Η Έλενα Ακρίτα και η σημερινή δημοσιογραφία

Απόψεις
Η Έλενα Ακρίτα και η σημερινή δημοσιογραφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσωπικά, διαβάζω τα “Νέα” κάθε Σάββατο. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να διαβάσω τα ρεπορτάζ γιατί τα θεωρώ αποπροσανατολιστικά και κατευθύνονται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

 Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η άποψη του κ. Τσακαλώτου πως ο ΣΚΑΪ είναι επικίνδυνος για την υγεία του τηλεθεατή. Εγώ θα έβαζα μέσα και τις εφημερίδες “Τα Νέα”, “Το Θέμα” και “Το Βήμα”. Αυτές οι εφημερίδες έχουν γίνει πιστοί σύμμαχοι της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε ρεπορτάζ να δείτε πραγματικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αιτία όλων των δεινών της χώρας. Σεισμός 10 ρίχτερ να γίνει, στον ΣΥΡΙΖΑ θα τον χρεώσουν. Δυστυχώς, οι καναλάρχες και οι μεγαλοεκδότες έχουν επιβάλει τη δική τους άποψη στον τρόπο δεοντολογίας των δημοσιογράφων. Το μόνο που πραγματικά αξίζει σε εφημερίδες όπως τα “Νέα” είναι οι όμορφες πένες κάποιων ακαδημαϊκών ή ανθρώπων της λογοτεχνίας ή κάποια ιστορικά αφιερώματα, με την απαραίτητη προϋπόθεση να είναι αμερόληπτα. Καμία απολύτως αναφορά δεν έχει γίνει για τη φτωχοποίηση του μέσου Έλληνα. Καμία απολύτως αναφορά για τα λάθη της κυβέρνησης. Απεναντίας, καλλιεργείται η εικόνα ενός πρωθυπουργού ο οποίος είναι σώφρων και συνετός. Χαζομάρες και ψευδείς ειδήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως την επόμενη ημέρα θα την πληρώσει ο νέος των 500 ευρώ και ο κ. Πέτρος που είναι οικογενειάρχης. Το κεφάλαιο θα συνεχίζει να απειλεί, ενώ η μικρομεσαία τάξη θα γίνει εργατική. Αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα άρθρα της Έλενας Ακρίτα τα διαβάζω. Δεν έχει τη βαθύτερη σκέψη ενός ακαδημαϊκού ούτε τη διεισδυτική ματιά και κριτική σκοπιά ενός δημοσιογράφου. Αυτό που κάνει είναι να παίρνει μια εικόνα από την καθημερινότητα, τη γειτονιά και την παρέα της και κατόπιν να ασκεί με έμμεσο τρόπο κριτική είτε στην εκάστοτε κυβέρνηση είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση είτε στο ΚΚΕ. Ίσως με το ΚΙΝ.ΑΛ. να είναι λίγο πιο φιλική. Γι’ αυτό, εξάλλου, πήρε αρκετά πρόσφατα το βραβείο καλύτερου ελληνικού μυθιστορήματος. Ξέρει να γράφει. Αλλά η γραφή της είναι μακριά από ένα δημοσιογραφικό κείμενο (αποτύπωση γεγονότων) ή μια ακαδημαϊκή πραγματεία (ευρύτητα σκέψης).

Πάντως οφείλω να ομολογήσω πως η κ. Ακρίτα διατηρεί μια πολιτική ίσων αποστάσεων και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η παραίτησή της δείχνει την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική δημοσιογραφία. Όπως έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, η ίδια θεωρεί πως το κείμενό της λογοκρίθηκε. Ήταν ένα κείμενο που αφορούσε το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα. Η στάση του διευθυντή σύνταξης δείχνει την κακή ποιότητα της δημοσιογραφίας. Καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως την ενημέρωση των πολιτών την κατευθύνει η οικονομική εξουσία. Και αυτή είναι μια εξέλιξη που πρέπει να μας βάλει σε προβληματισμούς.

Ελπίζω η επιστολή της κ. Ακρίτα να βάλει σε προβληματισμούς και άλλους πολίτες και η ενημέρωση να αποτελέσει ατομική ευθύνη. Ο πολίτης πρέπει να κατανοήσει πως η ενημέρωση τείνει να γίνει μεροληπτική και εξαρτάται από τη δική του σκοπιά ποιο προϊόν ενημέρωσης θα καταναλώσει. Το λογοκριμένο ή το απόλυτα αληθές που αντανακλά και τον παλμό της κοινωνίας;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News