τη διάταξη του νόμου.

Η απογραφή του πληθυσμού της χώρας μας για το έτος 2021 μόνο σε καλό θα μας βγει. Ας συμμετάσχουμε όλοι. Ας μετρηθούμε όλοι. Δεν περισσεύει κανείς...

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc, ΜΒΑ, προϊσταμένη Τμήματος Κτηριακών Έργων Δήμου Μαλεβιζίου.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News