Απόψεις

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ως το απόλυτο άλλοθι

Ο εκτροχιασμός της οικονομίας και ο απολυταρχισμός κρύφτηκαν κάτω από το χαλί της πανδημίας

Λίγο πριν τις εκλογές του Ιούλη 2019, η Ελλάδα ήταν μια χώρα που είχε βγει από τα μνημόνια, διέθετε για πρώτη φορά ένα δίχτυ ασφαλείας 37 δισ., η ανεργία μειωνόταν, υπήρχε ανάπτυξη, το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί και όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, είχαν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, χωρίς το περίφημο 5ευρω, σε διεθνές επίπεδο δομούσε συμμαχίες και με τη συμφωνία των Πρεσπών έκλεινε ένα μακροχρόνιο ζήτημα με τον πλέον επωφελή για τα εθνικά μας συμφέροντα τρόπο.

*Γράφει ο Δημήτρης Κλαράκης

Είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα; Προφανώς όχι. Υπήρχαν δυσκολίες, όπως ενδεικτικά σωρευμένοι από το 2010 φόροι στις πλάτες της μεσαίας τάξης, αναγκαίες τομές και αλλαγές που έπρεπε να πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο για να γίνει περισσότερο λειτουργικό και φιλικό στον πολίτη. Η γενική εικόνα όμως ήταν θετική, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία, υπήρχε ένα σχέδιο σε προοδευτική κατεύθυνση που έδωσε ανάσες στην κοινωνία, στους αδύναμους.

Στις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος από τα μεγάλα συμφέροντα και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, μεθοδικά κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην εξουσία, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες, εκτοξεύοντας τόνους λάσπης στους πολιτικούς του αντιπάλους, κατασκευάζοντας ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Πατριδοκαπηλία, αντικομμουνισμός, ξενοφοβία, όλα τα αντιδραστικά, οπισθοδρομικά αφηγήματα επιστρατεύτηκαν. Στόχος η δημιουργία ενός προσωποκεντρικού αυταρχικού καθεστώτος σκληρής καταστολής, γύρω από τον «φωτισμένο ηγέτη», που έφτασαν να τον εμφανίζουν οι εντεταλμένες πένες ως Μωυσή. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ σκληρή για να κρυφτεί πίσω από το βολικό παραμύθι. Ήδη από τα τέλη του 2019, πριν την πανδημία, είχαν προκαλέσει τεράστια ζημία. Επέστρεψε η ύφεση, η ανεργία ξαναμεγάλωνε, οι φοροελαφρύνσεις πήγαν περίπατο, όλοι οι κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες γυρνούσαν σταδιακά σε αρνητικό πρόσημο και η χώρα λοξοκοιτούσε ένα ακόμα μνημόνιο. Η πανδημία, αντί να θέσει την κυβέρνηση σε συναγερμό για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, εξελήφθη ως χρυσή ευκαιρία για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Ο εκτροχιασμός της οικονομίας και ο απολυταρχισμός κρύφτηκαν κάτω από το χαλί της πανδημίας, το απόλυτο άλλοθι.

Στο πρώτο κύμα, ο λαός μας έμεινε σπίτι και τελικά κερδίσαμε χρόνο, με μεγάλο οικονομικό κόστος, για να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα, που όλοι προέβλεπαν και περίμεναν το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση όμως είχε άλλη άποψη. Χρησιμοποίησε το πρώτο κύμα για να ενισχύσει επικοινωνιακά το προφίλ του πρωθυπουργού ως Σωτήρα του έθνους, και για να κάνει μπίζνες. Άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς κανένα σοβαρό σχέδιο, στοίβαξαν κόσμο σε αεροπλάνα και πλοία, άφησαν το ΕΣΥ στην τύχη του όταν τέλειωσαν τα χειροκροτήματα και άρχισαν τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ημετέρους. Ο Μεγάλος Περίπατος και το δίχτυ του Αιγαίου είναι ενδεικτικά της νοοτροπίας τους. Το δημόσιο χρήμα και το κράτος τούς ανήκουν.

