Χρυσάνθη Καμπουράκη: Ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας

Απόψεις
Χρυσάνθη Καμπουράκη: Ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλά τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης της Ελλάδας

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., πιστή στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και εκμεταλλευόμενη την πανδημία, ξεπουλά τα ασημικά της χώρας μας, εκποιεί ό,τι έχει διασωθεί, βασικά δημόσια εργαλεία, σε κρίσιμους τομείς για την ασφάλεια, την κοινωνία και την πατρίδα μας. Καταστροφική είναι η ενεργειακή της πολιτική, εν καιρώ ενεργειακής κρίσης, χωρίς να προστατεύει τους καταναλωτές και το μέλλον της Ελλάδας.

*Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Έκανε πράξη το σκοτεινό σχέδιό της για εκχώρηση της ΔΕΗ σε περίεργους ιδιώτες επενδυτές στις 19 Οκτωβρίου, με τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ να επικυρώνει την απόφαση της 23ης/9, χαρίζοντας το πλειοψηφικό μερίδιο του Δημοσίου. Επέβαλε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, από την οποία αποκλείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο, ακυρώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τής επί 71 έτη Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της μεγαλύτερης και πολυτιμότερης βιομηχανίας της χώρας μας, του κυριότερου ενεργειακού πυλώνα.

Τη θέση του Δημοσίου πήρε το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, στην αύξηση 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Σε αυτό το fund ο Μητσοτάκης ξεπούλησε, τον Μάρτιο του 2021, την πολύτιμη Εθνική Ασφαλιστική και τον Αύγουστο το fund προσέλαβε την κόρη του, Σοφία Μητσοτάκη, σε υψηλόβαθμη θέση με 70.000 μισθό!

Το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων, καταδικάζει ωστόσο το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον. Οδηγεί σε νέες αυξήσεις ρεύματος, ενώ ήδη η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έχει αυξήσει μέχρι σήμερα κατά 50%, αντιμετωπίζοντάς το ως εμπορεύσιμο προϊόν, για να κερδοσκοπούν οι “ημέτεροι”, και όχι ως κοινωνικό αγαθό, ενισχύοντας την ενεργειακή φτώχια και τις ανισότητες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για τον δημόσιο πλούτο, την ανεκτίμητη αξία της περιουσίας του ελληνικού λαού. Ένα άλλο έγκλημα, που προηγήθηκε εκείνου της ΔΕΗ, ήταν το ξεπούλημα, σε χρεωκοπημένο αυστραλιανό κερδοσκοπικό fund, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - του διαχειριστή ελληνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας - ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου, σε τιμή μικρότερη των εσόδων του, σε δύο έτη.

Επίσης ξεπούλησε ολόκληρο το ποσοστό του Δημοσίου στο δίκτυο φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οσμή σκανδάλου αποπνέει και το μετέπειτα ξεπούλημα του ΟΛΠ - Οργανισμού Λιμένος Πειραιά - εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, παραδίδοντας, άνευ όρων, το 16% των μετοχών του Δημοσίου στην Cosco, χωρίς δεσμεύσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις υπέρ της ελληνικής οικονομίας.

Η καταιγίδα των ιδιωτικοποιήσεων άλλωστε διευρύνθηκε με το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή κ. Προκοπίου, σε ντροπιαστικό χαμηλό τίμημα λίγων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεωρεί ικανοποιητικό! Ναυπηγεία κομβικά για την εθνική μας άμυνα και την οικονομία, τα οποία συντηρούσαν το σύνολο του στόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού - λειτουργικά, παραγωγικά, καθώς έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν φρεγάτες και υποβρύχια. Τα αξιοποίησε στο έπακρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ο Αλέξης Τσίπρας ως όρο στην ελληνογαλλική συμφωνία του 2018 την αξιοποίηση της εθνικής πολεμικής μας βιομηχανίας - όρος που απουσιάζει από τη σημερινή πανάκριβη συμφωνία που προώθησε ο Μητσοτάκης.

Σε ιδιωτικά χέρια, επιπρόσθετα, για τη χρήση και εκμετάλλευση επί 35 χρόνια, με αύξηση των διοδίων, παρέδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον διεθνή αυτοκινητόδρομο, την Εγνατία Οδό (658 χλμ.), με τρεις κάθετους οδικούς άξονες 225 χιλιομέτρων.

Άθλιο σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι και η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων τμημάτων του ΕΣΥ. Με πρόφαση την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους υγειονομικούς και την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων, μεθοδεύει την είσοδο ιδιωτών επιχειρηματιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας.

Προωθεί επιπλέον η αντιλαϊκή κυβέρνηση άλλη μια επίθεση ενάντια στον πρωτογενή τομέα, στους μικρομεσαίους, στους καταναλωτές και στην κοινωνία. Υλοποιεί, στα μουλωχτά, την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών, φέρνοντας το νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής στις 19/10, παρά τις αντιδράσεις. Θα επιτρέψει την είσοδο κερδοσκοπικών εταιρειών, ενώ απαγορεύει στους αγρότες παραγωγούς να πουλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές, ακυρώνοντας τον παραδοσιακό και κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών ενός αιώνα.

Και στην Κρήτη η νεοφιλελεύθερη μανία της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τις ιδιωτικοποιήσεις “σαρώνει” το λιμάνι του Ηρακλείου, τον στρατηγικό πυλώνα της Μεσογείου, κερδοφόρο και κομβικής σημασίας για την τοπική και εθνική οικονομία. Επίσης το ακίνητο- “φιλέτο” του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”, που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα, εν αγνοία των τοπικών φορέων και του συνιδιοκτήτη της έκτασης των 3.587 στρεμμάτων, του Δήμου Ηρακλείου. Στο “σφυρί” έχει βγάλει και το “φιλέτο” της πρώην βάσης Γουρνών, με σημαντικά αλιευτικά καταφύγια του νομού, τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής σημασίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν ξεπουλά τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης της Ελλάδας, καίριας γεωπολιτικής και στρατηγικής αξίας, εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα και όχι τα δημόσια οφέλη. Μπροστά σε αυτές τις καταστροφές, θα συνασπιστούν, από την άλλη μεριά, οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, για μια νέα πολιτική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, η οποία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., θα κυβερνήσει υπέρ του χειμαζόμενου ελληνικού λαού, με κριτήριο την ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας και την ανάπτυξη της χώρας μας.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News