Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

Απόψεις
Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτακτική ανάγκη, έστω μετά από 9 μήνες αδράνειας, να εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση

Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και όχι για λίγους εκλεκτούς. Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα επιτεύγματα της επιστήμης δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη. Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αποτελεί ένα ισχυρό επιστημονικό όπλο στην άνιση μάχη, για το οποίο επενδύθηκαν, για πρώτη φορά, τόσα τεράστια ποσά στην έρευνα διεθνώς, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

*Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη

Οι ΗΠΑ μόνο διέθεσαν 11 δισ. ευρώ. Η εμβολιαστική εκστρατεία είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, για να αναχαιτιστεί ο αόρατος εχθρός, η οποία δεν επιτρέπει την πολιτική κερδοσκοπία.

Δεν είναι όμως πανάκεια, καθώς, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος βαριά από τον ιό ή με επιπλοκές. Διαψεύδει τον Κ. Μητσοτάκη, που μετά τον εμβολιασμό του δήλωσε ότι «είναι ο μόνος τρόπος να τελειώνουμε με την περιπέτεια της COVID-19», στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα, όπως όλο το διάστημα της πανδημικής κρίσης, με τις δηλώσεις και τη στάση του. Επένδυσε από καιρό, επικοινωνιακά, στο εμβόλιο για να κρύψει τις εγκληματικές κυβερνητικές παραλείψεις, τα λάθη και την αδράνεια των αρμοδίων στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης.

Με την έναρξη του αργού εμβολιαστικού προγράμματος, μιας μακράς και δύσκολης πορείας, συνεχίζει να καλλιεργεί αβάσιμες, υπερβολικές προσδοκίες, αγνοώντας και πάλι τις κρατικές ευθύνες στις μάχες κατά της πανδημίας.

Το εμβόλιο, εξάλλου, δεν είναι άλλοθι να ξεχαστούν οι 4.700 νεκροί, οι 4.100 σχεδόν τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ το πνεύμα θριαμβολογίας και τα επικοινωνιακά σόου είναι ασέβεια προς την πενθούσα και ταλαιπωρημένη κοινωνία και δεν παρατηρούνται σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης. Οι εκατόμβες νεκρών άλλωστε θα συνεχιστούν, όσο δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα αναχαίτισης της καταστροφής, για τα οποία δεν έκανε καμιά αναφορά, εναποθέτοντας τις ελπίδες μόνο στο εμβόλιο. Το μετέτρεψε σε εμπόριο ελπίδας, υποσχόμενος πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, ενώ στην πρώτη παρτίδα ήρθαν μόλις 9.750 δόσεις και τους δύο πρώτους μήνες μπορεί να εμβολιαστούν περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες. Η δε επιθυμητή ανοσία του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το τέλος του νέου έτους.

Η κατάσταση είναι απειλητική και κρίσιμη, λόγω της αποτυχημένης διαχείρισης, της απώλειας ελέγχου της διασποράς, της υψηλής μεταδοτικότητας και θνητότητας, της έξαρσης της πανδημίας, ενώ ένα τρίτο κύμα δεν είναι απρόσμενο. Επιπρόσθετα, όλο αυτό το οδυνηρό διάστημα, με τόσους θανάτους, δεν έγινε βήμα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ενώ 17 μαχητές της πρώτης γραμμής, υγειονομικοί, έχασαν τη ζωή τους. Οι υπερήρωες, εξουθενωμένοι, δίνουν τις μάχες αβοήθητοι από το κράτος, απαξιώνονται και εμπαίζονται, αφού και το Δώρο Χριστουγέννων, που τους υποσχέθηκε, παρέμεινε κενό γράμμα. Νοιάστηκε να ενισχύσει μόνο τους ιδιώτες κλινικάρχες, θυσιάζοντας ωστόσο στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων πολλές ανθρώπινες ζωές.

Παραμένει ωστόσο επιτακτική ανάγκη, έστω μετά από 9 μήνες αδράνειας, να εφαρμοστούν τα μέτρα που πρότεινε εξαρχής η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει ακούραστα να επαναλαμβάνει σε μια κυβέρνηση που κωφεύει. Απαιτείται άμεση, γενναία ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, μόνιμες προσλήψεις και ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, για να τους δοθούν κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ. Είναι απαραίτητη εξάλλου και η αύξηση των μέσων ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Την κοινωνική οργή, αλλά και κομματικών στελεχών και φιλικών ΜΜΕ προκαλεί, από την άλλη, η τοποθέτηση διοικητών στα περιφερειακά νοσοκομεία γυμναστών, νηπιαγωγών, απόστρατων, λαδέμπορων, και άλλων μη αρμοδίων να διαχειριστούν την πανδημία, που κόστισε τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, μετατρέποντάς τα σε “οίκους ευθανασίας”.

Ο δε μαζικός εμβολιασμός πρέπει να ενταχθεί στον συλλογικό, στρατηγικό υγειονομικό σχεδιασμό, να γίνουν προσλήψεις στις δομές εμβολιασμού και να τηρηθεί η προτεραιοποίηση και όχι το εγχείρημα του εμβολιασμού να τύχει πολιτικά ιδιοτελούς και αδιαφανούς διαχείρισης. Ο εμβολιασμός ήδη κυβερνητικών στελεχών κατά προτεραιότητα έναντι των υγειονομικών προκάλεσε κοινωνική αγανάκτηση και διεθνή διασυρμό. Χρειάζεται στη συνέχεια έγκυρη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των πολιτών, με τεκμηριωμένες απαντήσεις από την επιστημονική κοινότητα και επιστράτευση προσώπων και φορέων με κύρος.

Έρχεται όμως η “λίστα Κικίλια” να μοιράσει 18,5 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ, για τη διαφήμιση του εμβολιασμού, δημόσιο χρήμα, όπως και οι σκανδαλώδεις “λίστες Πέτσα” μοίρασαν δεκάδες εκατομμύρια και με αδιαφάνεια, προκαλώντας την καταδίκη της Ενωμένης Ευρώπης. Διατίθενται στα συμμαχικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για να την αποθεώνουν, απομακρύνοντας από τα πραγματικά προβλήματα και τις ορθές λύσεις. Σκοπός αυτής της κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων είναι η προβολή κοινωνικών μηνυμάτων, που αφορούν στην πανδημία, τα οποία με βάση τον νόμο υποχρεούνται τα ΜΜΕ να προβάλλουν δωρεάν.

Είναι αναγκαία, εκτός τούτων, η μαζική διενέργεια τεστ, όχι τυχαία rapid τεστ μη αξιόπιστα, αλλά και στοχευμένα μοριακά τεστ, για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε ευάλωτες ομάδες, κλειστές δομές, εργασιακούς χώρους και εστίες υψηλού κινδύνου. Να επιτραπεί η συνταγογράφηση των τεστ για όλους και η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, για να υπάρχουν ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα και να προωθηθούν αποτελεσματικά η πρόληψη και η θεραπεία της νόσου. Η κυβέρνηση αγνοεί αυτό το σπουδαίο όπλο κατά της πανδημίας, γιατί επιτρέπει την κερδοσκοπία των ιδιωτών και τον αθέμιτο πλουτισμό τους, με την ευκαιρία της πανδημίας, μέσα από την αφαίμαξη των πολιτών.

Είναι ακόμη πολύ σημαντική, για την προστασία της δημόσιας υγείας, η αποσυμφόρηση των δημόσιων συγκοινωνιών, η αύξηση των δρομολογίων και η μείωση του ποσοστού πληρότητας, για να μη γίνονται κινητά μέσα διασποράς του ιού. Παράλληλα το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει ασφαλές, με τη μείωση των παιδιών, έως 15 ανά τμήμα, και την αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και της καθαριότητας.

Εν κατακλείδι η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και υπεραξία. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να την υπηρετήσει, γιατί η διακυβέρνηση του τόπου είναι κοινωνική και εθνική αποστολή. Η πανδημία πρέπει να σταθεί αφορμή για να αναβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη ως αναντικατάστατη, να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και να ασκηθούν πολιτικές με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News