Απόψεις

Ας μας διδάξουν όλα αυτά που ζήσαμε!

Στην εκπνοή του έτους, ο έντονος προβληματισμός για όσα στερηθήκαμε δίνει τη θέση του στην αισιοδοξία

Μια χρονιά φτάνει στο τέλος της! Μια χρονιά που μας προβλημάτισε, μας ταλαιπώρησε, μας άγχωσε, μας πλήγωσε και άλλαξε τον κόσμο όσο καμία άλλη.

*Γράφει η Γεωργία Μηλάκη

Περισσότεροι από 1,6 εκατ. άνθρωποι πέθαναν και τουλάχιστον 72 εκατομμύρια μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ένας απολογισμός που είναι πιθανόν κατώτερος από την πραγματικότητα. Αυτή η εμπειρία της πανδημίας είναι μοναδική στη ζωή κάθε σύγχρονου ανθρώπου στη Γη. Ζήσαμε πραγματικά σκηνές αποκάλυψης, με τον πλανήτη να μπαίνει σε παύση διαρκείας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, όλα σταμάτησαν ξαφνικά σαν κάποιος να πάτησε ένα κουμπί και διέκοψε τη ζωή μας. Για πρώτη φορά, σε καιρό ειρήνης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβάλλονται. Από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη μόνο οι σειρήνες των ασθενοφόρων ηχούσαν στους δρόμους.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τη μεγάλη ύφεση. Ακόμη και οι ισχυρότερες οικονομίες, τα καλύτερα και πιο καταξιωμένα συστήματα υγείας του πλανήτη κλονίστηκαν, ενώ αρχηγοί κρατών νοσηλεύτηκαν σε “υποστελεχωμένες” ΜΕΘ σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές αποτελούν τους υπερήρωες της εποχής μας, αποθεώνονται και τιμώνται όπως οι βετεράνοι στρατιώτες σε καιρό πολέμου. Χειροκροτούνται από τα μπαλκόνια όλου του πλανήτη. Ανακαλύψαμε ξαφνικά πόσο σημαντικό είναι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι λειτουργοί του στη ζωή μας! Γιατροί ανέλαβαν και την ενημέρωσή μας, ανακοινώνοντας καθημερινά “πολεμικά ανακοινωθέντα” με κρούσματα, θανάτους και πολύχρωμους χάρτες διασποράς του ιού. Ολόκληρος ο πλανήτης καθηλωμένος μπροστά σε μια οθόνη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, το διαδίκτυο μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Οι τηλεδιασκέψεις αντικαθιστούν τις συνεδριάσεις εργασίας, τις συναντήσεις και τους εορτασμούς. Οι κοινωνικές ανισότητες διογκώνονται και τα ψυχολογικά προβλήματα και η ενδοοικογενειακή βία αναδεικνύονται σε μείζονα θέματα μιας καταθλιπτικής καθημερινότητας. Ο θυμός και η οργή του εγκλεισμού οδηγούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, άλλοτε για τη χρήση μάσκας, άλλοτε για τα περιοριστικά μέτρα, άλλοτε για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν καιρώ πανδημίας η ανθρώπινη ζωή παίρνει άλλη διάσταση, black lives matter, οι αδύναμοι, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς συμπολίτες μας αποτελούν πρωταρχικό μας μέλημα.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επενδύσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίου. Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής που δαπανώνται τεράστια ποσά για την έρευνα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με αυτά τα αποτελέσματα. Η παραγωγή ενός εμβολίου με ταχύτητα φωτός προκαλεί δέος.

Οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για εκατομμύρια εμβολιασμούς, σε ένα αγώνα δρόμου που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη δύναμη του ισχυρού, με τις πιο πλούσιες χώρες να διαγκωνίζονται για να δημιουργήσουν αποθέματα. Όλοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την ανοσία στον ιό, θυσιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις και θεμελιώδεις ελευθερίες.

Είναι βέβαιο ότι ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την είσοδο στην ομαλότητα, θα χρειαστούν όμως χρόνια για να αποκατασταθούν οι πληγές που δημιούργησε η πανδημία της νόσου COVID-19 σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην κοινωνία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανθρωπότητα θα κληθεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει και άλλες πανδημίες, ίσως καταστροφικότερες, των οποίων γενεσιουργός αιτία είναι η ρύπανση που οι ίδιοι προκαλούμε στο περιβάλλον. Η φύση μάς εκδικείται και αυτό φάνηκε από τις φυσικές καταστροφές που κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη χρονιά που πέρασε. Ο ΟΗΕ κηρύσσει παγκόσμια κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν και τη χώρα μας. Οι πλημμύρες στην Εύβοια και τη Χαλκιδική, ο φονικός σεισμός στη Σάμο, οι χιλιάδες καταστροφές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας “Ιανός”, οι τεράστιες φυσικές επιπτώσεις από τις βροχοπτώσεις στην Κρήτη. Η ανάγκη για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των μεγάλων και συνεχώς αυξανόμενων φυσικών καταστροφικών γεγονότων αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο λόγω της μεγάλης απώλειας περιουσιακών στοιχείων. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, είναι να αναζητήσουμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον αντίστοιχες επιπτώσεις, ελαχιστοποιώντας τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν υποβαθμίσει δραματικά τα φυσικά οικοσυστήματα.

Στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, καθοριστικός ήταν ο ρόλος των εθελοντών. Στον αντίποδα των αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών της χρονιάς που φτάνει στη δύση της, βρέθηκε η βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς.

Η συμμετοχή της προέδρου της Δημοκρατίας σε εθελοντικές δράσεις και πρόσφατα στη διαδικασία διανομής συσσιτίου δεν είναι μόνο μια πράξη αγάπης προς τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Είναι μια πράξη που υποδηλώνει την αλλαγή κουλτούρας της ελληνικής κοινωνίας, έναν διαφορετικό πολιτισμό που αναδεικνύει τη θέση της γυναίκας όχι μόνο σε ανώτερες ιεραρχικά θέσεις, αλλά και ως αξία αδιαμφισβήτητη στη σύγχρονη κοινωνία.

Από ανθρωπιστικής πλευράς το 2020, η πιο δύσκολη χρονιά εδώ και αρκετές δεκαετίες, που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει όλος ο πλανήτης, παραδίδει μαθήματα αλληλεγγύης και αλτρουισμού ως αντίδοτο στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Στην εκπνοή του έτους, ο έντονος προβληματισμός για όσα στερηθήκαμε δίνει τη θέση του στην αισιοδοξία. Ας μας διδάξουν όλα αυτά που ζήσαμε! Η πανδημία, η οικονομική κρίση, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας... είναι μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επαναπροσδιορισμό των αξιών μας.

Το μεγαλύτερο δώρο, η ζωή, ως υπέρτατη αξία και αναφαίρετο δικαίωμα, παίρνει άλλη διάσταση. Η αγάπη, ο σεβασμός, η πίστη, η χειραψία, η αγκαλιά, το φιλί, οι πιο σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης που δίνουν νόημα και υπόσταση στη ζωή μας, απειλούνται να αποδυναμωθούν.

Οι περισσότερες ασθένειες σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και τις παρεμβάσεις μας στο περιβάλλον. Η επιστημονική εξέλιξη παρέχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος μπορεί να επιλύει τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε.

Ας λειτουργήσουμε με ενσυναίσθηση και ας διδαχτούμε από τα λάθη μας. Η πανδημία ας αποτελέσει μια ευκαιρία για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο με επίκεντρο τον άνθρωπο!

Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους!

* H Γεωργία Μηλάκη είναι εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Εθελοντισμού και Διασύνδεσης με Φορείς και Οργανώσεις.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια