Απόψεις

Ένας χρόνος πανδημίας COVID-19

Για τα κέρδη τους τζογάρουν τις ζωές μας... Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία – δουλειά

Του Δημήτρη Βρύσαλη*

Όλο αυτό το διάστημα σωματεία υγειονομικών και άλλων εργαζομένων προβάλλουν συνεχώς αιτήματα για άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, μπροστά μάλιστα και στο τρίτο κύμα της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη. Είχαν σαφείς διεκδικήσεις, προσαρμοσμένες στη νέα κατάσταση. Αντίθετα η κυβέρνηση το μόνο που ανακοίνωσε ήταν η επιβολή περισσότερων αυστηρών ή λιγότερο αυστηρών lockdowns, όπως αυτό στον νομό Ηρακλείου

Ο ένας χρόνος πανδημίας που έχει στοιχίσει ήδη τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και χιλιάδων στη χώρα μας φανέρωσε ξανά τις τεράστιες αντιθέσεις και τα αγιάτρευτα αδιέξοδα της κοινωνίας που ζούμε. Ένας ολόκληρος χρόνος πρωτόγνωρων καταστάσεων, αγώνων και διεκδικήσεων για την προστασία της υγείας του λαού.

Η πανδημία είναι βεβαίως ένα φυσικό φαινόμενο, όμως η θλιβερή κατάσταση των δημόσιων Συστημάτων Υγείας, τα μεγάλα προβλήματα στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου δεν αποτελούν αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα, αλλά πολιτικές επιλογές που θυσιάζουν τις ανάγκες των πολλών στις επιδιώξεις του αδηφάγου καπιταλιστικού κέρδους. Τις συνέπειες τις πληρώνουν τελικά οι εργαζόμενοι και οι λαοί, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Όλο αυτό το διάστημα σωματεία υγειονομικών και άλλων εργαζομένων προβάλλουν συνεχώς αιτήματα για άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, μπροστά μάλιστα και στο τρίτο κύμα της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη. Είχαν σαφείς διεκδικήσεις, προσαρμοσμένες στη νέα κατάσταση.

Αντίθετα η κυβέρνηση το μόνο που ανακοίνωσε ήταν η επιβολή περισσότερων αυστηρών ή λιγότερο αυστηρών lockdowns, όπως αυτό στον νομό Ηρακλείου.

Τα lockdowns έχουν υγειονομική βάση, αφού σε μiα πανδημική νόσο που έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά ο εγκλεισμός μπορεί να αξιοποιηθεί ως επιστημονικό εργαλείο για να κερδηθεί χρόνος: για καλύτερη ετοιμασία, στελέχωση, παρακολούθηση των επιστημονικών δεδομένων, προμήθεια φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, διαμόρφωση υγειονομικών πρωτοκόλλων, προσαρμογή τού μέχρι πρότινος υγειονομικού σχεδιασμού στις νέες συνθήκες... Αυτόν τον χρόνο τον έδωσε απλόχερα ο λαός μας.

Μέχρι εκεί. Αυτό το επιστημονικό εργαλείο οφείλει να αξιοποιείται στοχευμένα, κυρίως σε περιοχές με έξαρση της νόσου, και όχι να υποκαθιστά άλλες επιστημονικές μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου (προληπτικές και θεραπευτικές).

Τα αλλεπάλληλα "άνοιξε-κλείσε", οι παλινωδίες για περιορισμό μετά τις 6 το απόγευμα και άλλα πολλά δείχνουν ότι "σταθερά" για την κυβέρνηση είναι η εμμονική προσήλωση στην πολιτική της εμπορευματοποιημένης Υγείας, στις "αντοχές" της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τι έχουμε δει μέχρι τώρα;

* Πρώτον: Καμία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση. Καμία σοβαρή καταγραφή για το ποιοι είναι οι χώροι-πηγές υπερμετάδοσης. Ένα τυφλό "άνοιξε-κλείσε" που κουράζει και πολλές φορές δεν έχει καμία υγειονομική βάση.

Επί έναν ολόκληρο χρόνο η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρύψει κάτω από το χαλί αυτήν την πραγματικότητα, καθώς η παραδοχή της θα ξεμπρόστιαζε τα πρωτόκολλα- "λάστιχο" π.χ. στον τουρισμό, που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας και θα αναδείκνυε την αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία λογίζονται ως "κόστος" και εμπόδιο για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Όμως ο λαός μας να βγάλει συμπεράσματα και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει συμβάλει με τη διακυβέρνησή του στη μείωση του προσωπικού στα νοσοκομεία, προϋπολογισμών για την υγεία κ.λπ., όπως και για τα άλλα αστικά κόμματα. Η λογική που έχουν υιοθετήσει από την πρώτη μέρα της πανδημίας τού "θα λογαριαστούμε μετά" του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την εθνική ενότητα για να καταπολεμήσουμε τον αόρατο εχθρό των ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. στοχεύουν τον αφοπλισμό του εργατικού λαϊκού κινήματος ώστε να τη βγάλει λάδι το σύστημά τους- οι κυβερνήσεις τους που στηρίζουν τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι πίσω από τα lockdowns, που συνοδεύονται με αστυνομοκρατία, διώξεις (ακόμα και σε υγειονομικούς) και καταστολή, εξυπηρετούνται και άλλοι σχεδιασμοί που σχετίζονται με το λαϊκό εισόδημα και την περιστολή λαϊκών ελευθεριών.

