Απόψεις

Σωκ. Βαρδάκης: Με πρόσχημα την πανδημία, καταργείται κάθε έννοια δικαίου

Η αντεργατική πολιτική και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζονται με τις διατάξεις που έφερε επειγόντως η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Η κυβέρνηση επέλεξε με ένα κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας να ψηφίσει σημαντικές διατάξεις σχετικά με εργασιακά ζητήματα, για τα οποία ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε: «Η αντεργατική πολιτική και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζονται με τις διατάξεις που έφερε επειγόντως η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

*Γράφει ο Σωκράτης Βαρδάκης

Εν μέσω πανδημίας, σε συνθήκες που η οποιαδήποτε συντονισμένη αντίδραση είναι σχεδόν αδύνατη, σε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε τη δημόσια υγεία, εισήχθησαν πλήθος διατάξεων που αφορούν άλλα υπουργεία. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι περισσότερες διατάξεις παρατείνουν ή και δυσχεραίνουν την παρούσα - εφιαλτική για τον κόσμο της εργασίας - κατάσταση.

Από την αναβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού (άρθ. 83), την παράταση του αποτυχημένου προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και τη συνεπακόλουθη μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 20%, επιδομάτων και δώρων (άρθ. 85), την επί της ουσίας κατάργηση της αργίας της Κυριακής (άρθ. 72), μέχρι την επίθεση στον Συνδικαλισμό (άρθ. 91), η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει όσα επισημαίνουμε εδώ και καιρό, δηλαδή την εμμονική ιδεοληψία της και την επιμονή σε ρυθμίσεις και νομοθετήματα που μόνο στόχο έχουν την περαιτέρω αποδυνάμωση του κόσμου της εργασίας και τη σύνθλιψή του, προς ικανοποίηση των ημετέρων και των συμφερόντων, στους οποίους εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια.

Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιούργησε μείζον ζήτημα στην απονομή συντάξεων, με το να μην αποφασίζει την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με επιπλέον προσωπικό εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων. Η διάταξη που αφορά τη μετακίνηση προσωπικού χωρίς εμπειρία, προφανώς και δε λύνει το πρόβλημα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός, αλλά πρόκειται για άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Αγνοούν εδώ και μήνες παντελώς τις κοινωνικές προεκτάσεις που δημιουργεί η καθυστέρηση της απόδοσης των συντάξεων, καθώς για τους περισσότερους ασφαλισμένους, που εδώ και πολλούς μήνες αναμένουν την έκδοση της σύνταξής τους, αυτή αποτελεί το μοναδικό εισόδημα διαβίωσης και το μοναδικό μέσο για την εξυπηρέτηση των πάγιων υποχρεώσεών τους.

Οι διατάξεις για τα εργασιακά ως επί το πλείστον βασίζονται σε παράταση μέτρων που έχουν αποδειχτεί στην πράξη ανεπαρκή και αποτυχημένα, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, των οποίων το εισόδημα έχει συρρικνωθεί δραματικά, ενώ τα οποιαδήποτε προγράμματα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων απλά δημιουργούν θηλιά χρέους στον λαιμό τους. Η παράταση του μηχανισμού “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έως και το τέλος του Φεβρουαρίου του 2021, παρατείνει και τη μείωση μισθών, επιδομάτων και δώρων. Παρατείνει τις συνθήκες απόγνωσης και φτωχοποίησης.

Ταυτόχρονα, με σχετική διάταξη διευρύνεται η εφαρμογή της λειτουργίας των επιχειρήσεων και τις Κυριακές στις περισσότερες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο ανοίγει το, δρόμο για την απορρύθμιση του ωραρίου εργασίας, καταργώντας επί της ουσίας την αργία της Κυριακής για πλήθος μισθωτών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση “χτυπά” τον συνδικαλισμό, δηλαδή τη δυνατότητα συντονισμένων διεκδικήσεων από τους εργαζομένους, αφού με την εισαγωγή ηλεκτρονικών γενικών συνελεύσεων και εκλογής οργάνων η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις θα λαμβάνεται μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να έχει τον έλεγχο και τον τελευταίο λόγο σε αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους ενώσεων, ενόψει της κατάθεσης, με το νέο έτος, του εργασιακού/συνδικαλιστικού νομοσχεδίου που έχει προαναγγείλει.

Για άλλη μια φορά γύρισε την πλάτη στους συνταξιούχους, τους εργαζομένους και τους ανέργους.

Μετά από ισχυρή πίεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και μη έχοντας άλλη επιλογή, έστω και στο παρά πέντε, δικαιώνονται 135 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, μετά από σχετική τροπολογία που είχαμε καταθέσει.

Απορρίπτοντας, όμως, την τροπολογία 692/110/21-12-20 του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους ακόμα και εκτός ταμείου ανεργίας, τους αφήνει χωρίς ούτε ένα ευρώ, οδηγώντας τους στην πλήρη εξαθλίωση.

Επίσης, η κυβέρνηση απέρριψε και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε την παράταση για ένα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021, της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019, ως αντισταθμιστικό μέτρο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης.

Μια κυβέρνηση χωρίς κοινωνική μέριμνα, που φέρνει μια σειρά επώδυνων αλλαγών στον χώρο της εργασίας, ανατρέποντας ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, διαρρηγνύοντας και καταργώντας κεκτημένα με αγώνες εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή είναι η κυβέρνησή σας, κύριε Μητσοτάκη».

* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια