Απόψεις

Πανδημία και εμβολιασμός: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε

«Οι εξελίξεις στην υγειονομική κρίση διαψεύδουν εκκωφαντικά τις εκτιμήσεις του κ. Μητσοτάκη»

Οι εξελίξεις στην υγειονομική κρίση διαψεύδουν εκκωφαντικά τις εκτιμήσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προέβλεπε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι μήνες επιστροφής στην “κανονικότητα”! Ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα για τη Μύκονο, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί θεατής την καθημερινή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

*Γράφει ο Νίκος Ηγουμενίδης

Ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος των “αρίστων” σχεδίασαν την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων, ώστε - υποτίθεται - μέχρι τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Ένας ακόμη “άριστος” σχεδιασμός που τον ζήσαμε στην περιοχή μας.

Στην Κρήτη δεν άνοιξαν όλα τα αρχικώς σχεδιασμένα εμβολιαστικά κέντρα και από την αρχή ο μόνος που δεν εξυπηρετήθηκε ήταν ο πολίτης. Για τον εμβολιασμό, το σύστημα έστελνε τους κατοίκους των Αστερουσίων στη Χερσόνησο, τους κατοίκους της Μεσαράς στα νοσοκομεία του Ηρακλείου (σιγά μην ασχοληθεί η Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. με την επιπλέον επιβάρυνση της λειτουργίας των νοσοκομείων), τους κατοίκους της Βιάννου στο Καστέλι και τη Χερσόνησο, και τους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου στο Κέντρο Υγείας Καστελίου. Αλήθεια, ο “άριστος” που το σχεδίασε, εκτός των ασκήσεων επί χάρτου όπου το Οροπέδιο Λασιθίου απεικονίζεται δίπλα στο Κ.Υ. Καστελίου, άραγε δοκίμασε να κάνει με το ΚΤΕΛ το δρομολόγιο Οροπέδιο Λασιθίου-Καστέλι και επιστροφή, και να πει και σε μας πόσος χρόνος χρειάζεται και κατά πόσο είναι δυνατό να γίνεται αυτή η διαδρομή;

Όλοι όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτόν τον απαράδεκτο σχεδιασμό, για τον κ. Μητσοτάκη, δε φέρουν καμιά ευθύνη στην καθυστέρηση των εμβολιασμών. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μόνο προσωπική ευθύνη των πολιτών και υπονομευτικό δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο την περιοχή του Ηρακλείου, ούτε μόνο την Περιφέρεια της Κρήτης. Ανάλογη είναι η εικόνα του σχεδιασμού των “αρίστων” σε όλη την επικράτεια. Πέρα από τις δυσκολίες που γέννησε αυτός ο σχεδιασμός, υπήρξαν από το ξεκίνημα του εμβολιασμού μια σειρά από εύλογα ερωτηματικά. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, παρατηρούνται αντιφάσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς και, σε αρκετές περιπτώσεις, η “υποταγή” της επιστημοσύνης των ειδικών στην πολιτική σκοπιμότητα που επιβάλλει η κάλυψη των κυβερνητικών επιλογών. Έτσι, τα αντιφατικά μηνύματα στις απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο και αφορούν τον εμβολιασμό σε καταστάσεις όπως κύηση, θηλασμός, χρόνια νοσήματα, χρόνιες θεραπείες, ιστορικό θρομβοεμβολικού επεισοδίου, πρόσφατη νοσηλεία για κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, χρόνια ανοσοκατασταλτική θεραπεία - όλα αυτά συνέβαλαν στην ενίσχυση της αμφιβολίας και του σκεπτικισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει τον εμβολιασμό σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Όλο αυτό το έδαφος αποτελεί το καλύτερο θρεπτικό υλικό για την “επώαση” νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, παράλληλα με την εξάπλωση και την αμφισβήτηση.