* Δεύτερο: Την ενοχοποίηση όσων "κόλλησαν" με ατομική τους ευθύνη. Η κυβέρνηση προχωρά σε ενοχοποίηση ασθενών επειδή στοιβάζονταν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς (που η ίδια δεν ελέγχει), ενοχοποίηση συνοδών ασθενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία για να καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας λόγω έλλειψης προσωπικού (που η ίδια και οι προκάτοχοί της δημιούργησαν), ενοχοποίηση υγειονομικών (που η ίδια άφησε "άοπλους") και όποιου άλλου νοσεί. Πάνω από 100 εκατομμύρια κρούσματα και 2,3 εκατομμύρια νεκροί στον πλανήτη, αλλά... φταίει ο νέος, ο ασθενής, ο ηλικιωμένος.

Ένας χρόνος πέρασε, με μέχρι στιγμής απολογισμό πάνω από 6.000 νεκρούς στην Ελλάδα και ανυπολόγιστες συνέπειες, οικονομικές, μαθησιακές, ψυχολογικές, υγειονομικές για τον λαό και τα παιδιά του. Μπορεί κανείς να περιμένει άλλο; Οι κλίνες COVID γέμισαν πάλι. Οι ΜΕΘ θα συνεχίσουν την ίδια πορεία τις επόμενες μέρες. Η λοιπή νοσηρότητα γιγαντώνεται, οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται κι άλλο, το ίδιο και οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία. Ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας και πολλές φορές σε υγειονομικά επικίνδυνες συνθήκες. Οι χώροι των εξωτερικών ιατρείων μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα, με συνέπεια τη δυσλειτουργία τους και με κίνδυνο τον συγχρωτισμό υγιούς πληθυσμού (που προσέρχεται για να εμβολιαστεί) με ασθενείς (που προσέρχονται για εξέταση σε άλλα ιατρεία).

Τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν περιοριστεί και οι λίστες χειρουργείου περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 ασθενείς (μόνο στο ΠΑΓΝΗ). Συνεχίζεται η υπολειτουργία διαφόρων τμημάτων (της Νεφρολογικής, της Παιδοχειρουργικής), λόγω της δέσμευσης κρεβατιών τους για τη νοσηλεία περιστατικών COVID. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία ασθενών με άλλες παθήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία, στο ΠΑΓΝΗ ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούνται στα εξωτερικά ιατρεία έχει συμπιεστεί στο 55% με 60%, ενώ "πτώση" καταγράφεται και στα τακτικά χειρουργεία, φτάνοντας το 75% της λειτουργίας του στην προ-COVID εποχή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι 1 στους 4 δεν χειρουργείται...

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «θωράκισης του ΕΣΥ», ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.632 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 76.588 τον Δεκέμβριο 2020). Το 2020 αποχώρησαν από το ΠΑΓΝΗ πάνω από 50 μόνιμοι εργαζόμενοι και το ίδιο διάστημα ήρθαν 19 μόνιμοι γιατροί, 5 μόνιμο μη ιατρικό προσωπικό (αν και παραμένουν κενές περισσότερες από 500 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων), ενώ μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Την πολυδιαφημισμένη νέα ΜΕΘ των δωρεών στο ΠΑΓΝΗ δεν επιλέγουν να την στελεχώσουν με νέο μόνιμο προσωπικό αλλά με μετακινήσεις νοσηλευτών από άλλα τμήματα. Καταρρέει στην πράξη, συνεπώς, το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν «θωράκισης» και περί δήθεν «πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού». Έτσι ανακυκλώνεται για ακόμα μια φορά με αναγκαστικές μετακινήσεις εντός του νοσοκομείου το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό για να κουκουλωθούν όπως-όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά, γιατί απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Οι νοσηλευτές να κάνουν 2-3 νυχτερινές βάρδιες τη βδομάδα και οι γιατροί να υπερβαίνουν συστηματικά το πλαφόν των εφημεριών, παίρνοντας ελάχιστα ρεπό και με τις άδειες σε αναστολή εδώ και μήνες. Μπαλώματα αποτελούν και οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων, από την ΠΦΥ στα νοσοκομεία, αλλά και προς τις μονάδες COVID από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

Όλα τα αναγκαία για την προστασία της υγείας του λαού μας είναι ζήτημα αγώνα - τώρα διεκδικούμε πιο δυνατά. Αν ο λαός δεν μπει πρωταγωνιστής δεν πρόκειται να επιβάλει ούτε τα στοιχειώδη. Τα σωματεία και οι φορείς πρέπει με μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης και υπομονής να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής τάξης και των οικογενειών τους. Τους το έχουμε πει καθαρά από τον περασμένο Απρίλη. Τα δικά μας στόματα δε θα τα κλείσουν. Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή. Δε θα σταματήσουμε λεπτό να διεκδικούμε:

- Ταχύτερο εμβολιασμό με αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν εμβόλια, χωρίς αποκλεισμούς στην προμήθειά τους.

- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

- Έλεγχο στους χώρους δουλειάς, να τηρούνται οι αποστάσεις, σε μονάδες παραγωγής, γραφεία, αποθήκες, logistics.

- Άμεση ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

- Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.

- Άμεση χορήγηση δωρεάν και καθολικά από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.) και διαγνωστικών εξετάσεων.

Δυστυχώς πολλές φορές οι απαντήσεις σε κορυφαία ερωτήματα δίνονται μέσα από μεγάλες τραγωδίες. Μαζί με τον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματος που πρέπει να συνεχιστεί, βγαίνει στο προσκήνιο και η ανάγκη ριζικών ανατροπών με στόχο μια νέα κοινωνική οργάνωση που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών, με πρώτο αυτό της υγείας και της ζωής. Ο αόρατος εχθρός είναι ο ιός, ο ορατός όμως εχθρός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός γιατί αυτός δε γιατρεύεται, πάρα μόνο ανατρέπεται.

* Ο Δημήτρης Βρύσαλης είναι μέλος της Ε.Π. Κρήτης του ΚΚΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια