Κάνουν το «ανθρωπίνως δυνατόν»;

Απόψεις
Κάνουν το «ανθρωπίνως δυνατόν»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Νίκος Ηγουμενίδης

Το 3ο επιδημικό κύμα έχει κάνει την εμφάνισή του. Αρχίζει να πιέζει το δημόσιο σύστημα υγείας ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε κλείσιμο της οικονομίας και της κοινωνίας σε περιοχές της χώρας. Σε αυτή τη γενική εικόνα εμφανίστηκε η «Μήδεια» για να δείξει ανάγλυφα τις ανεπάρκειες του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, αρχίζουν να καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία, οι καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ στην οικονομία της χώρας. Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα:

Κακοκαιρία «Μήδεια»

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας. Έκλεισαν την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα «στα δύο» χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες. Έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες. Τα Μέσα Σταθερής τροχιάς- πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούν.

Ενίσχυση μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Μέσα σε 24 ώρες γίναμε μάρτυρες δυο υποχωρήσεων σε εξαγγελίες μόλις της προηγούμενης εβδομάδας.

Με την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων για τη ψηφιακή αναβάθμισή τους, με τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, ουσιαστικά μένουν εκτός διαδικασίας τουλάχιστον το 50% των επιχειρήσεων, ενώ περιορίζει από το 100% στο 30% το ποσοστό της επιδότησης για τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Παράλληλα ανακοινώνει την έναρξη της Επιστρεπτέας προκαταβολής 6, βάζοντας σαν κάτω όριο για τις εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους έμπορους και επαγγελματίες το «υπέρογκο» ποσό των 500 €!!!

Για τον Ιανουάριο του 2021, (στοιχεία του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ») επιβεβαιώνεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην απασχόληση, καθώς καταγράφεται μείωση κατά 80.764 των προσλήψεων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Για τον περασμένο Δεκέμβριο, (στοιχεία του ΟΑΕΔ), το 2020 έκλεισε με 1.133.432 καταγεγραμμένους ανέργους, εκ των οποίων το 62% είναι γυναίκες. 47.864 καταγεγραμμένοι άνεργοι δεν αναζητούν πλέον εργασία, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι αόρατοι, καθώς έχουν οδηγηθεί εκτός συστήματος καταγραφής και στήριξης. Να ξεχωρίσουμε από τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της υποδηλωμένης «μαύρης» εργασίας, την διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί στην καταστροφή και την εξαθλίωση σχεδόν 500.000 εργαζόμενους και επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης. Οι ίδιοι παρέδωσαν τα κλειδιά των καταστημάτων τους, όπως τους ζήτησε αλαζονικά ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Ανάπτυξη – πορεία της Ελληνικής οικονομίας

Η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, αλλάζοντας προς το χειρότερο τις δικές της προηγούμενες προβλέψεις. Επίσης, παραπέμπει πια στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022.

Εξακολουθούν να λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία παρότι  είναι  αποκλειστική αρμοδιότητα της ΠΦΥ. Εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι από τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για κατ’ οίκον εμβολιασμό υπερηλίκων που αδυνατούν να μετακινηθούν.

Για όλα αυτά η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, που μπήκε στην πολιτική μας καθημερινότητα τελευταία, είναι: «κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν». Το «ανθρωπίνως δυνατόν» από την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέχρι την αντιμετώπιση του «κακού μας του καιρού».

Γιατί δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να ανοίξουν τα εμβολιαστικά κέντρα για να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας;

Γιατί δεν αναλαμβάνει τους εμβολιασμούς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας;

Γιατί η ύφεση στη χώρα, η δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη;

Το επιτελικό κράτος ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τη «Μήδεια»; Ποια η διαφορά από το ανέτοιμο; Τι θα συνέβαινε αν η κακοκαιρία έβρισκε το κράτος ανέτοιμο; Κατά τα κυβερνητικά στελέχη, να μην ασκείται κριτική σήμερα, γιατί σήμερα προέχει η επιδιόρθωση των βλαβών, η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των απομακρυσμένων αποκλεισμένων περιοχών της πλατείας Συντάγματος, της κεντρικής πλατείας του Χαλανδρίου και των υπόλοιπων περιοχών της Αθήνας.

Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε αυτό που πρέπει, ούτε αυτό που μπορεί. Φτάνει πια με τη κοροϊδία, τον εμπαιγμό, την υποτίμηση της νοημοσύνης μας. 

Η αγορά εργασίας καταρρέει και η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τη ζήτηση, συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική που τροφοδοτεί την ύφεση, τα λουκέτα, την ανεργία και τη φτώχια.

Το 3ο επιδημικό κύμα δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε  τη λογική του «ακορντεόν» στη  λειτουργία του ΕΣΥ, της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται ως μονόδρομος μια «γραμμή» διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του  2ου επιδημικού κύματος  τελείως αναποτελεσματική.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε γενναία ενίσχυση όλων των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς υποχρέωση καμιάς επιστροφής.

Όσον αφορά την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το βάρος πρέπει να πέσει στην αναχαίτιση της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας, με ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και επιτάχυνση των εμβολιασμών.

*Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News