Απόψεις

Θερμοκρασία και υδρογονάνθρακες

Συσχετισμός ανόδου της μέσης γήινης θερμοκρασίας με τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τη χρήση/καύση των υδρογονανθράκων

Γράφει ο Αντώνης Φώσκολος

Το άρθρο μου δεν απευθύνεται στους γεωεπιστήμονες διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα διαχρονικό γήινο φαινόμενο που άρχισε εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην εικόνα 1 παρουσιάζονται οι κλιματικές αλλαγές τα τελευταία 11.000 χρόνια, όταν υπήρχαν οι άνθρωποι αλλά δεν έκαναν χρήση των υδρογονανθράκων.

Παρατηρούμε ότι πριν 11.000 χρόνια, δηλαδή κατά το Ολόκαινο, η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα κατά 4 βαθμούς Κελσίου όχι εξαιτίας της χρήσης υδρογονανθράκων, ενώ επίσης είχαμε δύο μέγιστα όπου η θερμοκρασία ανέβηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση γήινη θερμοκρασία των 15 βαθμών Κελσίου. Το πρώτο μέγιστο κράτησε 4.000 χρόνια και το δεύτερο 1.000 χρόνια. Αυτές οι περίοδοι ονομάζονται επιστημονικά “Holocene Climate Optimum”. Εδώ χαρακτηριστικό είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν οφείλεται στη χρήση υδρογονανθράκων από το ανθρώπινο γένος.

Επιπροσθέτως είχαμε το ρωμαϊκό μέγιστο ή καλύτερα το ελληνορωμαϊκό μέγιστο για 700 χρόνια, με μέση γήινη θερμοκρασία 15,6ο Κελσίου, και το μεσαιωνικό μέγιστο με πάλι 15,6ο Κελσίου για πάλι 700 χρόνια, οπότε οι αφρικανικές ακρίδες έφτασαν μέχρι τη Βιέννη, ενώ η μισή Γροιλανδία είχε ξεπαγώσει και αποικίστηκε από τους Δανούς, ενώ η καλλιέργεια της αμπέλου είχε φτάσει στη... Σκωτία. Όλες αυτές οι γνώσεις υπάρχουν σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου και σε όλες τις εγκυκλοπαίδειες του κόσμου. Ούτε ο Βόρειος Πόλος ούτε και ο Νότιος Πόλος έλειωσαν. Και ούτε εξαφανίστηκαν οι αρκούδες και οι πιγκουίνοι (εικόνα 2).

Συμπέρασμα. Η χρήση των υδρογονανθράκων ήταν άγνωστη για να δικαιολογηθούν οι κλιματικές αλλαγές και άρα οι τελευταίες δεν οφείλονται στη χρήση των υδρογονανθράκων.

Ας έρθουμε στη σημερινή εποχή. Το 1970 η μέση γήινη θερμοκρασία ήταν 15ο Κελσίου και η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 στα 350 ppm. Το 2020 η μέση γήινη θερμοκρασία είναι 15,4ο Κελσίου και η συγκέντρωσή του ατμοσφαιρικού CO2 στα 410 ppm. Δηλαδή μέσα σε 50 χρόνια η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,4ο Κελσίου και το ατμοσφαιρικό CO2 κατά 60 ppm, κάτι που σημαίνει ότι η σύνθεση της ατμόσφαιρας άλλαξε κατά 6 χιλιοστά τοις εκατό, ήτοι 0,006%... Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Μέχρι σήμερα καταναλώσαμε περισσότερο από το 50% των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων (εικόνα 3), ενώ η κορύφωση της παραγωγής τους εκτιμάται γύρω στο 2030 (εικόνα 4).

Για να αποδώσουμε στο ατμοσφαιρικό CO2 την αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας κατά 1-1,5 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού CO2 να υπερβεί τα 680 ppm από τα 410 ppm που είναι σήμερα. Δυστυχώς τέτοιες εκμεταλλεύσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων (λιθάνθρακας, αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο), που η καύση τους θα οδηγήσει στην αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2, δεν υπάρχουν. Ούτε ποσότητες που θα αυξήσουν τη μέση γήινη θερμοκρασία κατά 1 βαθμό Κελσίου. Οι ποσότητες που έχουμε - λιθάνθρακας, αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο (εικόνα 5) - μπορούν να ανεβάσουν τη συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα το πολύ κατά 30 ppm, ήτοι στα 440 ppm (εικόνα 6). Αυτό σημαίνει ότι η συνολκή αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας δε θα υπερβεί, το πολύ, τους 0,7 βαθμούς Κελσίου, ήτοι από 15,4 βαθμούς που είναι σήμερα στο 15,7 βαθμούς το 2070.

Αυτή την ανακολουθία τη συνειδητοποίησαν οι “επιστήμονες” του ICCP των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την καύση όλων των οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όπως εκτιμώνται από άλλους οργανισμούς - BP Statistical Review of World Energy, International Energy Agency (IEA), το Ινστιτούτο Caltech - και αύξησαν αυθαιρέτως τα αποθέματα των υδρογονανθράκων κατά 7,5 φορές (εικόνα 5), για να δικαιολογήσουν με τα θεωρητικά τους μοντέλα την αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, ήτοι από 15 βαθμούς Κελσίου στους 16 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά, όπως δείχνουν οι εικόνες 1 και 2, και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας (15,7 βαθμοί) δεν είναι σημαντική για να δικαιολογήσει την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη. Επιπροσθέτως, δε γνωρίζουμε και δε θέλουμε να γνωρίζουμε αν οι συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού CO2 προέρχονται από τη χρήση και καύση των υδρογονανθράκων. Ο μόνος τρόπος είναι να παγιδεύσουμε τον αέρα και να κάνουμε φασματογραφικές αναλύσεις (φασματογραφία μάζας) του ατμοσφαιρικού CO2. Αν ο άνθρακας του CO2 έχει ατομικό βάρος 13, δηλαδή μοριακό βάρος του CO2 45 gr/mol, τότε και μόνο τότε θα αποδειχτεί ότι το ατμοσφαιρικό CO2 προέρχεται από την καύση των υδρογονανθράκων. Αν το μοριακό βάρος του CO2 είναι 44 gr/mol, τότε το ατμοσφαιρικό CO2 προέρχεται από την καύση άλλων οργανικών ουσιών και όχι των υδρογονανθράκων. Γιατί δεν κάνουν οι επιστήμονες του ΟΗΕ αυτές τις πολύ απλές αναλύσεις δεν το γνωρίζουμε.

Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Και όμως η Κρήτη δε βούλιαξε ποτέ...

Ας δούμε τα πράγματα πολύ πιο απλά. Όσοι από το 1970 κολυμπούν το καλοκαίρι στις θάλασσες θα έχουν διαπιστώσει ότι η στάθμη της δεν έχει ανέβει. Μέχρι σήμερα ανέβηκε 17,8 χιλιοστά. Οι σημερινές εκτιμήσεις του ICCP (International Climate Change Partnership) βέβαια είναι 46 εκατοστά μέχρι το 2100. Πάνε τα 7 μέτρα ανύψωσης της θαλάσσιας στάθμης του Al Gore και του James Hansen, που ο τελευταίος, το 1980, κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ότι η Νέα Υόρκη το 2010 θα βρίσκεται 2 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Αν η αύξηση των συγκεντρώσεων του ατμοσφαιρικού CO2 οδηγούσαν στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου και ταυτόχρονα στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά 7 μέτρα, δε θα έπρεπε τουλάχιστον η μισή Κρήτη να βουλιάξει κατά το Ολόκαινο όπου είχαμε θερμοκρασίες περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου για 4.000 χρόνια (εικόνα 1); Δε θα έπρεπε η Κρήτη να βουλιάξει κατά το ρωμαϊκό μέγιστο, όπου είχαμε θερμοκρασίες πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη σημερινή που είναι 15,4 βαθμοί, για 700 χρόνια (εικόνα 2); Και να μείνουν μόνο τα βουνά Ψηλορείτης και Λευκά Όρη πάνω από τη θάλασσα; Δε θα έπρεπε τουλάχιστον η μισή Κρήτη να βουλιάξει κατά το μεσαιωνικό μέγιστο (εικόνα 2); Και όμως η Κρήτη δε βούλιαξε ποτέ...

Και διερωτώμαι: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πιστεύει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης όταν η ίδια η κυβέρνηση δίνει άδειες για να γίνουν πεντάστερα ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες περιοχές; Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Και με βάση αυτή την ψευτιά προωθούμε τις επιδοτούμενες ΑΠΕ για να παράγουν πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Και για να το πετύχουμε φορολογούμε τον Έλληνα πολίτη. Φόρους υπέρ τρίτων. Ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι; Βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της οικονομίας μας και αυτό λέγεται target model. Την εφαρμογή του την είδαμε στην Πτολεμαΐδα. Υπάρχει ένα έγκλημα με κύριους υπεύθυνους τους πολιτικούς που έχουν κάνει επάγγελμα την προστασία του περιβάλλοντος, βασιζόμενοι σε στοιχεία διεστραμμένων επιστημόνων. Ένα έγκλημα που ο ιστορικός του μέλλοντος θα το καταγράψει. Μαζί με το έλλειμμα σοβαρότητας της ανθρωπότητας, που αποδεικνύεται ο μεγαλύτερός παράγοντας καταστροφής του πλανήτη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια