Απόψεις

Γ. Λογιάδης για οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Λογιάδη για την οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης

Σε επιστολή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Ιεράπετρας αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής αναφέρει:

«Να σημειωθεί ότι η Κρήτη είναι η κατεξοχήν παραγωγός κηπευτικών ανά την Ελλάδα και η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι άνω του 50% της ετήσιας παραγωγής τους.

Αναφέρουν ότι μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε την διαταραχή που είχε προκληθεί στην αγορά κηπευτικών και έπειτα από 7 ολοκλήρους μήνες, ενισχύθηκαν ορισμένες καλλιέργειες μόνο με το 15% της ζημιάς καθώς και ο πρώην ΥπΑΑΤ κ. Βορίδης αναγνώρισε την άδικη μεταχείριση αυτού του κλάδου και επικαλούμενος δημοσιονομικά δεδομένα, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει νέο πακέτο στήριξης με στόχο την μικρή ελάφρυνση της υφιστάμενης κατάστασης.

Επίσης τονίζουν ότι έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού στο ΥπΑΑΤ, παρατήρησαν ότι με τα δεδομένα που παρείχε η Κρήτη (η οποία παρήγαγε στο μέγιστο εκείνη την περίοδο) αποζημιώνονται οι υπόλοιπες θερμοκηπιακές περιοχές της Ελλάδας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρισκόταν στο στάδιο της φύτευσης ή της ανάπτυξης.

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακων κηπευτικών συνεχίζουν να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω κλειστής της εστίασης αλλά και των ανεξέλεγκτων Εισαγωγών από Τρίτες Χώρες. 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού ενισχύσεων λόγω πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα και να συμπεριληφθούν εκ νέου και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης σε αυτές;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια