Η Κρήτη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της πατρίδας μας

Απόψεις
Η Κρήτη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της πατρίδας μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ντόρα Μπακογιάννη γράφει εν όψει του  5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου - International Energy Exhibition of Greece

Σήμερα η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο για την ενέργεια. Η νέα πραγματικότητα στον τομέα της ενέργειας βρίσκει την Ελλάδα πιο δραστήρια και θέτει τις βάσεις ώστε η χώρα μας να καταστεί κύριος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.

Βάση των ανωτέρω η κυβέρνηση έχει θέσει ως μια εκ των προτεραιοτήτων της την ενέργεια. Η πολιτική μας βασίζεται σε τέσσερα σημεία: πρώτον πήραμε την γενναία απόφαση να ξεκινήσουμε την διαδικασία απολιγνιτοποίησης της χώρας γεγονός που μας καθιστά πανευρωπαϊκά πρωτοπόρους στο εν λόγω ζήτημα. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύουμε το περιβάλλον και ανοίγουμε τον δρόμο για νέες καινοτόμες επενδύσεις στις περιβαλλοντικά και υγειονομικά επιβαρυμένες, από την εξόρυξη και καύση λιγνίτη, περιοχές.

Δεύτερον, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του τόπου μας, επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια και εξασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την χώρα. Έτσι γίνεται ένας προσεκτικός σχεδιασμός για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με τον τρόπο αυτόν, όχι μόνο προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά και μειώνουμε σταδιακά την ενεργειακή μας εξάρτηση.

Τρίτον, η Ελλάδα είναι έτοιμη να  προχωρήσει, όποτε θελήσει, σε έρευνα, ανακάλυψη και στην συνέχεια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου στο Ιόνιο αλλά στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Στο φυσικό αέριο βασίζεται και το τέταρτο σημείο της πολιτικής μας: βρισκόμενοι σε μια γεωστρατηγικά σημαντική θέση, μπορούμε να καταστούμε ενεργειακός κόμβος για τις επόμενες δεκαετίες οι οποίες θα είναι κρίσιμες για την μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας παγκοσμίως. Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να επενδύσουμε στους αγωγούς και κυρίως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Κρήτη λοιπόν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της πατρίδας μας, όχι μόνο ως παραγωγός αλλά και ως ενεργειακός κόμβος. Και δεν μιλάω μονάχα για το φυσικό αέριο: η Κρήτη θα συνδεθεί ενεργειακά με την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτό αποτελεί τμήμα των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουμε με τα χρήματα που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση λοιπόν σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή τα επόμενά της βήματα. Συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στους αγωγούς φυσικού αερίου και αυξάνουμε συνεχώς την συνεργασία με τους γείτονές μας, τα βαλκανικά κράτη και την Ιταλία. Υποστηρίζουμε επίσης το φιλόδοξο εγχείρημα του EastMed ο οποίος, όταν κατασκευαστεί, θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Ελλάδας στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Πέραν όμως των αγωγών επενδύουμε και στις μονάδες υγροποίησης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου. Η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας υγροποίησης αερίου θα πραγματοποιηθεί και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Θράκης και στην μετατροπή της σε σημαντικό διαβαλκανικό ενεργειακό κόμβο. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολούμαστε πολύ και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Γνωρίζουμε ωστόσο ότι όλα αυτά δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που απαιτεί την συνεργασία μεταξύ κρατών και δεν αφορά αποκλειστικά υποδομές. Η ενεργειακή πολιτική μπορεί και πρέπει να είναι διακρατική και να έχει και θεσμικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα λοιπόν, ασκώντας μια ενεργή και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική βάζει στο τραπέζι και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας. Οι συμφωνίες που υπογράψαμε, για παράδειγμα, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μας δίνουν μεγαλύτερη άνεση αναφορικά με την έρευνα και την εξόρυξη φυσικού αερίου στις οριοθετημένες περιοχές. Το ίδιο θα γίνει μετά και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία μέσω διεθνούς δικαιοδοσίας.

Επιπλέον, η σύμπραξη με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ εμπεριέχει το στοιχείο της ενεργειακής συνεργασίας και αυτό φάνηκε και με την θέσπιση του East Med Gas Forum, μετά και την προσθήκη της Ιταλίας και της Ιορδανίας. Έτσι, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συνεργάζονται ήδη στενά στο κομμάτι της ενέργειας, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη από την συνεργασία αυτή. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις Βρυξέλλες για το κοινό ενεργειακό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το ίδιο κάνουμε και με τις ΗΠΑ οι οποίες θα συνδράμουν στην αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Τέλος, η αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις μοναρχίες του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μελλοντική συνεργασία στο κομμάτι της ενέργειας, συνεργασία στην οποία μπορεί  φυσικά να συμβάλλει και ο ελληνικός εμπορικός στόλος.

Η κυβέρνηση λοιπόν αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά στην ενέργεια και γι’ αυτό λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και χαράσσουμε την εθνική μας στρατηγική βάσει των νέων αυτών αναγκών. Δεν προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές. Αντιθέτως, επιθυμούμε να βρισκόμαστε στο τιμόνι των αλλαγών αυτών, στην πρωτοπορία της Ευρώπης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News