Απόψεις

«Γιατί οι πολυδιαφημισμένοι “Διαστημικοί Προστάτες των Δασών μας” δεν αποσόβησαν την κατάκαυση τους;»

του Δημήτρη Κ. Σαρρή

Είναι γεγονός ότι μια αχανής αλλά και μια μικρή χώρα ,σαν την πατρίδα μας, χρειάζεται  να έχει ,για λόγους ασφαλείας , έλεγχο και εποπτεία ,  από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.

- Λύση σε αυτό το πρόβλημα, όπως μας έχει κατά καιρούς διαβεβαιώσει η επίσημη Πολιτεία, δίδουν τα Δορυφορικά Γεωγραφικά  Πληροφοριακά Συστήματα, που αποτελούνται από δορυφόρους νέας γενιάς συνεργαζόμενους με επίγειους σταθμούς επεξεργασίας και αρχειοθέτησης των λαμβανομένων φωτογραφιών της γήινης επιφάνειας, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Χρήσιμες γεωγραφικές πληροφορίες με υψηλή ευκρίνεια και διαστημική ταχύτητα παρέχονται από τα συστήματα αυτά.

Οι εμπορικού χαρακτήρα δορυφόροι αυτοί πετούν σε μέσο ύψος 680 χιλιομέτρων από τη γήινη επιφάνεια και μεταδίδουν έγχρωμες φωτογραφίες με λεπτομέρεια μεγαλύτερη από ένα μέτρο και μεγαλύτερη από τέσσερα μέτρα σε πολυφασματικές εικόνες.

Πριν τέσσερις περίπου, δεκαετίες , στην Αθήνα ιδρύθηκε πολυεθνική Εταιρεία ,της οποίας στόχος είναι η εμπορία στην Ευρωπαϊκή. αλλά και στην παγκόσμια Αγορά, γεωγραφικών πληροφοριών υψηλής ευκρίνειας.

Η εταιρεία αυτή έχει υπογράψει σύμβαση με Αμερικανική εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται Δορυφόρους νέας γενιάς ιδιοκτησίας της.

Η εταιρεία που έχει έδρα την Αθήνα έχει αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα συλλογής, επεξεργασίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των δορυφορικών γεωγραφικών πληροφοριών της Αμερικανικής εταιρείας για 50 περίπου χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η επιλογή της Αθήνας, για την κατασκευή ενός επίγειου σταθμού για τους Αμερικανικούς δορυφόρους, ο οποίος θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται τις εικόνες δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών, έγινε λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης.

Αρκετοί παρόμοιοι επίγειοι Δορυφορικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί και  καλύπτουν ολόκληρο τον κόσμο.

Για την υλοποίηση αυτής της επιχειρηματικής δράσης απαιτείται:

α) Η εγκατάσταση και η λειτουργία του δορυφορικού σταθμού εδάφους που θα συλλέγει τις γεωγραφικές πληροφορίες σχετικά με τη γήινη επιφάνεια.

β) Η εγκατάσταση και η λειτουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου Η/Υ που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα και τις πληροφορίες, που θα αποτελεί ουσιαστικά Τράπεζα Γεωγραφικών Πληροφοριών, και

γ) Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός κέντρου εξυπηρέτησης πελατών.

Η επένδυση όσον αφορά στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας  με έδρα την Αθήνα  έφθασε πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια, ,η επιτυχία δε του συγκεκριμένου προγράμματος εθεωρείτο δεδομένη.

Τομείς στους οποίους υπάρχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής των δορυφορικών γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων είναι ενδεικτικά;

-1 Εποπτεία των συνόρων μας από κάθε είδους Εισβολή η Παραβίαση!

-2 Το Κτηματολόγιο

-3 Διαχείριση του περιβάλλοντος

-4 Γεωργία, Δάση (πυρκαγιές, πλημμύρες, αναδασωτέες εκτάσεις)!

-5 Πολιτικός σχεδιασμός εκτάκτων αναγκών

-6 Τουρισμός!

-7 Δίκτυα Μεταφορών

-8 Φυσικές καταστροφές και αποτίμηση ζημιών!

Η δημιουργία ενός ανεκτίμητης αξίας αρχείου εικόνων της επιφάνειας της γης με γεωγραφικές πληροφορίες είναι κάτι το πολύ χρήσιμο για τις Κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες.

-9 Τηλεπικοινωνίες κλ.  Η δημιουργία ενός ανεκτίμητης αξίας Αρχείου εικόνων της επιφάνειας της γης με γεωγραφικές πληροφορίες είναι κάτι το πολύ χρήσιμο για τις Κυβερνήσεις,

-   Το ερώτημα, όμως, που εύλογα τίθεται ,μετά την πρόσφατη  μεγάλη καταστροφική πύρινη λαίλαπα πού κατέκαυσε σε λίγες μόνο πρώτες μέρες του Αυγούστου ,περί τα 930.000 στρέμματα Δάσους της χώρα; μας, είναι πόσο βοήθησαν οι λεγόμενοι αυτοί "Διαστημικοί Προστάτες των Δασών μας", γιατί εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι μόνο προστασία δεν τους παρείχαν….

Υπάρχει, άραγε, κάποιος αρμόδιος να μας διαφωτίσει;

 

*Ο Δημήτρης Κ. Σαρρής είναι πρώην Υφυπουργός-Νομάρχη Ηρακλείου

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια