Ένας χρόνος με Covid -19: Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα

Απόψεις
Ένας χρόνος με Covid -19: Το ημερολόγιο της πανδημίας στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρο του Στέλιου Ζερβού

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα μπήκε στη δίνη της πανδημίας που ήδη είχε αρχίσει να εξαπλώνεται από την Κίνα σε όλο τον κόσμο . Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο ο ιός περνούσε επίσημα τα σύνορα της Ελλάδας.

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020 όταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας  Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Έτσι η  βαριά καμπάνα του κορωνοϊού σήμανε και για την Ελλάδα.  Έτσι μπήκε και η χώρα μας στο χάρτη της σοβαρής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Μέχρι τότε, πιστεύαμε αφελώς, ότι η Covid 19 είναι μάλλον πολύ μακριά για να μας αγγίξει…

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι δραματικοί, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά κυρίως για τον υπόλοιπό κόσμο και την Ευρώπη. Τρεις χώρες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα: Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία.

Στις 23 Μαρτίου η Ελλάδα παθαίνει σοκ. Επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Η αποστολή SMS στο 13033 είναι μία νέα πραγματικότητα.

Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση και οι πολύωρες τηλεδιασκέψεις πρωταγωνιστούν.

Η ενημέρωση στην Ελλάδα από τον καθηγητή Τσιόδρα είναι καθημερινή, κάθε απόγευμα στις 6 όλοι βρίσκονται μπροστά στην  οθόνη τους, παρακολουθώντας σιωπηλά και μελαγχολικά, με κομμένη την ανάσα.

Στην μάχη της ενημέρωσης βρίσκεται και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Στο πρώτο αυτό κύμα, η Ελλάδα δείχνει ότι τα καταφέρνει καλά στη διαχείριση της νόσου σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Κάνουμε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, ένα μοναχικό Πάσχα, μακριά από συγγενείς και φίλους, μακριά από τα χωριά μας .

Κλεισμένη  στο σπίτι η ελληνική οικογένεια βρίσκεται ξανά μαζί ,τυλιγμένη στο φόβο, στην ανησυχία, αλλά συχνά και σε ένα τοπίο που μυρίζει … ενδοοικογενειακή βία.

Ο κόσμος αλλάζει…

Με τον ερχομό του καλοκαιριού ο κόσμος παίρνει μία βαθιά ανάσα. Ο ιός συνεχίζει όμως να καλπάζει, με τον ερχομό του φθινοπώρου, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά , είναι λογικό, αφού έχει ανοίξει ο τουρισμός.

Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται τώρα  αντιμέτωπη με τον ερχομό του χειμώνα η νέα  έξαρση , το δεύτερο δηλαδή κύμα, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη- με τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου.

Έτσι ξεκινά  ένα νέο απαγορευτικό στις 7 Νοεμβρίου.

Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ο κόσμος της εστίασης βιώνουν μία τραυματική εργασιακή εμπειρία. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι και οι ασθενείς που καταλήγουν.

Οι λοιμωξιολόγοι δηλώνουν, ότι είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε ημέρα… η λίστα του θάνατου μεγαλύνει στη χώρα μας.

Η χώρα βυθίζεται ξανά και η πορεία της Covid 19, μοιάζει σαν να μην έχει τέλος.

Τα Χριστούγεννα οι εντολές των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης είναι να γιορτάσουμε και πάλι μόνοι.

Μπορεί ο ιός να καλπάζει ανεξέλεγκτα , αλλά το ίδιο ανεξέλεγκτα τρέχει και η έρευνα σε όλο τον κόσμο. Η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο της νόσου έχει ξεκινήσει και οι αδειοδοτήσεις των εμβολίων είναι πλέον μία ελπιδοφόρα πραγματικότητα.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, ημέρα Κυριακή, η καρδιά των Ελλήνων χτυπά δυνατά. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα κατά της COVID 19. Η  επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η μεγαλύτερη υγειονομική εκστρατεία εμβολιασμού μόλις είχε ξεκινήσει.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα , η πιο σοβαρή υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα πάνω από 186.000 κρούσματα

Υπάρχει όμως και μια μαύρη λίστα,  η λίστα του θανάτου. 6.400 νεκροί λόγω COVID-19.

Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τα 2,4 εκατ. σε όλο τον κόσμο.

Βαθιές όμως είναι οι πληγές και για την ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν συρρικνώθηκε με ρυθμούς πάνω από 10% το 2020, παρά τα μέτρα στήριξης ευρώ που ενεργοποίησε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η ελληνική πολιτεία .

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Στο τρίτο επιδημικό κύμα, στο τρίτο λοκντάουν.  Αλλά ακούμε ότι ένα χρόνο μετά, υπάρχει ακόμα ασφυξία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ακούμε από τους γιατρούς να λένε ότι κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει τον χρόνο που κέρδισε από την πρώτη καραντίνα για ώστε  να ενισχύσει τις υγειονομικές δομές και το προσωπικό τους.

Συνεχίζει να πορεύεται με μετατροπές γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, κλείνοντας τρύπες και ανοίγοντας νέες.

Οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες και με την τεράστια  προσφορά αυτό τον ένα χρόνο  τονίζουν ότι εξακολουθούν να  παλεύουν μονοί  χωρίς ουσιαστική  βοήθεια και κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.

Πολλοί εκτιμούν ότι, διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία μας.

Αυτό που έχει σημασία όμως , είναι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια με τη βοήθεια της  Επιστήμης και το απρόβλεπτο μέλλον του κόσμου μας , να είναι πιο ανθρώπινο.

(φωτογραφία unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News