Τον δικό μας Κρητικό... τον Μίκη!

Απόψεις
Τον δικό μας Κρητικό... τον Μίκη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμβληματικός, οικουμενικός, παγκόσμιος, σπουδαίος

Ποτέ άλλοτε ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας δεν αποδείχτηκε φτωχός για να αποτυπώσει το μεγαλείο ενός Έλληνα. Ναι, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε το πρόσωπο που συνδέθηκε με σχεδόν ένα αιώνα ζωής της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Μίκης της Ελλάδας ήταν πάνω από όλα άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που δεν έβαζε στεγανά, που δεν έβαζε όρια, δεν έθετε περιορισμούς σε ιδέες και πρόσωπα. Δε χώρισε ποτέ τον λαό σε οικονομικές και κοινωνικές βαθμίδες... Άλλωστε η ενότητα είναι αυτό που ζητούσε από τους Έλληνες μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του. Για την Κρήτη η σημερινή ημέρα αποτελεί Ιστορία, μιας και έχει την τιμή να υποδεχτεί στα σπλάχνα της έναν επαναστάτη, έναν ασυμβίβαστο Κρητικό, που με την πορεία του απέδειξε ότι ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να υπογράψει όλη τη σύγχρονη Ιστορία της πατρίδας του. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έκανε τραγούδια όλους τους μεγάλους μας ποιητές, που γέμιζε με Ελλάδα όλο τον κόσμο κάθε φορά που ακουγόταν ο “Ζορμπάς”, και όχι μόνο... Είναι ο ίδιος άνθρωπος που, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε κόστος, δε μάσαγε τα λόγια του σε κρίσιμες στιγμές του έθνους μας. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πάλεψε με πόνο και βασανισμό για τις βασικές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που δε χώρισε τη μουσική σε ποιοτική, έντεχνη και εμπορική. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που απλά έγραφε μουσική και ξεσήκωνε τα πλήθη στην πατρίδα του και σε όλο τον πλανήτη. Κυρίως όμως είναι ο ίδιος άνθρωπος που αγάπησε αυτή την πατρίδα, έχοντας ως βασικό όραμα την ενότητα αυτού του λαού.

Σήμερα η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κρήτη, τον αποχαιρετά... ή καλύτερα τον υποδέχεται, μια και ο οικουμενικός, ο παγκόσμιος, ο σπουδαίος Μίκης έκανε ένα μεγάλο δώρο στο λεβέντικο νησί της Μεσογείου, να τον κρατήσει για πάντα στα σπλάχνα του.

Οι Έλληνες και οι πολίτες του κόσμου σήμερα αποχαιρετούν τον Μίκη της Ελλάδας, τον σύγχρονο εθνικό μας δημιουργό και μουσικό, μιας και ο “Ζορμπάς” έγινε σημείο αναφοράς σε κάθε νίκη αυτού του λαού. Έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα για κάθε πανηγυρισμό οποιουδήποτε Έλληνα κατακτούσε κορυφές στον πλανήτη.

Ναι, αυτός είναι ο Μίκης και δε γράφω “ήταν”, γιατί ο Μίκης των Ελλήνων είναι ίσως από τα ελάχιστα τέκνα αυτού του τόπου που το έργο τους είναι πλέον παγκόσμια παρακαταθήκη. Τους σπουδαίους ανθρώπους δεν τους αποχαιρετούν, δεν τους κλαίνε και κυρίως δεν τους ξεχνούν. Η Κρήτη σήμερα έχει την τιμή να κρατά στα χώματά της 96 χρόνια ιστορίας, έχει την τιμή να κουβαλά πάντα σαν προίκα τον μεγάλο, τον οικουμενικό Μίκη, αλλά κυρίως τον δικό της Κρητικό!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News