Μήπως είναι πανδημία Ευρωπαίων;

Απόψεις
Μήπως είναι πανδημία Ευρωπαίων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εξασθενεί η προστασία, το εμπεδώσαμε. Άρα, μήπως το εμβόλιο χρειάζεται βελτίωση και αλλαγή;»

Κρίστιαν Ντρόστεν. Το 2003 ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ανακάλυψαν τον κορωνοϊό SARS - ξάδελφο αυτού που μας ταλαιπωρεί - κι ένα γρήγορο τεστ για τον εντοπισμό του.

*Γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Μ’ αρέσει αυτός ο ντετέκτιβ επιδημιών, τον οποίο φυσικά δεν μπορώ να κρίνω για την επιστημοσύνη του. Μ’ αρέσει για τη γαλήνη που προσδίδει στον άνθρωπο η επίγνωση της σχετικότητας των γνώσεών του. Δε μιλάει με κομπασμό μες σε αυτόν τον χαμό. Δεν εξανίσταται, όπως ο κβαντικός χημικός σύζυγος της καγκελαρίου, με την απροθυμία, την “τεμπελιά” ή το βόλεμα του 30% των συμπατριωτών του να εμβολιαστούν.

Δε μιλάει, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - και η δική μας - για «πανδημία των ανεμβολίαστων». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αφήγηση που πιστεύω ότι είναι εντελώς λάθος. Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία... στην οποία συμβάλλουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο... Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μόλυνση εξαπλώνεται στην αρχή. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ελάχιστα οφέλη από πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες που δε θα κάνουν ενισχυτική δόση».

Εξασθενεί η προστασία, το εμπεδώσαμε. Άρα, μήπως το εμβόλιο χρειάζεται βελτίωση και αλλαγή; Να κλείσουν όσο περισσότερα κενά εμβολιασμού γίνεται, να κάνουμε και αναμνηστική, καθώς «ουδέν κακόν ραδίως απόλλυται» και «πολλαίς πληγαίς δρυς δαμάζεται», αλλά κάπου χάνεται η συνοχή. Στην Ευρώπη, δε, σαν να γυρίζουμε στην αρχή.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε φόβους για επιπλέον 700.000 νεκρούς στην ήπειρο μέχρι τον Μάρτιο. «Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις ΜΕΘ σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φτάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», εξηγεί ο Οργανισμός, αποδίδοντας το θανατικό σε συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής “Δέλτα”, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των περιορισμών.

Συγνώμη, αλλά μήπως έχουμε πανδημία των Ευρωπαίων; Η παραπάνω τριάδα ισχύει και αλλού λίγο-πολύ, αλλά στον χάρτη του ourworldindata μόνο η Ευρώπη είναι... μπορντοροδοκόκκινη. Μάλιστα, στην Αφρική, με την ελάχιστη εμβολιαστική κάλυψη, ο κορωνοϊός φαίνεται να είναι σε αποδρομή. Τρίτη χρονιά η γηρασμένη Ευρώπη στα πανιά. Τώρα ψάχνει παρηγοριά σε κοινή γραμμή για τη διάρκεια προστασίας των εμβολιασμών.

*Η Κατερίνα Τζωρτζινάκη είναι δημοσιογράφος

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News