Τον Σεπτέμβριο, όταν άρχιζε το δεύτερο κύμα, το επιτελικό κράτος ήταν ένα ανοχύρωτο χάος. Τα σχολεία άνοιξαν με συνωστισμό 25 μαθητών ανά τάξη, ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν μάσκες και όχι “κουρτίνες” για τα παιδιά, τα ΜΜΜ έγινα υγειονομικές βόμβες, ενώ οι κυβερνητικοί παπαγάλοι άρχισαν να μας λένε πως φταίνε οι νέοι, τα πάρτι, το καλοκαιρινό σεξ κοκ.

Έγινε αυτό που προέβλεπαν όλα τα μοντέλα των επιστημόνων από το καλοκαίρι, όταν προειδοποιούσαν για εκτόξευση των κρουσμάτων αν δε λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα. Αυτό που ζούμε δεν ήταν νομοτέλεια. Ήταν πολιτική επιλογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης νεοθατσερικής αντίληψης κυβέρνησης, που απεχθάνεται καθετί δημόσιο, θέλει την ιδιωτικοποίηση όλων των κρίσιμων δομών και λειτουργιών του κράτους. Η ιδεοληψία τους, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, σε συνδυασμό με καραμπινάτες αστοχίες και λάθη, δημιούργησαν ένα επικίνδυνο μείγμα για τη χώρα. Τελικά θυσίασαν και τη δημόσια υγεία και την οικονομία σε βάρος των πολλών και σε όφελος των ολίγων.

Απάντηση σε αυτή τη λαίλαπα είναι να συγκροτηθεί ένα μαζικό λαϊκό προοδευτικό μέτωπο, απέναντι σε όλες αυτές τις επικίνδυνες για την κοινωνία πολιτικές και μεθοδεύσεις, με ένα αφήγημα ρεαλιστικό, που θα δίνει ελπίδα και διέξοδο στους ανθρώπους που υποφέρουν.

Βασικός πυλώνας του μετώπου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Παρά τις πραγματικές δυσκολίες και καθυστερήσεις που προκάλεσε η συγκυρία και οι αναπόφευκτες εσωκομματικές ζυμώσεις και διαδικασίες, είναι πολιτική μας επιλογή, διακηρυγμένη απόφαση να συνεχίσουμε το εγχείρημα. Στις εκλογές του Ιουλίου ο λαός έδωσε μια καθαρή και ισχυρή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παράταξη, που να εκφράζει όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες, από την Αριστερά, την Κεντροαριστερά, ακόμα και από το δημοκρατικό κέντρο.

Έχουμε μεγάλη πολιτική ευθύνη να φέρουμε σε πέρας το ιστορικό αυτό καθήκον. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να είμαστε εξωστρεφείς, να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα διεύρυνσης, να εκμεταλλευτούμε το διαδίκτυο και τις δυνατότητες που μας δίνει, να παρουσιάσουμε το πολιτικό μας αφήγημα, για μια Ελλάδα των πολλών, για μια Ελλάδα της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, για μια Ελλάδα που θα μας αξίζει.

Ένα μαζικό, δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό κόμμα δεν μπορεί να αποκτήσει ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία, χωρίς να έχει αναφορές στους μαζικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στη νεολαία, στα κινήματα, στους επιστημονικούς συλλόγους. Χώροι στους οποίους διαπιστώνεται μέχρι και σήμερα έλλειμμα πολιτικής μας παρουσίας συγκριτικά με την εκλογική επιρροή. Το δεύτερο κύμα διεύρυνσης όχι απλά πρέπει να περιλαμβάνει, αλλά να εστιάζει σε αυτούς τους χώρους.

Τα νήματα της ανθρώπινης ιστορίας, σε όλες τις εποχές, τα κινούν άνθρωποι. Που είτε εμφανίζονται ως οι καταλύτες των θετικών αλλαγών είτε ως οι μοιραίοι κρίκοι αρνητικών καταστάσεων που τελικά εξαφανίζονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει στο “τιμόνι” του ως επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως πρωθυπουργός άφησε το αποτύπωμα της πρώτης φοράς Αριστερά, για την οποία όλοι νιώθουμε περήφανοι. Δε νομίζω πως θα υπάρχει μελλοντικά ακόμα και δεξιών αντιλήψεων πολίτης που θα μπορεί να νιώσει περήφανος για τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

* Ο κ. Δημήτρης Κλαράκης είναι γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια