Εμείς θα πούμε το ψωμί... ψωμάκι

Απόψεις
Εμείς θα πούμε το ψωμί... ψωμάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

...και αυτός είναι ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή

Γράφει η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη*

Τα προβλήματα στη ζωή μας έρχονται και παρέρχονται, σαν τα κύματα. Όλα εναλλάσσονται, το καλό με το κακό, η παλίρροια με την άμπωτη, η νύχτα με τη μέρα και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας, άλλοτε ουσιώδη και άλλοτε επουσιώδη. Αυτές οι εναλλαγές ομορφαίνουν τη ζωή μας, άλλωστε.

Ως γενικό κανόνα κρατάμε ότι μετά από κάθε κακοκαιρία επικρατεί η νηνεμία. Εμείς μάλλον αποτελούμε εξαίρεση του κανόνα, αφού βρισκόμαστε, ακόμα, εν μέσω “κακοκαιρίας” και η νηνεμία δεν υπάρχει πουθενά. Είμαστε μέσα σε μια πανδημία που... αχνοφαίνεται μεν ότι πλησιάζει στο τέλος, αλλά τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο με αυτόν τον ύπουλο ιό που μπλέξαμε, και τα προβλήματα, αντί να λύνονται, πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα.

Πάντα με φόβιζε η κατάσταση μετά από μια καταστροφή, μετά την “κακοκαιρία”. Τα απόνερα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την ίδια την πλημμύρα. Οι σεισμοί “γκρεμίζουν” τα κτήρια, όχι τόσο κατά τη διάρκειά τους, αλλά στην ολοκλήρωση του φυσικού φαινομένου. Αυτό ισχύει και τώρα, στο παρόν στη ζωή μας, λίγο πριν την έλευση του χειμώνα, η οποία προβλέπεται να είναι σκληρή - και όχι μόνο από τα μερομήνια. Εκτός από τις δυσοίωνες καιρικές προβλέψεις, οι εκτιμήσεις για αρνητικές επιπτώσεις στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό δεν είναι ένα ακόμα κακό σενάριο, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα που θα εξαπλωθεί σταδιακά στη ζωή μας μέσα στον χειμώνα, σαν μία ακόμη κακιά ίωση.

Θα πρωτοεμφανιστεί στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όπου θα “προσβάλλει” ένα-ένα τα προϊόντα, εκτινάσσοντας τις τιμές τους στα ύψη. Σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και βασικά είδη διατροφής. Η ίωση, μετά που θα σαρώσει το στομάχι μας, θα μεταπηδήσει και στην ενέργεια, καθιστώντας το ηλεκτρικό ρεύμα ισότιμο με μία ράβδο χρυσού, ενώ τη θέρμανσή μας τις κρύες νύχτες του χειμώνα και τις μετακινήσεις μας απαγορευτικές, δεδομένου ότι πετρέλαιο, βενζίνη και φυσικό αέριο θα αποτελούν είδη πολυτελείας.

Ο καφές και ιδιαίτερα το ψωμί, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις- “φωτιά”, θα γίνουν είδη προς εξαφάνιση ή είδη που θα παρασκευάζονται και θα καταναλώνονται εντός της οικίας μας, αφού και τα δύο αυτά προϊόντα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και πάνω από μία φορά την ημέρα.

Στο τέλος, και αφού ανατιμηθεί η ζάχαρη, ο ιός της ακρίβειας θα εισχωρήσει με μεγάλη επιτυχία και στο κρέας, που θα μπει στα πιάτα μας (αν μπει), αφού αναμένονται αυξήσεις των τιμών αρχικά στα βοοειδή και έπειτα στα άλλα είδη κρέατος, λόγω αυξημένου κόστους ζωοτροφών και ελλείψεων εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος.

Όσο μεγάλο και αν είναι το πρόβλημα των ανατιμήσεων που μόλις περιέγραψα, τόσο μεγαλύτερη (δυστυχώς) είναι η αναισθησία και η απάθεια των κυβερνώντων και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εξεύρεση λύσης, είτε σε επίπεδο χώρας είτε κρούοντας τον “κώδωνα” του κινδύνου στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που θα ανακύψουν δε θα αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες του πλανήτη. Όλος ο κόσμος έχει λαβωθεί σχεδόν θανάσιμα από τον ιό και οι πιθανότητες για άλλο ένα χτύπημα στην οικονομία και στις τσέπες μας θα είναι καταστροφικό. Αυτό πιστεύω θα μας αποτελειώσει. Είναι τα απόνερα, όπως προανέφερα.

Μετά από αυτόν τον χειμώνα, αν δε μας προφυλάξουν οι ηγέτες μας, τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα που άφησε στο πέρασμά του ο ιός.

Οι ανατιμήσεις και οι αυξήσεις- “φωτιά”, που αναμένονται, ως θέμα είναι κυρίαρχο στα δελτία ειδήσεων και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Και οι αγαπημένοι μας ηγέτες όλων των κομμάτων με τι ασχολούνται; Με το αν εμβολιάστηκε ο Πολάκης ή όχι. Δύο ολόκληρες μέρες - και όχι μόνο - Μητσοτάκης και Τσίπρας σχολιάζουν τον εμβολιασμό του συντοπίτη μου υπουργού, που ως γιατρός όφειλε να ήταν ο πρώτος που θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς. Οι ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων να συμμετέχουν επίσης στη συζήτηση, λες και δεν υπάρχουν άλλα σοβαρότερα θέματα και προβλήματα να ασχοληθούν και να λύσουν. Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή.

Λυπάμαι ειλικρινά. Λυπάμαι για την ποιότητα των ηγετών που έχουμε και τις προτεραιότητες που βάζουν στα θέματα που πρέπει να τους απασχολούν και οι τρόποι επίλυσής τους, πάνω στο τραπέζι.

Ας σοβαρευτούν επιτέλους και ας βρούνε λύσεις να ανακόψουν τις αυξήσεις που αναμένονται όσο είναι καιρός. Ας απορροφήσουν είτε έμμεσα είτε άμεσα τα αυξημένα κόστη με κάποιο τρόπο και ας είναι αυτός ο τρόπος μαγικός. Έχουμε περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία δύο χρόνια. Ας μας χαρίσετε έναν καλό χειμώνα χωρίς να πούμε το ψωμί... ψωμάκι.

Είναι δύσκολο αυτό, το κατανοώ, αλλά για άξιους ηγέτες ίσως είναι παιχνιδάκι. Οψόμεθα...

* Η Ειρήνη Ζαχαριαδάκη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, MSc, ΜΒΑ, προϊσταμένη Τμήματος Κτηριακών Έργων Δήμου Μαλεβιζίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News