Απόψεις

Στην Κτηματογράφηση πέφτουνε κορμιά...

Νομίζω πρέπει πια να το παραδεχτούμε. Είναι μάταιο, δηλαδή, να το αρνούμαστε. Το ελληνικό κράτος χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης κι αμφίβολο είναι αν μπορέσει να το σώσει ένας στρατός επιστημόνων - κάθε ειδικότητας - ψυχικής υγείας. Το ίδιο δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του κι εκεί που “χαρίζει”, μετά από λίγο “τσιρίζει” πως έπεσε θύμα κλοπής και ζητά τα χαρίσματα πίσω.

Πώς αλλιώς, δηλαδή, να εξηγήσεις αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στο Γραφείο Κτηματογράφησης; Η προθεσμία προανάρτησης “τρέχει” - λήγει 10 Ιουνίου - κι ολόκληρα χωριά έχουν βρεθεί στην κατοχή ενός όλου κι όλου ιδιοκτήτη ή του Δημοσίου! Ψάχνει ο άλλος να βρει το χωράφι του κι είναι άφαντο! Και το ψάχνει βέβαια είναι σχετικό, καθώς η ηλεκτρονική σελίδα 9 φορές στις 10 είναι NOT FOUND.

Άφαντο το χωράφι. Που το έχει δηλώσει στην εφορία και φορολογείται γι’ αυτό κοντά σαράντα χρόνια. Που το καλλιεργεί και πληρώνει ένα σκασμό καλλιεργητικά - χώρια τον κόπο τον προσωπικό και τη δουλειά - για να του αποδώσει μερικά κιλά καρπό. Που έχει συμβόλαια - το ’γραψε στα παιδιά του - και του λένε δεν ισχύουν.

Τι δεν ισχύουν, βρε παιδιά; Όταν τα έκανε συμβόλαια και πλήρωνε - τη συμβολαιογράφο, τα παράβολα, τα υποθηκοφυλακεία - γιατί δεν είπατε «κρατήστε τα χρήματά σας, μαντάμ! Δε θέλουμε λεφτά, κύριε! Δεν μπορείτε να το γράψετε! Δεν είναι δικό σας! Είναι κληροτεμάχιο και προκρίνεται το ελληνικό Δημόσιο!».

Στην Κτηματογράφηση πέφτουνε κορμιά... Κλείνουνε σπίτια και δεν το νιώθετε! Τσακώνονται τ’ αδέρφια μεταξύ τους «φαίνεσαι ιδιοκτήτης εσύ στο Κτηματολόγιο κι εγώ όχι! Πήρες τη μοίρα την καλή και μ’ άφησες τ’ άγραφο!». Και να τα μούτρα και να κι οι καβγάδες μέσα στις οικογένειες!

Και τι timing! Με τη μισή και βάλε κοινωνία να μην έχει ψωμί να φάει - ελάτε τώρα που φτάνουν τα 534 του “Συνεργασία” για να ζήσει μια οικογένεια - φορτώνουν κι άλλες υποχρεώσεις τον κόσμο. Να ψάχνει δικηγόρο μπας και σώσει 50 μουρέλα που ’χει προικώο...

Την ίδια ώρα, βέβαια, κάτι αιγιαλοί και παραλίες, κάτι πλαγιές- “φιλέτα”, κάτι αναπτυσσόμενες περιοχές βρίσκουν ιδιοκτήτες ασκαρδαμυκτί... Τυχαίο θα μου πείτε, ε; Ναι, ναι...

Λοιπόν, είστε να σοβαρευτούμε;; Στο Ηράκλειο η “φάση” με το Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1999. Έχουμε 2021 κι ακόμα να λύσουμε τα βασικά. Για αρχή, δώστε μια μικρή παράταση στην προθεσμία προανάρτησης. Και παράλληλα προχωρήστε σε μια νομοθετική ρύθμιση για τα κληροτεμάχια. Δίκαια, νόμιμη και διά παντός. Χωρίς να πρέπει να φτάσουμε στον προπάππου, του προπάππου, του παππού μου για να βρω τ’ αδελφομοίρι...

(Φωτογραφία unsplash)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια