Απόψεις

3 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Με αγάπη, οι άνθρωποι με αναπηρία, κάνουν θαύματα!»

Γράφει η Έφη Πασπαλάκη

Ημέρα Αναπηρίας! Εκ γενετής, κληρονομική ή επίκτητη, πάντα υπολείπεται αρτιμέλειας, πνευματικότητας. Όχι όμως και εξέλιξης. Στο κατάλληλο με αγάπη περιβάλλον οι άνθρωποι με αναπηρία κάνουν θαύματα. Υπάρχει στον αντίποδα και εγκατάλειψη στην Ελλάδα και πάρα τις σοβαρές προσπάθειες χρειάζεται πολλή δουλειά. Δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με το διαφορετικό... Επιζητούμε το κάλλιστο ακόμα κι αν είναι κενό. Όμως βήματα, διεκδικήσεις γίνονται για να έχουν οι άνθρωποι με αναπηρία ένα ασφαλέστερο μέλλον με ανεξαρτητοποίηση όπου δύναται. Πηγαίνουν σε ειδικό σχολείο ή όχι. Προχωρούν σε σπουδές. Οραματίζονται καλύτερο μέλλον και αναδεικνύουν ταλέντα που ούτε φαντάζονταν. Επιδόσεις στον αθλητισμό, στην τέχνη... ψυχικά αποθέματα ανεξερεύνητα. Διάθεση για προσφορά, ευαισθητοποίηση του κόσμου. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να ξεπεραστούν “αγκυλώσεις”, προκαταλήψεις, αποδοχή ισοτιμίας και ως εκ τούτου να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμα για εργασία, για πρόσβαση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι προϋπόθεση...

Κι αν όλα ακόμη είναι σε ποσοστά μικρά, είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα. Είναι σημαντικό το διακύβευμα οι άνθρωποι με αναπηρία να μπορούν να ζήσουν μερικώς αυτόνομα. Η ματιά οφείλει να αλλάζει. Θαυμασμός κι όχι συμπόνια. Αλληλεγγύη κι όχι παραγκωνισμός... Ίσες ευκαιρίες όταν είναι ίσες οι δυνατότητες.

Όχι στον αποκλεισμό. Η Ζωή είναι δικαίωμα όλων. Ο Ήλιος. Η Θάλασσα. Οι Τέχνες. Μη λησμονούμε τούτο: Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την αρτιμέλεια... Ανά πάσα στιγμή από ατύχημα ή ασθένεια μπορούν να αλλάξουν τα πιόνια στο σκάκι... Ας μη χάσουμε το παιχνίδι της Ζωής... Η οικογένεια και η σωστή Παιδεία έχουν τον σημαντικότερο ρόλο στην αλλαγή νοοτροπίας, όπως επίσης και στην αποφυγή ατυχημάτων.

Καλές Γιορτές... Με το βλέμμα πάντα στον άνθρωπο!

* Η κ. Έφη Πασπαλάκη είναι άτομο με αναπηρία, από σοβαρό τροχαίο.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια