«Η κοινωνία απαντά με αλληλεγγύη στην κυβερνητική αναλγησία»

Απόψεις
«Η κοινωνία απαντά με αλληλεγγύη στην κυβερνητική αναλγησία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Σωκράτη Βαρδάκη

 «Η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Δεκεμβρίου για να τιμηθεί το Παγκόσμιο Ταμείο Αλληλεγγύης, που ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2002 και στοχεύει στην εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων. Σκοπός της ημέρας είναι να μας θυμίσει τη σημασία της αλληλεγγύης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε περιπτώσεις που πρέπει να συμπαρασταθούμε, με όποιο τρόπο μπορούμε.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, η αλληλεγγύη είναι η μόνη ελπιδοφόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να κρατήσει την κοινωνική συνοχή. Είναι η αξία εκείνη που κάνει τους ανθρώπους να μην αισθάνονται μόνοι σε συνθήκες πολύ πιεστικές, οικονομικής δυσπραγίας και υγειονομικής κρίσης.

Η αλληλεγγύη, σε αντιδιαστολή με τη φιλανθρωπία, που είναι μια διαδικασία που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε πλούσιους, ισχυρούς και αναξιοπαθούντες,  είναι διαδραστική και άρει τους διαχωρισμούς μεταξύ των ανθρώπων. Είναι η ενσάρκωση ενός ουσιαστικού «μαζί».

Στη χώρα μας τα δύσκολα χρόνια της οικονομική κρίσης, η αλληλεγγύη εκφράστηκε με σειρά δράσεων που έγιναν τελικά θεσμοί, όπως η δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, κοινωνικών φαρμακείων.

Τους τελευταίους μήνες η ανάγκη αυτή για αλληλέγγυες δράσεις και στήριξη των ανθρώπων γύρω μας, προβάλλει πάλι ως επιτακτική ανάγκη. Ομάδες πληθυσμού, επαγγελματικές και κοινωνικές, έχουν αφεθεί στο έλεός τους από την κυβέρνηση. Η υγιής απάντηση στην κυβερνητική ανεπάρκεια είναι η αλληλεγγύη.

Η «Αλληλεγγύη για όλους»  ενσαρκώνει αυτή την ανάγκη: www.solidarity4all.gr

Στα πλαίσια των δράσεών της είναι και η δράση «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ… από μακριά»: Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 στις 18:00 ο μεγάλος διαδικτυακός τηλεμαραθώνιος για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό συγκεντρώνει ένα ποσό που θα διατεθεί στα σωματεία εργαζομένων προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Τόσο μέσω βίντεο, όσο και ζωντανά από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, καλλιτέχνες, τεχνικοί και δημοσιογράφοι του πολιτισμού τραγουδούν και συζητούν για τη νέα πραγματικότητα του κλάδου».

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, προχώρησε στην παραπάνω δήλωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News