Απόψεις

Χάρης Μαμουλάκης: Ποιοι είναι οι όροι ιδιωτικοποίησης της πρώην βάσης Γουρνών;

Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη

Την ασάφεια στους όρους ιδιωτικοποίησης τμήματος της πρώην βάσης Γουρνών, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, καθώς και 21 ακόμα Βουλευτών.

«Πρόκειται για ένα «ακίνητο - φιλέτο» για την Κρήτη, ωστόσο, παρά το ότι πρέπει η πλευρά του δημοσίου να θέσει ψηλά τον πήχη ως προς το οικονομικό αντάλλαγμα, από την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ δεν καθίστανται σαφείς ο τρόπος αλλά και τα κριτήρια επίτευξης αυτού του στόχου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου δεν έχει ακόμα εγκριθεί και άρα δεν είναι σαφείς οι προβλέψεις και τα ανταποδοτικά οφέλη από την ιδιωτικοποίηση για την τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα, από τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία, δεν είναι γνωστά τα κριτήρια αποτίμησης της αξίας της εταιρείας που θα συστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα επί του ακινήτου και κατόπιν θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της στον πλειοδότη. Οι Υπουργοί οφείλουν απαντήσεις για αυτή την πολιτική που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν».

Ο Χάρης Μαμουλάκης θέτει τα εξής ερωτήματα προς τους Υπουργούς:

  1. Ποια προσέγγιση ή κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα του ακινήτου;
  2. Έχει προβεί το ΤΑΙΠΕΔ σε έλεγχο ενδεχόμενων επιβαρύνσεων, στην ευρύτερη περιοχή, από τις χρήσεις γης του ακινήτου; Στη περίπτωση που υφίστανται επιβαρύνσεις έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο ανταποδοτικών ωφελειών προς την τοπική κοινωνία;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης, προς τους Υπουργούς  Οικονομικών

και Περιβάλλοντος & Ενέργεια, με θέμα: «Ποιοι είναι οι όροι της ιδιωτικοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης;»:

«Στις 17.02.2021 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για μία παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία απέχει 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», 10 χλμ. από τον οικισμό Χερσονή-σου και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Αναπόφευκτα, λόγω της μικρής απόστασης του υπό αξιοποίηση ακινήτου από τα παραπάνω οικιστικά σύνολα οι όποιες χρήσεις λάβει θα επηρεάσουν την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ακινήτου, το οποίο θεωρείται «φιλέτο», η πλευρά του δημοσίου θα πρέπει να θέσει ψηλά τον πήχη ως προς το οικονομι-κό αντάλλαγμα που θα δεχτεί για να το παραδώσει στον όποιο επενδυτή. Ω-στόσο, από την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ δεν καθίστανται σαφείς ο τρόπος αλ-λά και τα κριτήρια επίτευξης της μεγιστοποίησης των οικονομικών ωφελειών.

 Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ, (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου), το οποίο προβλέπει για το ακίνητο δύο ζώνες, (1. θεμα-τικά πάρκα – εμπορικά κέντρα – αναψυχή και 2. τουρισμός – αναψυχή), δεν έχει ακόμα εγκριθεί και άρα δεν είναι ακόμα σαφείς οι προβλέψεις και τα α-νταποδοτικά οφέλη από την ιδιωτικοποίηση για την τοπική κοινωνία. Ταυτό-χρονα, από τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία, δεν είναι γνωστά τα κρι-τήρια αποτίμησης της αξίας της εταιρείας που θα συστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα επί του ακινήτου και κατόπιν θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών της στον πλειοδότη. Ωστόσο, τα κριτήρια αυτά θα χρη-σιμοποιήσει ο ανεξάρτητος εκτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ στη βάση των οποίων το ΔΣ θα κρίνει αν οι οικονομικές προσφορές που έλαβε είναι ή όχι εύλογες. Είναι  εμφανές ότι τα κριτήρια αυτά επηρεάζουν τελικά το ύψος των οικονομικών προσφορών και συνακόλουθα τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο από την πώλη-ση. 

Με δεδομένο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι όποιες επιλογές αξιοποίησης του ακινήτου στην τοπική κοινωνία.

Και με δεδομένο ότι σύμφωνα με το καταστατικό σκοπό του ΤΑΙΠΕΔ η ε-ξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος προϋποθέτει την μεγιστοποίηση των εσόδων από τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια προσέγγιση ή κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα του ακινήτου;
  2. Έχει προβεί το ΤΑΙΠΕΔ σε έλεγχο ενδεχόμενων επιβαρύνσεων, στην ευ-ρύτερη περιοχή, από τις χρήσεις γης του ακινήτου; Στη περίπτωση που υφίστανται επιβαρύνσεις έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο ανταποδοτικών ωφελειών προς την τοπική κοινωνία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Φάμελλος Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος».

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια