9+1 Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊο SARS-CoV-2

Απόψεις
9+1 Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊο SARS-CoV-2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί σε ένα από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία) & εντός νοσοκομείων για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι γεγονός εδώ και λίγες μέρες και στη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει με ταχύτατους ρυθμούς στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας, κι όπως όλα δείχνουν είναι ο μονόδρομος για την υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Γράφει η Βασιλική Σεκούρη*

Εντούτοις καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες προβληματισμούς και απορίες που καταλήγουν σε αναπάντητα ερωτήματα. Στη συνέχεια θα δούμε 9+1 σημαντικές πληροφορίες που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις.

  1. Το νέο εμβόλιο δεν αποτελεί 100% προστασία έναντι του κορωνοϊού. Όπως άλλωστε και τα περισσότερα εμβόλια, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό. Έτσι δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας και προφύλαξης σε αυτή τη φάση της πανδημίας.
  2. Αν και το ζήτημα της διάρκειας της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο είναι ακόμα ένα αντικείμενο προς διερεύνηση, μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα δείχνουν πως τα αντισώματα που παράγονται εξαιτίας του εμβολιασμού είναι πιο “ποιοτικά” έναντι της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας μετά από μόλυνση του ατόμου με τον ιό.
  3. Είναι γεγονός πως εξαιτίας επιτακτικής ανάγκης η παρασκευή εμβολίου έγινε με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι συνηθίζεται. Παρόλα αυτά, τα στάδια εκτίμησης της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παρακάμπτονται ποτέ.

    Δεύτερη δόση εμβολίου διενεργείται μετά από 21-28 ημέρες ανάλογα με το χορηγηθέν εμβόλιο

  4. Όπως όλα τα γνωστά εμβόλια έτσι και τα νέα κατά του SARS-CoV-2 μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. τις πρώτες εβδομάδες/μήνες μετά τη χορήγησή τους. Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και δεν εμφανίζονται σε όλους. Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται καλό είναι να ενημερώσουμε το θεράποντα ιατρό.
  5. Το Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό προβλέπει οτι θα εμβολιαστούν όλοι. Ωστόσο τα εμβόλια φτάνουν στη χώρα μας σταδιακά. Οπότε σε 1η φάση θα εμβολιαστούν υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Σε 2η φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω(ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. Άτομα 60-69 ετών(ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς 18-59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19. Σε 3η φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
  6. Το νέο εμβόλιο σε αυτή τη φάση διενεργείται μόνο στα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα και όχι στα ιδιωτικά φαρμακεία.
  7. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα από τη πλατφόρμα emvolio.gov.gr να δει αν είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό, που και πότε και τη web/mobile εφαρμογή είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Η εφαρμογή λειτουργεί με τη καταχώρηση ΑΜΚΑ κι εφόσον έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφιση. Ο πολίτης θα λαμβάνει το μοναδικό αριθμό-κωδικό ραντεβού καθώς και το QR Code. Μέσω της εφαρμογής των ραντεβού θα προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την άυλη συνταγογράφιση ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
  8. Οι φαρμακοποιοί δε μπορούν να σας βάλουν σε λίστες προτεραιότητας και για το λόγο αυτό δε κρατάνε λίστες με ονόματα. Η προτεραιότητα για τον εμβολιασμό θα καθορισθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κι θα αποτυπωθεί μέσα από τη πλατφόρμα emvolia.gov.gr
  9. Πιθανό σε κάποια επόμενη φάση εμβολιασμού που θα αδειοδοτηθούν και άλλα εμβόλια κατά της ασθένειας COVID-19 και δε θα χρειάζονται συνθήκες συντήρησης σε -70ο C, να μπορούν να διατεθούν και στα ιδιωτικά φαρμακεία που να ωφελεί και στην ομαλότερη διεξαγωγή του εμβολιασμού.
  10. Για τη πόλη του Ηρακλείου η εφαρμογή πρόκειται να λειτουργήσει τις προσεχείς μέρες κι αναμένεται ν’ ανοίξει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος εμβολιασμών που αφορά αποκλειστικά τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία.

*Η κ. Βασιλική Σεκούρη είναι φαρμακοποιός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News