Απόψεις

Φώφη Γεννημάτα – Σύμβολο ζωής: Η τελευταία φορά στην Κρήτη

Με μοναδική δύναμη εμψύχωνε τους σεισμοπαθείς Αρκαλοχωρίτες, μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο σεισμός “χτύπησε” το Αρκαλοχώρι. Στις 29 Σεπτεμβρίου η Φώφη Γεννηματά ήταν εκεί. Ήταν η τελευταία φορά που ήρθε στην Κρήτη. Έχω ακούσει ότι ένιωθε πολύ καλά εδώ. Είχε πολλούς φίλους, προσωπικούς και πολιτικούς, κουμπάρους και ανθρώπους με τους οποίους συμπορευόταν χρόνια τώρα στη διαδρομή της... Στο Αρκαλοχώρι έδειχνε δυνατή. Με μοναδική δύναμη εμψύχωνε τους σεισμοπαθείς Αρκαλοχωρίτες.

Η φωτογραφία αυτή είναι χαρακτηριστική. Η ίδια, ούσα ασθενής, όπως πλέον εκ των υστέρων αποδείχτηκε, εμψυχώνει μια άλλη γυναίκα κρατώντας τα χέρια της και μεταδίδοντάς της δύναμη να αντέξει τη δύσκολη κατάσταση που ο σεισμός προκάλεσε στον τόπο της. Τότε δεν πέρασε από το μυαλό κανενός ότι είχε αδυνατίσει τόσο πολύ γιατί την κατέτρωγε ο καρκίνος. Πολλοί μπορεί να θεώρησαν ότι είχε αποφασίσει, εκτός από μητέρα, πολιτικός και μαχήτρια, να δώσει λίγο χώρο παραπάνω στη γυναικεία υπόσταση, ικανοποιώντας την αυταρέσκεια και τη φιλαρέσκεια που μπορεί ο καθένας να έχει σε κάποιες περιόδους της ζωής του. Όμορφη, αδύνατη, καλοντυμένη και έντονα δυναμική...

Τα τελευταία δύο χρόνια αυτή ήταν η εικόνα της. Αν ανατρέξει κάποιος στο φωτογραφικό αρχείο, θα παρατηρήσει μια έντονη αλλαγή από το 2019, σε μια πιο προσεγμένη εμφάνιση. Στοιχείο που ενδυνάμωνε την πεποίθηση ότι είναι καλά και φροντίζει και για τα άλλα. Η Φώφη Γεννηματά μιλούσε για τον καρκίνο, αλλά δεν τον άφηνε να την καταβάλει σε ψυχολογικό επίπεδο. Τον αντιμετώπιζε προφανώς σαν μια συνθήκη αναπόσπαστη της καθημερινότητάς της. Και όταν συμβαίνει αυτό, τότε ίσως και να συνηθίζεται και να ξεχνιέται κιόλας κάποιες στιγμές! Τότε επιστρέφεις να ζεις ξανά φυσιολογικά!

Το 2008, λίγες μέρες μετά την επέμβαση που είχε κάνει, μίλησε σε πολιτική εκδήλωση. Τον Οκτώβριο του 2021, το βράδυ της ημέρας που εισήχθη στον “Ευαγγελισμό”, που αποδείχτηκε ότι θα έδινε και την τελευταία άνιση μάχη, μιλούσε με τους τραπεζοϋπαλλήλους και προετοίμαζε τα βήματα της προεκλογικής εκστρατείας της για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. Αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση, ότι αποσύρεται, όμως δήλωσε εγγυήτρια των διαδικασιών και της ενότητας. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι είχε φροντίσει να γνωρίζει ακριβώς τι της συμβαίνει. Αποσύρθηκε δείχνοντας λογική και σθένος. Από τη βουλευτική έδρα δεν υπήρχε λόγος να αποσυρθεί. Ίσως η εξέλιξη της νόσου ξεπέρασε κάθε άλλη πρόβλεψη που μπορεί να προσφέρουν οι δείκτες και οι μεταβλητές. Πάντως, εκείνη παρέμενε ενεργή και μέσα στο νοσοκομείο.

Συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, που την επισκέφτηκε, με τους συντρόφους της, ενώ στις 18 Οκτώβρη ανήρτησε και μήνυμα για τα 40 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Κοινώς η Φώφη Γεννηματά δεν το έβαζε κάτω εύκολα... Ούτε όταν ανέλαβε το 2015 το ΠΑΣΟΚ, ούτε το 2017 που ανέλαβε το ΚΙΝ.ΑΛ., ούτε και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, που επαναδιεκδικούσε με δυναμική την προεδρία του Κινήματος. Η ανακοίνωση του θανάτου της χθες στις 12:04 μετά το μεσημέρι συγκλόνισε. Οι περισσότεροι περίμεναν το εξιτήριό της από το νοσοκομείο, για να επιστρέψει στο σπίτι της. Σίγουρα δεν περίμεναν αυτή την έκβαση. Η περίπτωση της Φώφης Γεννηματά φέρει έντονη την τραγικότητα ενός προσώπου που δε γλίτωσε από τη μοίρα του. Όταν μιλούσε για τον καρκίνο, που της στέρησε τους γονείς της, η ίδια δεν ήθελε να στερηθούν τα παιδιά της τη μάνα τους... Και η ίδια θρηνούσε, όταν είχε πει σε μια από τις πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, που είχε μιλήσει για τον καρκίνο, με πόσο κόπο έκανε τα παιδιά της... Η φωνή της, ο τονισμός της λέξης “κόπος” από τα χείλη της, που πρόσθετε όλο το βάρος και τον πόνο μιας μάνας, την αγωνία και το πάθος να αποκτήσει παιδιά, φορτίζει ακόμη περισσότερο τις καρδιές όλων... Μια γυναίκα που πολέμησε τον καρκίνο και “έφυγε” μια μέρα σαν τη χθεσινή, 25 Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, ένας καρκίνος που πριν από 13 χρόνια της χτύπησε την πόρτα.

Η Φώφη Γεννηματά να θυμάστε ότι ως προσωπικότητα θα αποκτήσει διαστάσεις γυναίκας-συμβόλου! Για όλες τις γυναίκες που δίνουν ή θα χρειαστούν στο μέλλον να δώσουν αυτές τις μάχες, μάχες ζωής!

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια