Να μη χάσουμε την ουσία του ελληνικού #metoo

Απόψεις
Να μη χάσουμε την ουσία του ελληνικού #metoo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Εμβρόντητοι  για άλλη μια φόρα, οι νοικοκυραίοι, πέφτουν και  πάλι  από τα σύννεφα μετά  τις νέες αποκαλύψεις που μας προέκυψαν από το σκάνδαλο Λιγνάδη .

Τι να κάνει κι ο κοσμάκης , μαζεύεται μέσα από τις έξι, στήνεται μπροστά στην οθόνη και βλέπει υπνωτισμένος ειδήσεις  ή  πλακώνεται στη «διαδικτύωση».Εδώ και πολλές βδομάδες η χιονοστιβάδα του ελληνικού #metoo , σάρωνε  βίαιες συμπεριφορές στα καμαρίνια, τις κουίντες  και τις πρόβες, του ελληνικού θεάτρου. 

Να που έφτασε όμως η στιγμή να σαρώσει και την πολιτική σκηνή της χώρας . Γιατί ήταν πολιτική η επιλογή,  ο διορισμός και η επί εβδομάδες κάλυψη του «γνωστού  ηθοποιού και σκηνοθέτη».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα που κυριάρχησε την εβδομάδα αυτή στην πολιτική ζωή της χώρας ήταν η «υπόθεση Λιγνάδη».  Το θέμα όμως είναι μην χαθεί το διακύβευμα του ελληνικού #metoo στις αναθυμιάσεις της υπόθεσης Λιγνάδη .

Γιατί η  κακοποίηση και η βία δεν υπάρχουν μόνο στο ελληνικό θέατρο,  αλλά παντού στην κοινωνία την πολιτική την εκκλησιά  και ειδικά μέσα στα σπίτια μας .Η  χιονοστιβάδα του ελληνικού #metoo , σαρώνει , πέρα από το σανίδι και την υποκρισία μιας μερίδας πολιτικών , δημοσιογράφων και ΜΜΕ , που έριξαν λάσπη και βρόμησαν με χυδαιότητα το δημόσιο λόγο . 

Ο κιτρινισμός και μπόχα από Δεξιά και από Αριστερά τρολ (troll) έχει βρομήσει τις ζωές μας. Το ελληνικό #metoo είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν μπορεί να κλείσει με κανένα επικοινωνιακό καπάκι.

Ο κόσμος  είδε άκουσε και ξέρει τι έγινε με την υπόθεση Λιγνάδι  και δεν περιμένει  καμία Ιωάννα Μάνδρου να του θολώσει τα νερά.Ο κόσμος  έχει ξεθαρρέψει και απαιτεί δικαιοσύνη, όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι κακοποιητές. Γι’ αυτό και θα συνεχιστούν οι καταγγελίες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αλλάξει η ατζέντα.Κανένα  «ορατό» πέπλο συγκάλυψης  δεν μπορεί να  απλωθεί  πάνω απ’ τη χώρα.

Είναι ωραίο αυτό  που συμβαίνει σήμερα στη Ελλάδα.  Ένας παλιός βρώμικος κόσμος γκρεμίζετε με πάταγο μέσα στο βούρκο που τον εξέθρεψε. Υπάρχει  και  μια μικρή  ελπίδα,  να δούμε κάτι νέο και καθαρό να γεννιέται . Τώρα πάνω απ' όλα, τα θύματα έχουν ανάγκη από  προστασία. 

Αντ' αυτού, παρακολουθούμε αυτές τις μέρες  να έχει στηθεί ένα όργιο αμετροέπειας, υστερίας, κουτσομπολιού, καιροσκοπισμού, κομματικών παιχνιδιών και  fake news . Από φανατικούς,  Δεξιούς και  Αριστερούς που για άλλη μια φορά είναι πίσω από τις εξελίξεις και την κοινωνία .Τόσο μικροί και τόσο λίγοι .

Όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα  αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη.Ενέργειες αποκάλυψης τέτοιων εγκλημάτων θα έπρεπε αυτονόητα να ενθαρρύνονται και να διευκολύνονται. Τα θύματα θα έπρεπε να βρίσκουν το τεντωμένο χέρι της πολιτείας για να πιαστούν από αυτό.

Όχι να φοβούνται να μιλήσουν,  ακούγοντας το χυδαίο λόγο του κάθε Κούγια . 

Το χρόνιο ερώτημα «που είναι οι διανοούμενοι αυτού του τόπου;» σήμερα έχει απάντηση . Οι Έλληνες καλλιτέχνες,  συγγράφεις,  πνευματικοί άνθρωποι, είναι εδώ, παρόντες και ατρόμητοι και συγκρούονται με την ανηθικότητα την αδικία .Κι αυτό έχει  προκαλέσει το φόβο διαφόρων κέντρων εξουσίας .

Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους και όλες είναι να μη φοβηθεί κανένα θύμα να μιλήσει, να καταλάβει κάθε πονεμένη ψυχή  ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα σταθούμε δίπλα της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News