Τα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας

Απόψεις
Τα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τρίτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το ΕΣΥ φτάνει στα όριά του, μέσα από τη συνειδητή εγκατάλειψή του από την κυβέρνηση της Ν.Δ.»

Δύσκολος χειμώνας μάς περιμένει, με τα δύο κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας να επιδεινώνονται, απειλές που σκορπούν φόβο, ανασφάλεια και απογοήτευση στους πολίτες.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Ο κ. Μητσοτάκης, απαθής και αδιάφορος, εκτός τόπου και χρόνου, εξήγγειλε το 11ο διάγγελμά του, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς ανάληψη καμιάς κρατικής ευθύνης... Εμμένοντας πάλι μόνο στην ατομική ευθύνη, ανακοίνωσε μονοδιάστατα μέτρα διωγμού και τιμωρίας των ανεμβολίαστων, στέλνοντας ξανά λανθασμένα μηνύματα στους δέκτες, ενισχύοντας, παράλληλα, τον διχασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Για τρίτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το ΕΣΥ φτάνει στα όριά του, μέσα από τη συνειδητή εγκατάλειψή του από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και την υποστελέχωση, καθώς διαθέτει 2.500 λιγότερους γιατρούς από το 2019, αφού δε διόρισε τους 4.000 γιατρούς, όπως είχε ψηφίσει η κυβέρνηση τότε ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιπλέον γίνει 2.000 συνταξιοδοτήσεις και έχει διώξει, με αναστολή εργασίας, 2.500 ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Προέβη στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, εγχείρημα που απέτυχε και τον περασμένο Μάρτιο.

Η κυβέρνηση μειώνει επιπρόσθετα τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, επιδιώκοντας την αποδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων, θέτοντας σε εφαρμογή το νεοφιλελεύθερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων τμημάτων τους. Με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών και χωρίς νέες ΜΕΘ, αφήνει ανοχύρωτα τα νοσοκομεία στη νέα έξαρση της πανδημίας, που συνιστά διαχείριση εγκληματική.

Τραγικές καταστάσεις δημιουργούνται... Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία, με ράντζα, κοντέινερ, εφημερίες του τρόμου και διασωληνωμένους πρόχειρα εκτός ΜΕΘ, ενώ λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, 536 κλίνες ΜΕΘ από 973 τον περασμένο Απρίλιο. Γίνεται διαλογή ασθενών, οι οποίοι καταλήγουν αβοήθητοι (το 70% εκτός ΜΕΘ), τα στοιχεία θανάτων σοκάρουν και η χώρα μας θρηνεί 17.500 νεκρούς, από τις θλιβερές πρωτιές στην Ε.Ε. Οι δε αποκαλύψεις της αλήθειας από γιατρούς προκαλούν πειθαρχικές διώξεις.

Η λοιπή νοσηρότητα ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται, επειδή τα νοσοκομεία έγιναν μίας νόσου. Το υπουργείο Υγείας έδωσε ξανά την καταστρεπτική οδηγία να αναβληθούν τα τακτικά χειρουργεία έως και 80%, αφήνοντας τους ασθενείς βορά στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξάλλου, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την κερδοφορία των κλινικαρχών και του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Με εγκληματική καθυστέρηση, άλλωστε, η κυβέρνηση παρέλαβε 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, θέμα σύγκρουσης κυβέρνησης Μητσοτάκη με την αξιωματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, επί 9 μήνες, καθώς αρνούταν τις προτάσεις για άμεση χρήση αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία των ασθενών από COVID. Θα σώζονταν τουλάχιστον οι μισοί συνάνθρωποί μας. Έστω τώρα, ας καλύψει πλήρως τις υπάρχουσες ανάγκες, χωρίς εκπτώσεις.

Η κοινωνία ασφυκτιά, από την άλλη πλευρά, και από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα προϊόντα βασικών αναγκών, οι οποίες έχουν γονατίσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έρχονται και νέες τον Δεκέμβριο, μαζί με όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, οι οποίοι οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δε λαμβάνει μέτρα για την προστασία της κοινωνίας και παρακολουθεί παθητικά τις καταστροφές της εφαρμοζόμενης πολιτικής της. Θριαμβολογεί, πανηγυρίζει ανεξήγητα και αυτοθαυμάζεται ο πρωθυπουργός, μη έχοντας καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Αρνείται να εφαρμόσει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, ουσιαστική επιδότηση της ενέργειας, αύξηση στα 800 ευρώ του κατώτατου μισθού, παρέμβαση της ΡΑΕ και αποτροπή της κερδοσκοπίας.

Αντίθετα, συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική της, χωρίς στήριξη των νοικοκυριών, αλλά και της εστίασης και του λιανεμπορίου. Μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα, μειώνει σχεδόν κατά 50% την πελατεία τους, ενισχύει την οικονομική τους ασφυξία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, απειλώντας την επιβίωσή τους.

Χωρίς πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας, φέρνει νέα φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, αυξάνει την ενεργειακή φτώχια και τις ανισότητες μοιράζοντας ψίχουλα, ενώ ευνοεί την αισχροκέρδεια. Επίσης ξεπούλησε τη ΔΕΗ και αυξάνει τον πλούτο λίγων και εκλεκτών.

Σοκάρει και η δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, που δείχνει την πολιτική της Ν.Δ. στα εργασιακά: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα... Είναι μεγάλη συμφορά και πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία».

Εκ διαμέτρου αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρεί την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αναγκαία αναπτυξιακά όπλα.

Τελειώνοντας, να επισημάνουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 έχει έντονο αντικοινωνικό αποτύπωμα, καθώς αυξάνει κατά 3,5 δισ. ευρώ τους φόρους, αφαιρεί 820 εκατ. ευρώ από την Υγεία, και κάνει περικοπές στην Παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια και στο κοινωνικό κράτος, με μειώσεις 1,7 δισ. ευρώ των δημόσιων κοινωνικών παροχών. Η πολυδιαφημιζόμενη, εξάλλου, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι 7η από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Με αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επομένως, συνεχίζει να εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και την κοινωνία και είναι ώρα να της δείξουν την πόρτα της εξόδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα είναι έτοιμος, με πλήρες επικαιροποιημένο πρόγραμμα, να αναλάβει τα ηνία της χώρας, συσπειρώνοντας τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, γιατί η Αριστερά που προστατεύει τα δικαιώματα των πολλών, με γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον, είναι για τα δύσκολα.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Φωτογραφία αρχείου Rawpixel

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News