Απόψεις

Ένα κάλεσμα ενόψει του Πάσχα

Καλώ την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν πράξη το “τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι”...

Γράφει ο Βασίλης Σμπώκος*

Ενόψει της μεγάλης εορτής του Πάσχα και επειδή κάθε χρόνο ζούμε τις ίδιες καταστάσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής-εμπορίου-κατανάλωσης του πασχαλινού αρνιού (παραδοσιακού εδέσματος της εορτής), από τη μαδάρα και τη μάντρα του κτηνοτρόφου μέχρι το τσιγκέλι του κρεοπώλη και το πιάτο του καταναλωτή, θα ήθελα να κάνω ένα κάλεσμα σε όλους μας, ξεκαθαρίζοντας από τη σκοπιά τη δική μου, ως παραγωγού, τα πράγματα.

Καλώ τους συναδέλφους μου κτηνοτρόφους της Κρήτης να μην κλείσουν καμία συμφωνία με κανέναν ζωέμπορο κάτω από έξι (6) ευρώ το κιλό το αρνί, τιμή παραγωγού. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η παραγωγή εντός της ελληνικής επικράτειας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και, με δεδομένη τη δυσκολία εισαγωγών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα υπάρξει έλλειψη.

Και σε συνθήκες υγιούς λειτουργίας της αγοράς, χωρίς εξωγενείς παρεμβάσεις, στα προϊόντα που δε βρίσκεις εύκολα η τιμή ανεβαίνει.

Καλώ τους ζωέμπορους να μη μειοδοτήσουν την τιμή παραγωγού. Και οι ίδιοι έχουν αρνιά στους στάβλους τους και βιώνουν τη μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών το τελευταίο 6μηνο, που προσεγγίζει το 30% σε σχέση με πέρυσι.

Καλώ τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ να μην προσφέρουν κάτω του κόστους που προμηθεύονται το αρνί του Πάσχα, χρησιμοποιώντας το ως “κράχτη” για να βάλουν μέσα στο κατάστημα τον πελάτη και αυτός να γυρεύει αρνί κι αρνί να μη βρίσκει.

Καλώ την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν πράξη το “τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι”... Από τη στιγμή που δεν μπορούν ουσιαστικά να παρέμβουν λόγω των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς για να διασφαλίσουν την τιμή πώλησης παραγωγού και αγοράς καταναλωτή, να περιορίσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους, γιατί μόνο ζημιά κάνουν.

Υπάρχει το παράδειγμα πέρυσι με τον υπουργό Γεωργιάδη, που βγήκε 20 ημέρες πριν το Πάσχα στα κανάλια να δηλώσει παρουσία για το θέμα, και το αποτέλεσμα των δηλώσεών του ήταν να μείνουν από τη μια τα μισά αρνιά άσφαχτα και, από την άλλη, το αρνί να είναι δυσεύρετο από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, με συνέπεια να υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, με την τιμή του να φτάνει και να ξεπερνά τα 15 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία της Αθήνας.

Καλώ τέλος τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, να αναζητούν την ιχνηλασιμότητα και να γίνονται γνώστες της πορείας του αρνιού που καλούνται να αγοράσουν, από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι τη στιγμή που θα κρεμαστεί στο τσιγκέλι του κρεοπώλη.

Και να έχουν πάντα στο μυαλό τους τη γνωστή κρητική παροιμία: “Το φτηνό κρέας δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι”!!!

Κατανοούμε πλήρως τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας από την πανδημία του κορωνοϊού και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των συνανθρώπων μας.

Αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν κι εμάς. Το κόστος παραγωγής στο κιλό το αρνί είναι 8 ευρώ. Δεν υπάρχει κέρδος για τον παραγωγό. Είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης κι αυτός που συμπιέζεται περισσότερο για να δημιουργηθεί το όποιο κέρδος στην προκειμένη περίπτωση στον μεσάζοντα και στον έμπορα.

Η τιμή πώλησης στα 6 ευρώ που ζητάμε δε λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι μία αξιοπρεπής τιμή στις δύσκολες συνθήκες που καλούμαστε να παράγουμε.

Για να βοηθήσουμε την Οικονομία και για να ζήσουμε!!!

Καλό Πάσχα και καλή λευτεριά σε όλους!!!

* Ο Βασίλης Σμπώκος είναι αγροτοκτηνοτρόφος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια