Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Απόψεις
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «καλάθι» του πρωθυπουργού στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, “ψίχουλα” μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που οδήγησε τον ελληνικό λαό

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Φτωχό το «καλάθι» του πρωθυπουργού στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «ψίχουλα» μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που οδήγησε τον ελληνικό λαό, τον οποίο εμπαίζει για άλλη μια φορά και προσπαθεί να τον εξαπατήσει, ενόψει του νέου τεράστιου κύματος αυξήσεων. Ημίμετρα, παρεμβάσεις- «ασπιρίνες» εξαμήνου, χωρίς προοπτική, με κάποιο προεκλογικό “άρωμα”. Προσπάθησε με αυτά να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση, θορυβημένος και από τις δημοσκοπήσεις.

Φρούριο βέβαια η Θεσσαλονίκη με 5.500 αστυνομικούς, επιστρατευμένα όλα τα μέσα ελέγχου και ασφάλειας, για την προστασία του πρωθυπουργού. Υπήρξαν ωστόσο μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών κατά της κυβέρνησης, για την αντιλαϊκή πολιτική της, την οποία υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας ο κ. Μητσοτάκης. Εκτός τόπου και χρόνου σχεδιάζει το μέλλον, καταστρέφοντας τα πάντα και ονειρεύεται με θράσος αυτοδύναμες εκλογές.

Συνολικά τα μέτρα που ανήγγειλε είναι ανεπαρκή για τους πληττόμενους, αγγίζουν τα 3,443 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη ίσχυαν τα 2,576 δισ., τα 463 εκατ. ευρώ είναι επέκταση υπαρχόντων και τα νέα μέτρα αγγίζουν μόνο τα 404 εκατομμύρια και στο μεγαλύτερο μέρος τους ευνοούν τους λίγους, τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Την κρίση είναι γνωστό ότι τη βρήκε ευκαιρία για να μειώσει τις επιβαρύνσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και να αυξήσει τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εξαγγελίες του δεν καταπολεμούν την ακραία, ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που πλήττει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνοντας το εισόδημά τους σαν βραδυφλεγής βόμβα για ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Τόσο καιρό η κυβέρνηση την παρακολουθεί ως θεατής, παθητικά, χωρίς άμεσες παρεμβάσεις για να περιορίσει την αισχροκέρδεια των καρτέλ. Ούτε αυξάνει τον κατώτατο μισθό, όπως κάνουν κράτη της Ε.Ε. για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Θεωρεί αρκετή την ντροπιαστική αύξηση των 12 ευρώ που έκανε πριν λίγους μήνες.

Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θα πληρώνουν πολύ ακριβότερο το ρεύμα, το οποίο όμως είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλωστε, ξεπούλησε το 49% του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ της ΔΕΗ σε τιμή που είναι τα κέρδη του δύο ετών, δημόσια περιουσία ανεκτίμητης αξίας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία. Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως ευνοούν τις αυξήσεις των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών.

Το ειδικό ταμείο εξάλλου ενέργειας, των 150 εκατ. ευρώ, δε λύνει το πρόβλημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, την οποία πλήττουν οι ανατιμήσεις του ρεύματος. Ωστόσο, 9 ευρώ θα είναι η επιδότηση του κράτους για τις υπέρογκες αυξήσεις του ρεύματος σε εκατομμύρια καταναλωτές, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Η συντριβή της μεσαίας τάξης συνεχίζεται από τον κ. Μητσοτάκη, ακυρώνοντας την προεκλογική δέσμευσή του για την ενίσχυσή της. Δεν έκανε καμιά εξαγγελία για τη ρύθμιση του ιδιωτικού, αυξανόμενου χρέους, που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την κυβέρνηση συνεπώς τη διακρίνει έλλειψη πολιτικής βούλησης να βοηθήσει τους πολλούς, ερχόμενη σε ρήξη και με το δικό της ακροατήριο, καθώς υπηρετεί μονομερώς τα συμφέροντα των λίγων, του κεφαλαίου, βρίσκοντας την πανδημία ευκαιρία να ευνοήσει την αύξηση των κερδών τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, από την άλλη πλευρά, ξέχασε για άλλη μια φορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στιγμή που το 4ο κύμα της πανδημίας είναι στην κορύφωσή του και έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 14.500 συνάνθρωποί μας, σχεδόν το 80% εκτός ΜΕΘ. Αντίθετα, αποδυνάμωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να εισβάλουν οι ιδιώτες και να κερδοσκοπούν εις βάρος των ασθενών και των φορολογουμένων, με πρόφαση τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Οι τελευταίοι έδωσαν μάχες στην πρώτη γραμμή, 20 μήνες της πανδημίας, για να σώζουν ζωές και τώρα τους πετά έξω από το ΕΣΥ απλήρωτους.

Η δε συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ήταν ουσιαστικά ένας προσχεδιασμένος μονόλογος, με έτοιμες, τυποποιημένες απαντήσεις, δε δέχτηκε ερωτήσεις από αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, ενώ υπερασπίστηκε την κυβέρνηση και την καταστροφική πολιτική της. Απέρριψε κάθε κριτική, χωρίς καμιά αυτοκριτική, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απαξιωτικά και δεν απαντούσε με αυθάδεια σε όσες ερωτήσεις δεν τον συνέφερε. Σημειωτέον ότι έργα στη Θεσσαλονίκη, που υλοποιούνταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα “πάγωσε” δύο χρόνια, και στη φετινή ΔΕΘ τα υποσχέθηκε ξανά, εμπαίζοντας τους πολίτες.

Η διακυβέρνηση λοιπόν του κ. Μητσοτάκη επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές, διευρύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, παράγει και τροφοδοτεί κρίσεις. Η ελληνική κοινωνία, ωστόσο, δικαιούται προοπτική και ελπίδα, γι’ αυτό καλείται το μεγάλο κόμμα της αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να συστρατεύσει στη νικηφόρα συμπαράταξη τις δημοκράτες δυνάμεις, με σκοπό η επόμενη ΔΕΘ να βρει τη χώρα μας με ένα εναλλακτικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, πραγματικής κοινωνικής, οικονομικής και εθνικής ανάταξης, αλλά και δίκαιης ανάπτυξης.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News