«Οι “παραϊστορικές” αναφορές υποβαθμίζουν τον κοινοβουλευτικό λόγο»

Απόψεις
«Οι “παραϊστορικές” αναφορές υποβαθμίζουν τον κοινοβουλευτικό λόγο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Παναγιώτου

Οι ιστορικές αναφορές έχουν βεβαρημένο παρελθόν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ειδικότερα την τελευταία δεκαετία. Με πρόσφατο το περιστατικό στη Βουλή που οδήγησε στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, δράττομαι της ευκαιρίας να μοιραστώ μαζί σας δυο σκέψεις. Αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, ο πρώην - πλέον - βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, θεώρησε φρόνιμο να επικαλεστεί τα λόγια του Γεωργίου Γρίβα για να υποστηρίξει την άποψή του, πως, εν πολλοίς, μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων που υπάρχουν για τον Ελληνισμό ο Κομμουνισμός είναι ο μεγαλύτερος.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέφερε τον Γρίβα με την ιδιότητα του αρχηγού της ΕΟΚΑ, πιθανώς αγνοώντας τον σκοτεινό ρόλο που εκείνος είχε παίξει κατά τα χρόνια της κατοχής ως αρχηγός της αντικομμουνιστικής ομάδας «Χ», η οποία με ναζιστικό οπλισμό καταφερόταν κατά Ελλήνων αντιστασιακών του ΕΑΜ, με τους ιστορικούς πια να κατατάσσουν προσωπικότητες σαν τον Γρίβα στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ αντικομμουνισμού και δωσιλογισμού.

Η τοποθέτηση που ακολούθησε τον «οχετό» του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ικανοποίησε πολλούς συμπολίτες μας, κάθε ιδεολογικής απόχρωσης, καθώς η ηχηρή αντιφασιστική τοποθέτηση του κ. Δένδια έρχεται σε μια εποχή όπου η Νέα Δημοκρατία κατηγορείται από πολλούς για ολίσθηση προς την ακροδεξιά, με τελευταία αφορμή για τέτοιες αναφορές την υπουργοποίηση του νυν υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη.

Οι ιστορικές αναφορές, με τον τρόπο που συνήθως γίνονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προς εξυπηρέτηση δηλαδή μικροκομματικών στρατηγικών, φαίνεται να υποβαθμίζουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο και να μπερδεύουν τους πολίτες, οι οποίοι, ακούγοντας μερικότητες να αρθρώνονται από το στόμα ανώτατων αξιωματούχων, διαμορφώνουν μια αναληθή και επικίνδυνη ιστορική άποψη.

Από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «γερμανοτσολιάδες» τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τον Σαμαρά που υπενθύμιζε σαδιστικά ότι «στο Βίτσι και στον Γράμμο σας χώσαμε στην άμμο», ο «ιστορικός» διάλογος έχει χάσει κάθε αίγλη εντός της Βουλής.

Η κατάχρηση των ιστορικών αναλογιών - η αναφορά σε «δωσίλογους», «γερμανοτσολιάδες», «ΕΑΜοβούλγαρους» και «κομμουνιστοσυμμορίτες» - το μόνο που καταφέρνει είναι το να μας αποτρέπει από το να δούμε τα προβλήματα στις πραγματικές διαστάσεις τους και να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Με την πανδημία να είναι ακόμη παρούσα, τον νεοναζιστικό κίνδυνο να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, την τουρκική απειλή να οξύνεται και έναν δύσκολο χειμώνα με ανατιμήσεις και ενεργειακά ελλείματα να μας περιμένει, φρόνιμο θα ήταν οι επικίνδυνες αυτές δηλώσεις εντυπωσιασμού να σταματήσουν και η ενέργεια όλων μας να δοθεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News