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται σαφέστατη η αιτία που γεννά τη δυσπιστία ενός τμήματος της κοινωνίας στον εμβολιασμό και την επακόλουθη καθυστέρηση στην υγειονομική θωράκιση της χώρας. Οι ανεπάρκειες στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, οι ασάφειες στις απαντήσεις και την επιστημονική τεκμηρίωση των ερωτηματικών που υπάρχουν, και στις απαντήσεις της ιατρικής επιστήμης για τις όποιες παρενέργειες των εμβολίων. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση που στοχεύει να κρατήσει την κοινωνία θωρακισμένη απέναντι στην απειλή της υγείας και ενωμένη στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, αντί να ενώσει τη χώρα και τους πολίτες στο θέμα της πανδημίας, η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε και πάλι να διχάσει. Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε να οικοδομήσει ένα κοινό μέτωπο και ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ως θα όφειλε. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποδεικνύεται πλέον τρανταχτά μέσα από τις παλινωδίες που διόγκωσαν ένα αντι-εμβολιαστικό κλίμα και υποδαύλισαν την αντίδραση μιας σημαντικής μερίδας συμπολιτών, που είτε αρνούνται, είτε διστάζουν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο. Οι εικόνες πολιτών να διαδηλώνουν ενάντια στο εμβόλιο και στα μέτρα που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης, το σύνολο των εκδηλώσεων του αντιεπιστημονικού σκοταδισμού αποτυπώνουν ανάγλυφα την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης και όλων των πολιτικών επιλογών που η ίδια ακολούθησε από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, που μετράμε 13.000 νεκρούς.

Έτσι φτάνουμε στο επιστέγασμα της αποτυχίας της κυβέρνησης: Στην πολιτική απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, με ολοφάνερη την τιμωρητική διάθεση απέναντι στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και όχι μόνο. Παρόλο που η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εδώ και ένα μήνα έχει ανακοινώσει μια σειρά από βήματα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να προηγηθούν προτού φτάσουμε στο έσχατο αυτό μέτρο, η κυβέρνηση την αγνόησε επιδεικτικά.

Σήμερα οφείλουμε να πούμε καθαρά ότι στις παρούσες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες είναι αναγκαίο να εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό. Οι δραστηριότητες αυτές είναι η νοσηλεία ασθενών και η φροντίδα ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων. Ωστόσο, δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μια γενικευμένη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, αλλά όπου αυτή είναι απολύτως αναγκαία, όπως σε ιδιωτικές κλινικές, δομές αποκατάστασης, γηροκομεία κ.λπ. Και βεβαίως με ασφαλιστικές δικλίδες: Δηλαδή να είναι ρητός ο όρος της μη απόλυσης και της εναλλακτικής αξιοποίησης των εργαζομένων σε διοικητικά ή άλλα καθήκοντα, χωρίς επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Η κοινωνία δε συναινεί εκβιαζόμενη. Η προσπάθεια πειθούς χτίζεται μόνο με βήματα ουσίας. Δεν υπάρχει σήμερα κανένας αξιόπιστος μηχανισμός που να έχει ενεργοποιηθεί και να καταγράφει το πραγματικό “τείχος ανοσίας” που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Βέβαια, αυτό φυσικά δεν είναι έκπληξη, αφού σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν υπήρξε κανένας μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης. Είναι όμως ζήτημα που οφείλουμε από τώρα - ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα - να θέσουμε επιτακτικά. Τόσο ως υποχρέωση σε όσους έχουν εμβολιαστεί, όσο όμως και για τη θωράκιση όλων των πολιτών.

Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι απλώς πράξη ατομικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η φιλοσοφία της κυβέρνησης κινείται αποκλειστικά στον άξονα του ατομικού και όχι του συλλογικού, σχεδόν σε όλους του τομείς. Η ιδεοληπτική της εμμονή είναι ορατή σήμερα μέσα από την αποψίλωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέσα από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για ανάγκη «συγχωνεύσεων» νοσοκομείων.

Το παγκόσμιο μήνυμα της πανδημίας δεν είναι λιγότερο Δημόσιο Κράτος ή λιγότερη Δημόσια Υγεία. Συμβαίνει το αντίθετο: Είναι το ισχυρό Σύστημα Υγείας για την υπεράσπιση όλων των πολιτών εκείνο που μόνο έβαλε πλάτη στην υπεράσπιση της υγείας. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης και όσοι επενδύουν στον διχασμό της κοινωνίας βρίσκονται ξανά στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Τι πρέπει να κάνουμε

Η αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση, η εκτεταμένη ιχνηλάτηση και τα στοχευμένα μέτρα ελέγχου διασποράς στην κοινότητα, η πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα εμβόλια, η στοχευμένη υποχρεωτικότητα στον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, χωρίς προνόμια ή αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις σε εμβολιασμένους και μη, χωρίς τον κίνδυνο αμφισβήτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της απόλυσης. Αυτός είναι ο δρόμος που συσπειρώνει και ενώνει την κοινωνία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Για να βγούμε από την κρίση που βιώνουμε υψώνοντας “τείχος” συλλογικής ανοσίας, χωρίς διακρίσεις που δημιουργούν νέες ανισότητες.

* Ο κ. Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια