Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε

Απόψεις
Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο διχασμός και το να σηκώνουμε το δάχτυλο δε βοηθούν. Ναι, θα πειστεί αυτό το μικρό ποσοστό που πιστεύει σε περίεργες θεωρίες, αλλά μπορεί να πειστεί και η ομάδα αυτή που δηλώνει φοβισμένη»

Είναι σημαντικό σε αυτόν τον τόπο να απομακρύνεται από κάθε λογική διχασμού.

*Του Μάνου Δασκαλάκη

Άλλωστε, διαχρονικά ο διχασμός έφερνε τραγικές συνέπειες σε όλες τις πτυχές της ιστορίας. Είναι πολύ εύκολο να βάζουμε ταμπέλες και να πορευόμαστε χωρίς να εμβαθύνουμε στην έννοια της ουσίας. Ναι, κατά την προσωπική μου γνώμη, ο εμβολιασμός κατά της COVID είναι το νούμερο ένα στη θωράκιση, θέτοντας και τις βάσεις για να βγούμε επιτέλους από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία. Άλλωστε, τα επιστημονικά δεδομένα 10 μήνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας είναι πλέον περισσότερα, μιας και εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Όμως εδώ πρέπει να σκεφτούμε με σύνεση και να εστιάσουμε κυρίως στους ανθρώπους που φοβούνται και όχι σε αυτή την πολύ μικρή κατηγορία που πιστεύει σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Ναι, είναι ζητούμενο να ακούσουμε τους φοβισμένους και δύσπιστους και να τους βοηθήσουμε να κάνουν το βήμα. Ίσως αυτή η κατηγορία των φοβισμένων πολιτών να είναι και περισσότερο προσεκτική στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Μάλιστα, μαθαίνω ότι στα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης οι υγειονομικοί που τα στελεχώνουν εκτελούν και χρέη ψυχολόγου στους πολίτες που προσέρχονται φοβισμένοι σε αυτά. Ναι, τελικά αυτό είναι το ζητούμενο, να μπορέσουμε να μιλήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε να κάνουμε την υλοποίηση της απόφασής του πιο εύκολή.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε γιατρούς και νοσηλευτές στα εμβολιαστικά κέντρα, που αφιερώνουν χρόνο για να μιλήσουν στους πολίτες και να τους λύσουν όλες τις πιθανές απορίες. Άλλωστε, η αύξηση στην προσέλευση των πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν αποτυπώνει πως, αν από πολύ νωρίς η επίσημη Πολιτεία προχωρούσε σε ουσιαστική ενημέρωση, με σημείο αναφοράς να βοηθήσει, ίσως να μη βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που στήριξε την εμβολιαστική διαδικασία σε ένα συντονισμένο σχέδιο ενημέρωσης, δείχνει και τα θεαματικά αποτελέσματα, μιας και η χώρα ξεπέρασε το 80% της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με την κανονικότητα στη χώρα της Ιβηρικής να είναι σχεδόν δεδομένη.

Ο διχασμός και το να σηκώνουμε το δάχτυλο δε βοηθούν. Ναι, θα πειστεί αυτό το μικρό ποσοστό που πιστεύει σε περίεργες θεωρίες, αλλά μπορεί να πειστεί και η ομάδα αυτή που δηλώνει φοβισμένη. Ορθά λαμβάνονται μέτρα, όμως παράλληλα πρέπει να “τρέξει” και το σχέδιο της ενημέρωσης. Γιατί να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, όταν θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει τα χειρότερα;

Έστω και τώρα, ας βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, κάποιοι υγειονομικοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι όλα τίτλοι και προβολή.

Ζητούμενο λοιπόν είναι η ενημέρωση και όχι ο διχασμός... Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

*Ο Μάνος Δασκαλάκης είναι δημοσιογράφος στην Κρήτη TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News