Απόψεις

Ανά χείρας της χήρας του Άκη!

Για πρώτη φορά μετά τα σκάνδαλα η Βίκυ Σταμάτη εμφανίστηκε όπως αρμόζει σε μια χήρα εν ενεργεία πολιτικού

Έχετε σκεφτεί πόσες χήρες πήραν στα χέρια τους αυτή τη σημαία; Μια σημαία που συμβόλισε μια ολόκληρη εποχή και εξέφρασε δυνατά συναισθήματα λαϊκής συμμετοχής στη διακυβέρνηση; Και έμελλε η ίδια σημαία να χάσει κάθε έρεισμα και να γίνεται η ταφόπλακα ενός πολιτικού κόσμου που μετασχηματίστηκε βίαια; Η σημαία του ΠΑΣΟΚ στο φέρετρο του Άκη Τσοχατζόπουλου, που με αυτήν ενταφιάστηκε, μπορεί να δώσει στους αναλυτές πολύ σοβαρούς συμβολισμούς για ανάλυση.

Το “Καλημέρα Ήλιε” του Μάνου Λοΐζου, που συνόδευσε από το μεγάφωνο τη σορό του μοναχικού Άκη στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ήταν ό,τι είχε απομείνει. Μπορεί και να δούμε αντίδραση της κόρης του Λοΐζου, Μυρσίνης. Μην ξεχνάτε, είχε απαγορεύσει το 2011 την ανάκρουσή του... στο ΠΑΣΟΚ! Ο πολιτικός κόσμος γύρισε την πλάτη στον Άκη Τσοχατζόπουλο ακόμη και στον θάνατό του. Δυστυχώς ισχύει το «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»!

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του πλήρωσε πολύ βαριά τις επιλογές του και καταδικάστηκε για “μαύρο” χρήμα. Πολλοί θεωρούν ακόμη ότι ευθύνεται ο γάμος του με τη νεότερη σύζυγο. Και εκείνη μπήκε στη φυλακή. Χθες, ως χήρα του πρώην υπουργού και παρ’ ολίγον πρωθυπουργού - για λίγο ο Τσοχατζόπουλος δεν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - έφερε κάτι από την παλιά της αίγλη. Για πρώτη φορά μετά τα σκάνδαλα η Βίκυ Σταμάτη εμφανίστηκε όπως αρμόζει σε μια χήρα εν ενεργεία πολιτικού, με ρούχα που διέγραφαν τη σιλουέτα της και γόβες στιλέτο που αναδείκνυαν την αποφασιστικότητά της.

Γονάτισε μπροστά στο φέρετρο και έσκυψε το κεφάλι. Ας το εκλάβει ο καθείς όπως οι προσλαμβάνουσές του του επιτρέπουν. Υποκρισία, σόου ή πραγματική ευχαριστία προς τον άνθρωπο που της τα έδωσε όλα: έναν λαμπερό γάμο στο Παρίσι το 2004, μια χλιδάτη ζωή, καθώς και την πολιτική ισχύ του, που του στέρησε εν συνεχεία τη φυσική ελευθερία του με τον εγκλεισμό του στη φυλακή! Εν συνεχεία, υποβασταζόμενη από τον Άκη Junior, υιό του αειμνήστου, ακολούθησε την πομπή τιμώντας τον άνθρωπο που εγκατέλειψε την πρώτη του οικογένεια για μια νέα, αλλά όπως φάνηκε και τις πολιτικές αξίες που από το ’68 είχε ασπαστεί όταν γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας ήταν οξυδερκής. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Από τότε τον είχε εντοπίσει και του είχε κολλήσει το παρατσούκλι “ο ωραίος Μπρούμελ...”, παραπέμποντας στον ατάσθαλο Άγγλο ευγενή με την κομψή εμφάνιση. Από τους πολιτικούς φίλους δεν ήταν κανένας. Σε κάποια αθηναϊκά Μέσα διάβασα ότι διακρινόταν μόνο ο γιος του Λιβάνη, ένα στεφάνι της πρώην συζύγου του Άκη, της Γερμανίδας Γκούντρουν με μήνυμα “Το τελευταίο αντίο”, καθώς και εκείνο του συνηγόρου υπερασπίσεώς του από τότε που άρχισε η δικαστική περιπέτειά του... Γιάννη Παγορόπουλου με το μήνυμα “Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ...”.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εκεί ούτε χθες. Βλέπετε, κανένας δε θα ήθελε η παρουσία του στην κηδεία του Άκη Τσοχατζόπουλου να συσχετιστεί με τους δαίμονες του πολιτικού βίου του. Κανένας δε θα ήθελε να φέρει τον ψόγο ότι παραβρέθηκε στην κηδεία ανθρώπου που καταδικάστηκε για τις διαδρομές “μαύρου” χρήματος από την εποχή που ήταν εν ενεργεία υπουργός. Κανένας από αυτούς δε θα ήθελε, ενόψει των εσωκομματικών του ΚΙΝ.ΑΛ., να φέρει αυτό το βάρος. Μια εποχή κλείνει οριστικά. Και χωρίς υπερασπιστές των συμβόλων και των συμβολισμών εκείνης της θρυλικής εποχής του ΠΑΣΟΚ, η σημαία μπήκε στο φέρετρο και ακούστηκε ο ύμνος μια ολόκληρης γενιάς, όπως προφανώς ζήτησε από το γραφείο κηδειών η οικογένεια του εκλιπόντος. Δηλαδή η Βίκυ Σταμάτη, η χήρα Τσοχατζοπούλου, που γονάτισε στην ταφή να ρίξει με το ένα χέρι χώμα και με το άλλο κρατώντας την ελληνική σημαία, που νωρίτερα είχε βάλει στο φέρετρο!

Η κηδεία τελείωσε. Η μέρα τελείωσε, η γη συνεχίζει να γυρίζει... ο λαός κάθε πρωί θα συνεχίζει να καλημερίζει τον ανατέλλοντα ήλιο... Καλημέρα ήλιε, καλημέρα..! Χωρίς κρυμμένα νοήματα και συμβολισμούς!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια