Απόψεις

«Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα;»

Του Μανόλη Θραψανιώτη*

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την υποστελέχωση των δομών του δημόσιου Συστήματος Υγείας, έχει αρχίσει και στον νομό Λασιθίου μια συζήτηση που κατά τη γνώμη μου, αντί να αποσκοπεί στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, οδηγεί στο να φαγωθούμε μεταξύ μας. Βέβαια το θέμα δε δημιουργήθηκε σήμερα, είναι παλιότερο, οι αιτίες βαθύτερες και ο στόχος γνωστός, παρά τις κατ' επανάληψη διαψεύσεις.

Είναι επίσης γνωστό ότι η χρεωκοπία της χώρας και η επιβολή των μνημονίων είχε τις επιπτώσεις της και στην υγεία: 2.500 γιατροί απολύθηκαν σε μία νύχτα, ενώ τα νοσοκομεία λειτούργησαν στη βάση των υπηρετούντων γιατρών και του λοιπού προσωπικού και όχι των οργανικών θέσεων (αποχωρήσεις-προσλήψεις). Με μειωμένη τη χρηματοδότηση και τη δέσμευση από εκείνους που χρεωκόπησαν τη χώρα, 5 (πέντε) αποχωρήσεις για 1 (μία) πρόσληψη.

Αυτή την κατάσταση κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Νοσοκομεία υπό κατάρρευση, με υποχρηματοδότηση, απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ.

Στα τέσσερα χρόνια δε λύσαμε όλα τα προβλήματα. Βελτιώσαμε όμως τις συνθήκες, κάτι που έγινε παραδεκτό από όλους, και προγραμματίσαμε-προκηρύξαμε, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, την πρόσληψη 4.000 υγειονομικών, μεταξύ των οποίων 950 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε πρώτη φάση. Αυτές οι προσλήψεις “πάγωσαν” από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η ανακίνηση του προβλήματος για τον υγειονομικό χάρτη του νομού δεν είναι σημερινή.

Πριν την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον νομό, τον Μάρτιο του 2019, είχε δημοσιευτεί μελέτη ομάδας “εμπειρογνωμόνων” από στελέχη της Ν.Δ., η οποία προϊδέαζε για τις εξελίξεις στον υγειονομικό χάρτη του Λασιθίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε τότε να το διαψεύσει, ενώ σήμερα δηλώνει ότι δεν μπορούν να λειτουργούν νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων.

Σήμερα επανέρχεται η συζήτηση, όχι μόνο λόγω υποστελέχωσης, αλλά και αποδυνάμωσης των ήδη καλυμμένων θέσεων, λόγω αποχωρήσεων και μετακινήσεων γιατρών.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου Συστήματος Υγείας με βάση την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απαιτείται:

  1. Αύξηση χρηματοδότησης των δαπανών για τη δημόσια υγεία, δωρεάν και καθολική πρόσβαση για όλο τον πληθυσμό, με στόχο να φτάσουμε σταδιακά τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. σε δαπάνες για την υγεία, από 4,8% που είναι σήμερα στο 7% της Ε.Ε. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική πηγή.
  2. Αύξηση μισθών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κίνητρα για να καλυφθούν τα κενά σε βασικές ειδικότητες και σε κενές θέσεις. Τα χειροκροτήματα αποδείχθηκαν κενά περιεχομένου.
  3. Αναγνώριση και ένταξη του επαγγέλματος των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κ.λπ.
  4. Σε ό,τι αφορά τον νομό, θεωρείται δεδομένο ότι η ενίσχυση θα γίνεται στη βάση των αναγκών που θα εξασφαλίζουν την πληρέστερη υγειονομική περίθαλψη των πολιτών.

 Η πολιτική της Ν.Δ. κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Αφήνουν τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, να απαξιωθούν για να καταρρεύσουν σαν ώριμα φρούτα (ακόμα ψάχνω να βρω τους 40 γιατρούς με τους οποίους “στελεχώθηκαν” τα νοσοκομεία του νομού, όπως ειπώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος σε σύσκεψη για το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, αλλά μάλλον διέφυγε της προσοχής ορισμένων).

Σε ό,τι αφορά δημοσίευμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται στον νομό για να “χαϊδέψει αφτιά”, το θεωρώ ανάξιο απάντησης.

ΥΓ: Δεν υποστηρίζω ότι καλώς έχει η κατάσταση. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η συζήτηση πρέπει να γίνει στη βάση συνεκτίμησης πολλών παραγόντων και με στόχο την παραπέρα βελτίωση. Είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει νηφάλια. Η αντιπαράθεση οδηγεί στην απαξίωση και ο λύκος στην “αναμπουμπούλα” χαίρεται.

* Ο Μανόλης Θραψανιώτης είναι βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια