«Τα τάγματα εφόδου βγήκαν και πάλι παγανιά»

Απόψεις
«Τα τάγματα εφόδου βγήκαν και πάλι παγανιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο δημοσιογράφος Νικόλας Αγγελίνος

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η Χρυσή Αυγή ήταν «εγκληματική οργάνωση» και την καταδίκασε ως τέτοια.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 δημοσίευμα της «ΝΚ» ανέφερε «οι δικαιολογημένες χαρές και τα πανηγύρια για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου δε θα πρέπει, πάντως, να αποπροσανατολίσουν τον λαό, ότι δήθεν ο φασισμός νικήθηκε: Προφανώς, η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά ολοκληρωτική ήττα της Χρυσής Αυγής και ισχυρό “ράπισμα” στον φασισμό στον ελλαδικό χώρο. Δε συνιστά, ωστόσο, εν γένει ήττα του φασισμού, αφού μπορεί να κερδήθηκε μια (αναμφίβολα μεγάλη) μάχη, ωστόσο δεν κερδήθηκε ο πόλεμος».

Τα πρόσφατα περιστατικά με τις θρασύτατες επιθέσεις φασιστοειδών σε αντιφασίστες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μάς επιβεβαιώνουν: Τα τάγματα εφόδου βγήκαν ξανά παγανιά και επιβάλλονται με τον γνωστό και μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιβληθούν στους «αντιφρονούντες», ο οποίος δεν είναι άλλος από τη σωματική δύναμη και την ωμή βία. Τι κι αν δε φέρουν πια την ιδιότητα του χρυσαυγίτη; Οι τραμπούκοι βγήκαν και πάλι από τα καβούκια τους και μοιράζουν κλοτσιές και μπουνιές σε όσους τολμούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο φασιστικό κτήνος.

Στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, ΕΠΑ.Λ. της περιοχής μετατράπηκε σε άντρο φασιστοειδών. Εφορμώντας από τις εγκαταστάσεις του σχολείου, οι φασίστες επιτέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ουκ ολίγες φορές σε αντιφασίστες μαθητές και φοιτητές. Το σκηνικό της ωμής βίας επαναλήφθηκε λίγες ημέρες μετά με επιθέσεις σε μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο της Αττικής. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν τα αίσχη των δήθεν «πατριωτών».

Στο μεταξύ, ένας 30χρονος που συνελήφθη στην Αθήνα για εμπλοκή του στην επίθεση κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ είναι γνωστός για την... «πατριωτική» του δράση. Ο συλληφθείς φέρεται να έχει παρελθόν στη Χρυσή Αυγή, ενώ το προηγούμενο διάστημα δραστηριοποιήθηκε με την εθνικιστική ομάδα “Propatria”.

Σε κάποιες ιστοσελίδες κυκλοφόρησαν, μάλιστα, φωτογραφίες που δείχνουν τατουάζ του συγκεκριμένου ατόμου όπου φαίνεται η σβάστικα και από κάτω το ναζιστικό σύνθημα “Blut und Ehre” (αίμα και τιμή).

Σε άλλη φωτογραφία εμφανίζεται ο ίδιος να χαιρετά ναζιστικά στον Παρθενώνα. Το παρελθόν του συλληφθέντος είναι ενδεικτικό για το «ποιόν» του. Σύμφωνα με αθηναϊκά ΜΜΕ, ο 30χρονος είχε συλληφθεί το 2019 για επεισόδια με αναρχικούς στην Καλλιθέα, ενώ μέσα στο 2021 είχε προσαχθεί από την Ασφάλεια για συμμετοχή σε επεισόδια, στο περιθώριο διαδηλώσεων που έγιναν στην Αθήνα εναντίον των μέτρων κατά της COVID-19.

Ενδεικτικά για το «ποιόν» των «φρεσκο» - εμφανιζόμενων φασιστών είναι και τα όσα ανέφερε πρόσφατα σε ανάρτησή του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης: «Η φασιστική επίθεση στην ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο είχε όλα τα χαρακτηριστικά (modus operandi) των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής: καταδρομική επίθεση πολλών ατόμων (ανδρών νεαρής ηλικίας), πλήγματα κατά της σωματικής ακεραιότητας που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και αφαίρεση αντικειμένων των παθόντων, ύπαρξη επικεφαλής, λήξη της επίθεσης με παράγγελμα (“τέλος”) από τον επικεφαλής και οργανωμένη αποχώρηση. Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της».

Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 8 ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η μητέρα του δολοφονηθέντος από χρυσαυγίτες ράπερ είπε ότι «δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Ναι, εντάξει, βάλαμε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή, αλλά υπάρχει φασισμός εκεί έξω».

Κλείνουμε όπως ακριβώς είχε κλείσει το άρθρο στη «ΝΚ» τον Οκτώβριο του 2020, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών: «(...) Παρ’ όλα αυτά, ο αγώνας ενάντια στο φασιστικό τέρας πρέπει να συνεχιστεί, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και φυσικά χωρίς κανέναν εφησυχασμό. Γιατί, όπως είχε πει προφητικά ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, «μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό».

ΥΓ: Ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να επισημανθεί είναι η αδράνεια-αδιαφορία-αμηχανία (πείτε το όπως θέλετε) με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζεται από την κεντρική πολιτική εξουσία της χώρας η επιστροφή των «υπολειμμάτων» της Χρυσής Αυγής στον δρόμο: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε φαίνεται να διδάχτηκε από τα «παθήματα» της κυβέρνησης Σαμαρά.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News