#Metoo - Μη χάσουμε την ουσία

Απόψεις
#Metoo - Μη χάσουμε την ουσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Άρχισε και στη Ελλάδα το ξήλωμα του πουλόβερ της βίας και της παρενόχλησης  στον εργασιακό χώρο, όποιος κι αν είναι αυτός.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η βία υπάρχει  παντού σε όλα τα επαγγέλματα, δεν χάσκει  μονάχα πάνω από τον ελληνικό αθλητισμό και τον χώρο του θεάματος.

Αυτές οι κακοποιητικές σχέσεις υπάρχουν στη κουλτούρα μας, τις αναπαράγουμε ακόμα και μέσα στα σπίτια μας.  Μας αφορούν όλους αυτές οι ιστορίες  των γυναικών που μιλάνε . Στην «πολιτισμένη» μας Ευρώπη σύμφωνα με έρευνες, ένα στα πέντε παιδιά κακοποιείται σεξουαλικά. 

Γι αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να λένε όχι και να μιλάνε .

Οι  περιπτώσεις  της Σοφίας Μπεκατώρου  και της Ζέτας  Δούκα μας έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας μας . Μιας κοινωνίας  που  περιμένει από σωτήρες να της λύσουν το πρόβλημα χωρίς η ίδια να χαλάσει τη βόλεψή της.

Αυτό που με τρομάζει αυτές τις μέρες είναι η υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας και το κουτσομπολιά στην ελληνική τηλεόραση και στα social media.

Ένα μεγάλο κακομαθημένο κομμάτι του κόσμου κάθετε μπροστά  στις οθόνες  και ψήνει ήδη ποπ-κορν περιμένοντας το μεγαλύτερο πανηγύρι που έρχεται με νέες  αποκαλύψεις και νέα ονόματα.

 Νομίζω ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η ουσία ενός δίκαιου «κινήματος»,  μέσα στην ελληνική  μιντιακή θολούρα του  κουτσομπολιού ,  για τον χώρο του θεάματος.

Το θέμα  της κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους διευθυντών, προϊσταμένων  και ατόμων που κατέχουν θέσεις εξουσίας, που άνοιξε μέσω των δημόσιων καταγγελιών, είναι πολύ σοβαρό, είναι κοινωνικό και πολιτισμικό, είναι ζήτημα κουλτούρας και παιδείας .

Κινδυνεύει  όμως να εκφυλιστεί  και να γίνει υπόθεση ξεκατανιάσματος του εγχώριου θεατρο -τηλεοπτικού κόσμου στα  πρωινάδικα, τα όποια έχουν το θράσος να  μας κουνάνε το δάκτυλο και να μιλούν για τη   γυναικεία χειραφέτηση  . Ενώ αποτελούν το  κατεξοχήν θεάματα όπου ο ρόλος της γυναίκας εξευτελίζεται συστηματικά και για χρόνια .  Τα πρωινάδικα στην ελληνική  τηλεόραση  προβάλουν το πρότυπο της  χαζής ξανθιάς  Barbie που την ενδιαφέρουν, μόνο τα gossip, η μόδα και η ελαφρότητα.

Μπορεί στην Αμερική  το κίνημα του #MeToo να ξεκίνησε από τον χώρο  της showbiz, γρήγορα όμως  απλώθηκε σε όλα  τα επαγγελματικά πεδία.

Εν αναμονή λοιπόν  των νέων «ηχηρών» καταγγελιών, φοβάμαι πως  πάει να χαθεί ο στόχος. Που δεν είναι η τροφοδοσία του κόσμου με νέα ονόματα  και  κουτσομπολιά που δίνουν και παίρνουν στα social media , εις βάρος  των επωνύμων.

Ο στόχος είναι να  αρχίσει μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα χτίσουμε καλύτερες σχέσεις, με σεβασμό. 

Πως οι άντρες οι γυναίκες και κυρίως τα παιδιά μας , θα ζουν θα αναπνέουν και θα δημιουργούν  μακριά απ΄ τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα που τους πληγώνουν .  

Πως θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε  απερίσπαστα  τη  δουλειά μας.

Πως θα  θεσπίσουμε νέους κανόνες  με δικαιοσύνη.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News