Απόψεις

«Η αγωνία μας είναι ότι για να υπάρξει τείχος ανοσίας, θα περάσουν μήνες…»

Η άποψη του Δημήτρη Βρύσαλη κατά την έναρξη του εμβολιασμού

Σήμερα Δευτέρα 4/1  πραγματοποίησα, εγώ και άλλα μέλη του ΔΣ του σωματείου, τον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού μαζί με μερικές δεκάδες συναδέλφων. Αναγκαίος οπωσδήποτε, σίγουρα ένα από τα βασικά βέλη της υγειονομικής φαρέτρας, παρά τις επιφυλάξεις μέρους του πληθυσμού. Ασφαλώς και αναπτερώνει σε όλους μας την ελπίδα, δεν παύει όμως να είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ από τα όπλα μας.

Για τα υπόλοιπα όπλα έχουμε μιλήσει πολλές φορές με αφορμή τη γρίπη (Η1Ν1) και πολύ νωρίτερα, χωρίς καν συνθήκες πανδημίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη ΠΦΥ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, νέες κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ, δωρεάν test και εμβόλια, χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, αποκλειστικά Δημόσιο & Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

Ήδη θρηνούμε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους μας, μετράμε εκατοντάδες νοσηλευθέντες και χιλιάδες μολυσμένους από κορωνοιό. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ μετράμε σχεδόν 30 διαπιστωμένα θετικούς κι ακόμη, περισσότερους σε καραντίνα. Μετράμε τη δυσλειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου. Μετράμε και την απόγνωση των αξιόλογων συναδέλφων που από αυτή την όχι ανεξήγητη δυσλειτουργία, αδυνατούν να προσφέρουν στους ασθενείς τους, όλες τις ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που μπορούν!

Σήμερα, πιο έντονα παρά ποτέ επανέρχεται το αυταπόδεικτα δίκαιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα ΒΑΕ και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού (αρχής γενομένης από το φετινό δώρο εορτών).

Αυτά τα αιτήματα διεκδικεί κάθε υγειονομικός, ανεξάρτητα από ειδικότητα, χώρο που εργάζεται, εργασιακή σχέση, κ.λπ. Είναι μια ομοβροντία από χιλιάδες στόματα αγωνιζόμενων υγειονομικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Αυτά, διατυπώσαμε άλλη μια φορά σε υπόμνημα προς την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ μαζί με τα αναγκαία μέσα και μέτρα προστασίας την επί της ουσίας ασπίδα που περιφρουρεί την υγεία όλου του λαού μας.

Καλά τα πλάνα του εμβολιασμού, ωστόσο η θεοποίηση του εμβολίου (από όλους αυτούς) ως πανάκεια για την έξοδο από την «υγειονομική κρίση», εκτός από την μη υλοποίηση στοιχειωδών όρων λειτουργίας κι επιβίωσης των υγειονομικών, θα αποκαλύψει άλλη μια φορά τη «γύμνια του Βασιλιά».

Ποιος ο λόγος, 9 μήνες τώρα, αντί να συστηματοποιήσουν τους προληπτικούς ελέγχους των υγειονομικών (και όχι μόνο), την προληπτική καραντίνα και την ενδελεχή ιχνηλάτηση σε χώρους με αθρόα κρούσματα, να κατηγορούμαστε επιπολαιότητα και για απροσεξία που προξενεί διασπορά;;!!  

Το έργο της απαξίωσης – από κυβερνώντες και διοικούντες - το έχουμε πια βαρεθεί.

Οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί δεν αντιμετωπίζουμε κανένα δίλημμα. Θα κάνουμε το εμβόλιο. Είναι πράξη ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης.

Η δική μας αγωνία είναι ότι για να εμβολιαστεί το 50% - 75% του πληθυσμού, για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που απαιτείται, θα περάσουν μήνες.

Μέχρι τότε και ενόψει του τρίτου κύματος που δεν είναι απλώς πιθανό αλλά σχεδόν βέβαιο, οι εργαζόμενοι, ο λαός μας παραμένουν εκτεθειμένοι. Γιατί όσο και να σκίζει τα ρούχα της η κυβέρνηση πως έκανε ό,τι μπορούσε, η πραγματικότητα βοά για το αντίθετο.

Θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση έστω και τώρα; Θα προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ή θα συνεχίζει να στέλνει ηλεκτρονικά ραβασάκια στους νοσοκομειακούς γιατρούς στην Αθήνα, στην Άρτα και τα Γιάννενα, στην Κέρκυρα και αλλού, τη μέρα της εφημερίας τους να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους και να παρουσιαστούν το επόμενο πρωί στις Σέρρες, στη Βέροια, στην Κατερίνη, αδιάφορο ακόμα και αν έχουν αναρρωτική άδεια, αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Θα εξοπλίσει τα νοσοκομεία με τον αναγκαίο αριθμό συσκευών παροχής υψηλής ροής οξυγόνου για να αποφεύγεται η διασωλήνωση ασθενών που μπορούν να υποστηριχθούν μη επεμβατικά; Είναι έγκλημα που δεν το έχει κάνει, ενώ προβλέπεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Θα στελεχώσει έστω και τώρα με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας ώστε να καταγραφεί άμεσα όλος ο πληθυσμός, οι χρονίως πάσχοντες, ομάδες υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν σοβαρή νόσο Covid-19, τα ΑμεΑ;

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα όχι μόνο για τους εμβολιασμούς αλλά και για τη στενή παρακολούθηση με σκοπό να προληφθεί η επιδείνωση. Δεν είμαστε στο πρώτο κύμα. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε τα θεραπευτικά μέσα ώστε έγκαιρα να παρέμβουμε και να αποτρέψουμε μία πιθανή επιδείνωση. Και η κυβέρνηση το ξέρει, αλλά συνεχίζει να τζογάρει την υγεία και τη ζωή μας.

Εμείς, οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, δεν θα την τζογάρουμε. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για ουσιαστικά μέτρα προστασίας για μας και το λαό και θα είμαστε ανάμεσα στους πρώτους που θα κάνουμε το εμβόλιο. Για να είμαστε όρθιοι, υγιείς και δυνατοί στο πόστο μας, στο πλευρό των ασθενών μας, να τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, στο πλευρό του λαού μας στον αγώνα του για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Με ενότητα, αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους, με κινητοποιήσεις, με τους αγώνες της ζωής μας! 

 

*Ο Δημήτρης Βρύσαλης είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια