Απόψεις

Eurovision 2021: Η διαφορετικότητα και η δύναμη της μουσικής σκηνής

Συμπεριληπτικότητα, Ισότητα Φύλων & Εξάλειψη Βίας & Στερεοτύπων είναι τα κοινωνικά μηνύματα που προωθήθηκαν και χθες μέσω συντελεστών

Γράφει η Μάγδα Κατόπη

Δύο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις καλλιτεχνών και τις δύο πρώτες θέσεις κατακτούν ένα ιταλικό και ένα γαλλικό τραγούδι. Ο 22χρονος Damiano David που προτρέπει τους πάντες να μην ασχολούνται με τις ζωές των άλλων, αλλά με τον δικό τους στόχο και η δεύτερης γενιάς Γαλλίδα ερμηνεύτρια Barbara Pravi, κόρη Σέρβου και Ιρανής μητέρας, που κουβαλούσε το πάθος και την ποιότητα παλιών εποχών της γαλλικής σκηνής.

Oι στίχοι του «Zitti e buoni» των Måneskin είναι ένα μανιφέστο για όσους θέλουν να εκτιμήσουν τη μοναδικότητά τους. Tο "Tout l'Univers" του Ελβετού, Αλβανικής καταγωγής, Gjon's Tears μας λέει να είμαστε δυνατοί και να αφήσουμε την αγάπη να κυριαρχήσει στις καρδιές μας, ανεξάρτητα από τα προβλήματα της ζωής. Σπουδαίος και από τους πιο επιτυχημένους Νορβηγούς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Τix, που ως παιδί έπεφτε πολύ συχνά θύμα bullying από τους συμμαθητές του στο σχολείο οι οποίοι τον φώναζαν «τιξ», λόγω του συνδρόμου Tourette από το οποίο πάσχει.

Κυβερνητικοί, θεσμικοί παράγοντες και η εκκλησία της Ρωσίας μάχονται χρόνια κατά  της δυναμικής παρουσίας και "φωνής" της  φεμινίστριας και ακτιβίστριας Manizha. Οι στίχοι "Russian Woman" αφηγούνται την ιστορία των Ρώσων γυναικών που ξεπερνούν τις δυσκολίες, τα στερεότυπα των φύλων και τον πόλεμο και βγαίνουν μπροστά.

Αρκετές φορές οι συμμετέχοντες στην Eurovision προωθούν δυνατά κοινωνικά μηνύματα. Το μήνυμα της Σερβίας το 2007 ήταν πώς όλες οι φωνές της κοινωνίας πρέπει να ακουστούν ανεξαρτήτως κοινωνικού ή πολιτισμικού υποβάθρου.  Το 2014 το μήνυμα ΛΟΑΤΚΙ της Κοντσίτα ενώ το «ΤΟΥ» που κέρδισε το 2018 είναι μια καταγγελία για την γυναικεία καταπίεση και ένας ύμνος για την γυναικεία ανεξαρτησία. Το τραγούδι της Ουκρανίας το 2016 ήταν μια ιστορική και δημόσια καταγγελία κατά της γενοκτονικής πολιτικής που ακολούθησε ο Στάλιν κατά των Τατάρων.

Διαφορετικότητα "United in Diversity"

Συμπεριληπτικότητα, Ισότητα Φύλων & Εξάλειψη Βίας & Στερεοτύπων είναι τα κοινωνικά μηνύματα που προωθήθηκαν και χθες μέσω συντελεστών, δημιουργών και των funs του μουσικού διαγωνισμού, σε ένα σκηνικό «Το ροκ εντ ρολ ποτέ δεν πεθαίνει»

Ο καθένας μας κρατά ότι συμπεράσματα θέλει από ένα λαμπερό τηλεοπτικό show. Το glamour της showbiz, τα gossips & τις πολιτικές σκοπιμότητες, την ομορφιά της μουσικής ή την προσωπική ιστορία των δημιουργών, ενώ η Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει...που δεν αποκλείει.. που προάγει ίσες ευκαιρίες θα είναι διαχρονικά ο πλοηγός κάθε κράτους για να  σχεδιάζει το μέλλον των πολιτών του και το κοινωνικό μήνυμα που θα περνά κάθε καλλιτέχνης, η μουσική βιομηχανία και οι δημιουργοί σε κάθε ευκαιρία.

ΥΣ. 🇬🇷 Η γλυκιά Στεφανία Λυμπερακάκη, που μας εκπροσώπησε χθες, είναι τραγουδίστρια ηθοποιός, και YouTuber που ζει και δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.  Καλή επιτυχία να της ευχηθούμε, σε όλα τα μελλοντικά της σχέδια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια