Απόψεις

«Έργα και ημέρες» της κυβέρνησης κατά την έξαρση πανδημίας

Η πανδημία έγινε «όπλο» και ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ, να υλοποιήσει τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδια της υπέρ των ολίγων ισχυρών

Η χώρα μας βιώνει απροετοίμαστη το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, μετρά χιλιάδες νεκρούς τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ εφαρμόζει το πιο σκληρό λοκντάουν, με τη μικρότερη κινητικότητα των πολιτών και τα πιο τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία διπλασίασαν, αντί να διπλασιάσουν τα τεστ, τις κλίνες ΜΕΘ, τους γιατρούς, τις δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, τη δημόσια συγκοινωνία και την κοινωνική πρόνοια.

*Γράφει η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη

Η πανδημία έγινε “όπλο” και ευκαιρία για την κυβέρνηση της Ν.Δ., να υλοποιήσει τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδιά της υπέρ των ολίγων ισχυρών, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εργαζομένων, της μικρομεσαίας τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι οικονομικοί δείκτες καταρρέουν, η ανεργία σημειώνει έκρηξη, η ύφεση προσεγγίζει το 15%, αυξάνεται το δημόσιο χρέος και διογκώνεται το ιδιωτικό. Εξυπηρετεί, ωστόσο, τα ιδιωτικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των καναλαρχών, των κλινικαρχών, των σχολαρχών, των οικονομικών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ευνοεί τα μονοπώλια, το παρασιτικό, κρατικοδίαιτο ιδιωτικό κεφάλαιο, την αισχροκέρδεια, τις απευθείας αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και τα αδιαφανή εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων.

Από την άλλη πλευρά, με την αντεργατική πολιτική, καταργεί εργασιακά κεκτημένα, με επείγουσες διατάξεις, οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται και πληρώνουν ακριβά το τίμημα της κρίσης. Έχουν χάσει δύο μισθούς κατά την πανδημία, καταδικασμένοι 1 στους 10 κάτω από το όριο της φτώχιας, με μειωμένους μισθούς, δώρα και επιδόματα. Κατοχυρώνει αθρόες απολύσεις, δώρο στους μεγαλοεργοδότες. Χωρίς κοινωνική πρόνοια και στήριξη, και μάλιστα Δεκέμβριο, ημέρες γιορτών, σφίγγει τη “θηλιά” στους οφειλέτες, μειώνει τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακυρώνει ευνοϊκά μέτρα και ρυθμίσεις. Κόβει το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά, ευάλωτους πολίτες, καταδικασμένους στην ενεργειακή φτώχια, βαφτίζοντάς τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Ακυρώνει τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων εν μέσω πανδημίας. Καταδικάζει χωρίς κοινωνικό μέρισμα εκατομμύρια πολίτες, χωρίς 13η σύνταξη, απεναντίας μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και τριπλασίασε τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Απορρίπτει εξάλλου όλες τις κατατεθείσες στη Βουλή τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αφορούν στην υπεράσπιση των πληγέντων.

Η χώρα βουλιάζει, είναι επιπρόσθετα μία από τις τρεις χειρότερες στην πορεία της πανδημίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας. Βρίσκεται και στη δεκάδα των χωρών με τις χειρότερες προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας, το 2021. Η κυβέρνηση αδρανής, αδιάφορη για την ελληνική κοινωνία, για τη ζωή των πολιτών, επεκτείνει και αυστηροποιεί τα λοκντάουν, σκοτώνοντας την οικονομία και συρρικνώνοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, κατακτώντας και εδώ τη θλιβερή πρωτιά. Χωρίς κρατική ευθύνη, χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία δαπανηρά προστατευτικά μέτρα, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, η έλλειψη των οποίων προκάλεσε την έξαρση του δεύτερου ανθρωποκτόνου κύματος διασποράς του ιού. Έτσι οποιοδήποτε άνοιγμα θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα τρίτο κύμα, με συνέπεια να συνεχίζεται η σκυταλοδρομία του θανάτου και της ύφεσης της οικονομίας, χωρίς στρατηγική εξόδου από τις τραγωδίες.

Το δε εμπόριο ελπίδας με το εμβόλιο από καιρό εξυπηρέτησε την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης, να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της και να αποφύγει την πολιτική συντριβή, με την αλλαγή ατζέντας. Ο εμβολιασμός δε θα είναι σύντομα μαζικός, όπως υποσχέθηκε, ούτε πανάκεια, θα ξεκινήσει δειλά, περιορισμένα και θα χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Παράλληλα, συνεχίζουν τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις, παρά τις εκατόμβες νεκρών, δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, πληρώνουν με υπέρογκα ποσά δύο ακατάλληλες ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να φιλοξενούν ασθενείς COVID, επανδρώνοντας αυτές με γιατρούς από τα δημόσια νοσοκομεία! Αντί για προσλήψεις, μετακινούν γιατρούς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς κάλυψη των εξόδων τους. Επιπλέον, διενεργείται ΕΔΕ σε μαχητές της πρώτης γραμμής, γιατρούς, επειδή ανέδειξαν τα προβλήματα, και άλλοι δέχονται μηνύσεις από συγγενείς των θυμάτων. Μειώνουν τα τεστ, θα διενεργήσουν κληρώσεις για τυχερούς, αντί για συνταγογράφηση και διενέργεια μαζικών τεστ από τις δημόσιες δομές.

Εκτός τούτων, η κοινοβουλευτική Δημοκρατία στη χώρα μας και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και μόνιμη καραντίνα. Φιμώνει η αυταρχική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη φωνή της αντιπολίτευσης, κατασκευάζει συκοφαντικά αφηγήματα, με συνένοχα τα καλοπληρωμένα συστημικά ΜΜΕ, για να απομακρύνει την κοινή γνώμη από τις εθνικές τραγωδίες, που προκάλεσε η αποτυχημένη και επικίνδυνη πολιτική της. Κυριαρχούν ταυτόχρονα φαινόμενα αδιαφάνειας, έλλειψης ελέγχου και λογοδοσίας, κατεπείγοντα νομοσχέδια, αιφνίδιες ογκώδεις τροπολογίες, με σκληρές διατάξεις για τα κοινωνικά σύνολα, χωρίς διαβούλευση και συναινέσεις. Επικρατούν συνθήκες ανελευθερίας και τρομοκράτησης των πολιτών, που απαντώνται μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα. Ο Αλέξης Τσίπρας, εξαιτίας αυτών, κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής αίτηση, να διεξαχθεί συζήτηση, προ ημερησίας διατάξεως, στη Βουλή για τις αυθαιρεσίες και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης.

Δεν μπορεί να κυβερνά ερήμην του εντολοδότη λαού, καταστρατηγώντας τα συμφέροντά του. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προγραμματική και πολιτική εναλλακτική πρόταση, η συσπείρωση των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, για να αποτρέψουν με σχέδιο, γνήσιο πατριωτισμό και δημοκρατικές διαδικασίες τις δυσοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα, προάγοντας το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον.

«Χρόνια πολλά, καλές γιορτές, με υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη. Το 2021 να είναι λυτρωτικό, χαρούμενο και δημιουργικό».

* Η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια βουλευτής.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια