Βέμπερ - Κεφαλογιάννης: Το μέλλον της Ευρώπης

Απόψεις
Βέμπερ - Κεφαλογιάννης: Το μέλλον της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αποστολή της Ευρώπης έχει αλλάξει σήμερα. Από την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων και τη διασφάλιση της ειρήνης εντός της Ευρώπης, το κύριο καθήκον της τώρα είναι να διασφαλίσει μια ασφαλή και ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο σε κατάσταση αναταραχής και σύγχυσης»

*Γράφουν οι Μανφρέντ Βέμπερ και Μανώλης Κεφαλογιάννης

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους. Διανύσαμε τη μακρότερη περίοδο ειρήνης, δημιουργήσαμε και εδραιώσαμε δημοκρατίες εκεί όπου κάποτε ήταν εγκατεστημένα άλλα καθεστώτα, βελτιώσαμε τα συστήματα κοινωνικής μας πρόνοιας, αντιμετωπίσαμε οικονομικές προκλήσεις δημιουργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θέσαμε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τα παγκόσμια περιβαλλοντικά πρότυπα.

Όπως και στο παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Πιστεύουμε σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, και θέλουμε να την κάνουμε ακόμη καλύτερη για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Στην ουσιαστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σε όλα τα επίπεδα.

Η βασική μας αρχή λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Δημοκρατία. Θέλουμε να ενδυναμωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί είναι το μόνο θεσμικό όργανο που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της Ευρώπης. Πρέπει να δείξουμε ηγετική συμπεριφορά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις καθημερινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι το βασικό καθήκον μας για το μέλλον είναι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας υπόψη τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Πρέπει να γίνουμε δυνατότεροι στις διεθνείς υποθέσεις. Οφείλουμε να μην είμαστε μόνο ένας οικονομικός γίγαντας, που δυστυχώς παραμένει ένας πολιτικός νάνος.

Πολλοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι ως προς την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ακουστούν. Θέλουμε να καλέσουμε τους πολίτες, θέλουμε να ακούσουμε τους πολίτες. Θέλουμε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η προσοχή στις ανησυχίες και τις απόψεις του κόσμου είναι η αφετηρία της Διάσκεψης. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτών».

«Καθήκον μας μια ασφαλής και ισχυρή Ευρώπη»

«Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη διέρχεται μια κρίση, την τρίτη σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία. Η αποστολή της Ευρώπης έχει αλλάξει σήμερα. Από την επίλυση εσωτερικών προβλημάτων και τη διασφάλιση της ειρήνης εντός της Ευρώπης, το κύριο καθήκον της τώρα είναι να διασφαλίσει μια ασφαλή και ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο σε κατάσταση αναταραχής και σύγχυσης.

Κατά συνέπεια, πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης και την ικανότητά της να είναι ένας τέλειος διαχειριστής κρίσεων. Η πανδημία του κορωνοϊού μάς έδειξε πού πρέπει να δράσουμε: οι Ευρωπαίοι ήταν δικαιολογημένα απογοητευμένοι από τη διαχείριση της Ε.Ε. Κράτη-μέλη που κλείνουν μονομερώς τα σύνορά τους, διαφορετικές ταξιδιωτικές οδηγίες και ημέρες καραντίνας, και κυρίως μια βραδύτερη διανομή εμβολίων από τους δυτικούς στενότερους εταίρους μας. Για πάρα πολύ καιρό η Ευρώπη είχε εγκλωβιστεί σε χρονοβόρες διαδικασίες, που οδήγησαν σε καθυστερημένες αποφάσεις. Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να έχει μία πρώτη προτεραιότητα: η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να δράσει γρήγορα και πραγματικά.

Σε ορισμένους τομείς, η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει ορισμένες αρμοδιότητες στα κράτη-μέλη, ωστόσο, όταν η ανάληψη κοινής δράσης είναι ζωτικής σημασίας, τότε η Ε.Ε. χρειάζεται μεγαλύτερες εκτελεστικές εξουσίες για ταχύτερη εφαρμογή και ταχύτερη δράση.

Κοιτάξτε την Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα: μία μοναδική χώρα δεν μπορεί να εμποδίσει την Ευρώπη να δράσει σε παγκόσμιο επίπεδο και όμως αυτό συμβαίνει πολύ συχνά: στην εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, εγκαταλείποντας την ομοφωνία και λαμβάνοντας αποφάσεις μέσω της πλειοψηφίας. Ως επόμενο βήμα, πρέπει να διορίσουμε έναν αποκλειστικό Ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα εκπροσωπεί το σύνολο της Ευρώπης και θα είναι υπόλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ομοίως, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις ικανότητές της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και να παραμείνει ενωμένη. Χρειαζόμαστε έναν σαφή χάρτη πορείας για μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση εντός του ΝΑΤΟ, με πραγματικές ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις με κοινό αρχηγείο, όχι για να αντικαταστήσουμε τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά για να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκτήσουμε σεβασμό στον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, η αμυντική μας ικανότητα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται για την επίτευξη της ειρήνης.

Είμαστε ήδη πρωτοπόροι στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θέτουμε τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030, αλλά, εάν σκοπεύουμε πραγματικά να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι υπεύθυνη για την πολιτική για το κλίμα, ιδίως για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει σε διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα με τρίτες χώρες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά οικολογικά πρότυπα. Εάν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε όλες μας τις φιλοδοξίες, είναι σημαντικό για την Ευρώπη να είναι έτοιμη να αντέξει οικονομικά την επόμενη κρίση. Για να γίνει αυτό, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί: η Ε.Ε. χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα εστιάσει στη σταθερότητα και τις μακροοικονομικές επιδόσεις.

Η επόμενη οικονομική κρίση δε θα πρέπει να επιβαρύνει με μεγαλύτερα χρέη τους ώμους των μελλοντικών γενεών. Δεν μπορούμε να χάσουμε τον ενθουσιασμό της νεολαίας μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ένα μέλλον ευημερίας, το οποίο οι νέοι θα κληθούν να διαμορφώσουν».

* Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι πρόεδρος Κ.Ο. ΕΛΚ. Και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

 Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News