Απόψεις

Χάθηκε ο έλεγχος...

Τρέχει και δε φτάνει η κυβέρνηση με την πανδημία

Τρέχει και δε φτάνει πάλι η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά έχει χαθεί ο έλεγχος σχετικά με την πανδημία, κυρίως στην περιφέρεια.

*Γράφει ο Σπύρος Γκουζάνης

Καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα, η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί επιχείρησε πρόωρα να δημιουργήσει κλίμα επιστροφής στην κανονικότητα, παρότι δεν πέτυχε τον δικό της στόχο για τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, με εμβολιαστική κάλυψη στο απαραίτητο 80%.

Δεν είναι δίχως βάση ότι η κυβέρνηση χαλάρωσε την εμβολιαστική εκστρατεία λόγω των έντονων αντιδράσεων από δικούς της ψηφοφόρους και αντίστοιχων απωλειών. Η κατάσταση όμως τείνει να γίνει δραματική και δημιουργείται πολιτικό κόστος, όχι μόνο μεταξύ των αντιεμβολιαστών, αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού, που νιώθει ότι απειλείται.

Είναι προφανές, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους διακηρυγμένους στόχους της.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση από την έξαρση της πανδημίας είναι οι συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις των επιτελικών του Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μετά την πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, χθες το απόγευμα έγινε και δεύτερη έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα μετέθεσε την ευθύνη των ελέγχων στους καταστηματάρχες της εστίασης και της διασκέδασης, προκειμένου, όπως είπε, να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τη μάχη και ότι δημιούργησε κλίμα εφησυχασμού. Γι’ αυτό και ζήτησε τη συγκρότηση επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής. Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση ενός εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιρρίπτει επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση και ζητά επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Επίσης, και ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανόλης Χριστοδουλάκης επέκρινε την κυβερνητική πολιτική, μίλησε για ημίμετρα που «είναι μια “τρύπα στο νερό”» και ζήτησε να γίνουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, και την ενίσχυση του ΕΣΥ με ένταξη και του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό.

Κριτική άσκησε και το ΚΚΕ, που με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει και εντείνει την ίδια πολιτική, που μας έφερε ως εδώ, και ευθύνεται για την κατάρρευση του δημόσιου Συστήματος Υγείας...». Παράλληλα, ζήτησε στήριξη του δημόσιου Συστήματος Υγείας και λήψη απαραίτητων μέτρων προστασίας σε χώρους μεγάλης διασποράς.

Οι νέες μολύνσεις που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ “αγγίζουν” τις 3.000-4.000, ενώ το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε αριθμός-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι δραματική με την πληρότητα να αγγίζει το 95%, ενώ και αυτό το ποσοστό διατηρείται τεχνητά, καθώς διασωληνωμένοι μένουν εκτός ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός έχει κολλήσει περίπου στο 60% του πληθυσμού. Εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάρρευση.

Το Μαξίμου για πανδημία

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Αντικείμενο, η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων και η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, καθώς και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους, αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων πρόσθετων μέτρων αναμένεται να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή αύριο Τετάρτη. Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει στην αρχική της θέση, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί, ούτε μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους. Η πίεση, λοιπόν, θα εστιαστεί στους ανεμβολίαστους.

  *Ο Σπύρος Γκουζάνης είναι δημοσιογράφος πολιτικού ρεπορτάζ

(φωτογραφία; Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια