Πνευματική αφύπνιση

Απόψεις
Πνευματική αφύπνιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λοιμική νόσος του κορωνοϊού, ομολογουμένως έχει φέρει φόβο, πανικό, απογοήτευση, απόγνωση

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Ζαχαράκης

Έχει φέρει όμως και εξάντληση κοινωνική, οικονομική, βιολογική. Είναι αλήθεια ότι αυτό που ζούμε είναι ένας μεγάλος πειρασμός, ένας αόρατος πόλεμος, ένας πόλεμος ύπουλος.

Αλήθεια οι δοκιμασίες είναι τιμωρία ή παιδαγωγία από τον Θεό;

Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέγει: οι δοκιμασίες είναι ωφέλιμες σε όλους ανεξαιρέτως. Οι αγωνιστές δοκιμάζονται, για να αυξήσουν τον πνευματικό τους πλούτο. Οι χλιαροί, για να αναγκαστούν να προφυλάξουν τον εαυτό τους από εκείνα που τους βλάπτουν. Οι κοιμισμένοι, για να ξυπνήσουν. Οι απομακρυσμένοι, για να ξαναπλησιάσουν τον Θεό.

Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας λέγει: ότι ο Θεός επιτρέπει δοκιμασίες όχι για να τιμωρήσει τις αμαρτίες μας, αλλά για να επαναπροσδιορίσουμε τους δρόμους μας και τις καρδιές μας.  Συνήθως οι άνθρωποι περιμένουν από τον Θεό να πραγματοποιήσει τα αιτήματά τους που οι ίδιοι θεωρούν σωστό. Ο Θεός όμως απάντα όμως με ένα διαφορετικό τρόπο που Αυτός ξέρει τι ωφελεί πραγματικά τον καθένα ξεχωριστά.

Ο Άγιος Παΐσιος λέγει: ο Θεός δεν επιτρέπει καμιά θλίψη και κανένα κακό, αν μέσα απ' αυτά δεν βγει κάτι καλύτερο από αυτό που εμείς ανθρώπινα θεωρούσαμε ότι είναι το παν.

Δεν βοηθάει, δεν συνάδει και δεν ωφελεί στον άνθρωπο η ακρότητα. Πόσω μαλλον για τον χριστιανό. Και το λέγω αυτό γιατί ο Θεός είναι Θεός αγάπης, αλήθειας, χάρης, φωτός και ελευθερίας. Άλλο η καλή ανησυχία και άλλο η αδιάκριτη λογική και κρίση. Αγαπάω σημαίνει προστατεύω, θυσιάζομαι, πρώτα για τους διπλανού μας και συγχρόνως για εμάς. Είναι αλήθεια ότι η ζωή μας έχει γίνει τούμπα και αυτό γιατι θεωρήσαμε ότι τα δεδομένα είναι κεκτημένα απόλυτα.  Αυτό άλλοι το έχουν νιώσει πολύ και άλλοι λιγότερο γιατί πάντοτε τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια για όλους.

Ωστόσο… «Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»!!

Αλήθεια μπορεί μόνο ο άνθρωπος να ζει μόνο με την σωματική τροφή; Δεν είναι ψυχή και σώμα; Δεν είναι ψυχοσωματική οντότητα; Βεβαίως και ναι κατά του Χριστού την πίστη την Αγία, όπως για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Επομένως, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, το πνεύμα μας έχει ανάγκη από πνευματική τροφή, όχι μόνο για να μας προσφέρει ανώτερη ποιότητα ζωής, αλλά και για να μας δυναμώνει και να στηρίζει τις αδυναμίες μας. Με δυνατό πνεύμα, μπορούμε επίσης ν’ αντεπεξέλθουμε ευκολότερα στις αντιξοότητες της ζωής. Το δυνατό πνεύμα είναι οξυγόνο, στην βιολογική άμυνα του οργανισμού.

Το δυνατό πνεύμα ελευθερώνει τον άνθρωπο από την τοξικότητα που του επιτίθεται συνεχώς μέσα από στερεά, αέρια, υγρά και οργανισμούς που τον περιβάλλουν. Πόσο ωραίο, πόσο ωφέλιμο θα ήταν να συνεργαζόταν η ιατρική με την εκκλησία περισσότερο αυτή την δύσκολη περίοδο; Πέρα από ακρότητες και θέσεις ένθεν και ένθεν. Η μεν ιατρική για την γιατρειά του σώματος, η δε εκκλησία για την ίαση της ψυχής. Άλλωστε και τα δύο είναι αποκαλυπτικές παραχωρήσεις και δώρα του Θεού.

Είναι γεγονός ότι ο λαός βομβαρδίζεται καθημερινά από ανίδεους ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, σπείρουν φόβο και πανικό, στοχοποιώντας και κάνοντας υποδείξεις και διακρίσεις, σε πρόσωπα και σημεία. Είναι οι γνωστοί πανεπιστήμονες παντώς επιστητού, που αντικαθιστούν πολλές φορές, τους γνήσιους ειδικούς των πραγμάτων. Αντί να ενημερώνουν, με σύνεση, λογική, πολιτισμό και αξιοπρέπεια το ήδη υγειονομικό και κοινωνικό τεταμένο κλίμα. Συμβάλλοντας στην σωστή ενημέρωση και βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο. Αν μη τι άλλο δείχνει σκοπιμότητα.

Αλλά και η πολιτεία φαίνεται ότι κάνει διακρίσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τον πανδημικό λοιμό. Δεν γίνεται να κλείνεις τους ναούς και να τους φυλάς με δεκάδες αστυνομικούς σαν να είναι κέντρο εστίας εγκλήματος και μόλυνσης. Την στιγμή που υπάρχουν αρκετά σημεία συνωστισμού, αλλά που έγιναν και πορείες συνωστισμού, χωρίς πρέπουσα υγειονομική ασφάλεια. Δείχνει αδιάκριτη εμμονή και αισθητική «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ η αλήθεια».

Είμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων και ο Χριστός της αγάπης, μας καλεί να πάρουμε δύναμη, από Το σώμα Του και Το αίμα Του. Έχουμε ανάγκη να χαρούμε και να αγαλλιάσουμε από του Χριστού την γέννηση. Το χρειαζόμαστε το ζητάμε όλοι, κλήρος και λαός. Εννοείται πάντοτε με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Στην ορθόδοξη εκκλησία όταν ακούμε το “Πάτερ Ημών”  λέμε “τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον”, δεν εννοούμε να μας δώσει ο Θεός ψωμί, αλλά τον «επί τη ουσία» άρτον, δηλαδή τον ζωντανό άρτο, τον Χριστό. Με δυο λόγια, να μας αξιώσει να κοινωνήσουμε Σώμα και Αίμα Χριστού «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον».

Η πολιτεία χρειάζεται να σκεφτεί και το ψυχικό κομμάτι του ανθρώπου, που χρειάζεται τόνωση, ανάταση, αφύπνιση. Τα ψυχικά νοσήματα καραδοκούν και επιτίθενται ήδη σε πολλούς ανθρώπους που δυσκολεύονται παντοιοτρόπως. Είναι ευθύνη των πνευματικών και γενικότερα των κάθε πολιτισμένων ανθρώπων να υψώσουν το ανάστημά τους πάντα βέβαια με σύνεση και διάκριση.

 Όπως λέγει και ο Άγιος Παΐσιος: Χρειάζεται διάκριση. Είναι φορές που δεν πρέπει να μιλήσουμε και άλλες φορές που πρέπει να ομολογούμε με παρρησία το «πιστεύω» μας, γιατί φέρουμε ευθύνη, αν δεν μιλήσουμε. Σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια ο καθένας μας πρέπει να κάνη ό,τι γίνεται ανθρωπίνως και ό,τι δεν γίνεται ανθρωπίνως να το αφήνει στον Θεό. Έτσι θα έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας ότι κάναμε εκείνο που μπορούσαμε. Ρίξτε το μεγαλύτερο βάρος του αγώνα σας στην προσευχή, γιατί αυτή μας κρατεί σε επαφή με τον Θεό και η επαφή αυτή πρέπει να είναι συνεχής. Η προσευχή είναι το οξυγόνο της ψυχής, είναι ανάγκη της ψυχής. Όσο περισσότερο ζει κανείς την κοσμική ζωή, τόσο περισσότερο άγχος κερδίζει. Μόνο κοντά στο Χριστό κανείς ξεκουράζεται γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος για το Θεό.

Προσευχή και προσοχή λοιπόν, για να συγκινήσουμε την αγάπη και το έλεος του Θεού, ώστε να ευλογήσει και τους επιστήμονες της ιατρικής να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να απαλλαγούμε από κάθε ιό.

Με το καλό στα Άγια Χριστούγεννα!!!

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News