Ευρυπίδης Κουκιαδάκης: «Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων»

Απόψεις
Ευρυπίδης Κουκιαδάκης: «Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάνει λόγο για αποτυχία στην συνενόηση

''Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων συγκαλούνται για τα ασήμαντα και αγνοούνται στα σημαντικά” αναφέρει ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης που καταφέρεται εναντίον της δημοτικής αρχής Ηρακλείου.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά με αφορμή την τελευταία συζήτηση για τα δημοτικά τέλη:

Κ. Πρόεδρε,

Μετά τη διαπίστωση του Κ. Δημάρχου, ότι «δεν κατέστη δυνατή η  συνεννόηση   των δημοτικών παρατάξεων για τον καθορισμό των δημοτικών τελών»- ενός  ελάσσονος σημασίας  θέματος-  με  ισχυρούς συμβολισμούς για τη συνέχεια του διαλόγου και την τύχη της άκαρπης μέχρι σήμερα προσπάθειας, για ισχυρές και βιώσιμες προγραμματικές συγκλύσεις,  δεν είχε  νόημα να επαναληφθούν οι παράλληλοι μονόλογοι της προηγούμενης συνεδρίασης. Όπως,  δεν έχει γενικώς νόημα η συμμετοχή μας στις συναντήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων, οι οποίες συγκαλούνται για τα ασήμαντα και αγνοούνται στα σημαντικά, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει μέχρι σήμερα.

Στην προηγούμενη  συνεδρίαση,   με πρωτοβουλία του Κ. Δημάρχου απεσύρθη το  αίτημα της προέδρου της  ΔΕΠΑΝΑΛ  για επιχορήγηση της Δημοτικής επιχείρησης με το ποσό των 900.000 ευρώ περίπου, γιατί το θέμα χαρακτηρίσθηκε μη  ώριμο.

Σημειωτέον, ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑΝΑΛ, αυξήθηκε, λίγους μήνες πριν  και με τη δική μας επιμονή και συμβολή, κατά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο εν μέσω κρίσης, για να διασφαλισθεί η λειτουργία του πολιτιστικού και συνεδριακού οργανισμού, παρά τις έντονες επιφυλάξεις όλων μας, κυρίως για την αξιοπιστία της μελέτης βιωσιμότητας και όχι μόνον.

Ως παράταξη μάλιστα, διατυπώσαμε έντονες επιφυλάξεις για  τη  λογική της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου, η  οποία ακολουθήθηκε και κατά την πρόσφατη συμπλήρωση αυτού, με βασικό κριτήριο τη διατήρηση των ενδοπαραταξιακών ισορροπιών, η πρόεδρος του υπό σύσταση οργανισμού, είναι αλήθεια ότι μας εξέπληξε με  την τελευταία πρόταση της, η οποία  ήταν ασύμβατη με τις απόψεις που διατύπωνε, στο εντελώς πρόσφατο παρελθόν.

Οι αντιρρήσεις μας και κυρίως  οι προτάσεις μας, οι οποίες έχουν υποβληθεί χωρίς να συζητηθούν στο ΔΣ , αφορούν  πρωτίστως την  «μονοπρόσωπη», ερήμην της κοινωνίας, διαχείριση των «τιμαρίων» του πολιτισμού, χωρίς διάλογο ούτε μεταξύ των «τιμαριούχων», χωρίς να γνωρίζει κυριολεκτικώς κανείς, το ακριβές ύψος των σημαντικών πόρων που δαπανώνται ή  ενίοτε και σπαταλώνται, χωρίς ανάλογη προστιθέμενη πολιτιστική αξία. Είμαστε από εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο πολιτισμός κοστίζει, γι΄ αυτό και η προηγούμενη διάκριση, αλλά  και ότι δεν είναι υπόθεση των ολίγων και ειδικών, με συστατικό του στοιχείο το διάλογο.  Προφανώς και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται,  τις οποίες και δεν μηδενίζουμε, αλλά δεν θα πάψουμε να υποστηρίζουμε ότι η ενημέρωση και η συλλογικότητα ποτέ δεν έβλαψαν.

Στο ίδιο παραπάνω ποσό, των 900.000 ευρώ, ανέρχεται και το συνολικό όφελος των δημοτών  από την οριζόντια μείωση των δημοτικών  τελών κατά 8%, την οποία και εμείς ψηφίσαμε παρά την διαφορετική προσέγγιση μας στο θέμα αυτό. Η «μείωση», εντελώς συμβολική, υπερκαλύπτεται από την αύξηση των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, έτσι, δεν κινδυνεύει το δημοτικό πρόγραμμα από την μείωση των εσόδων, δεν ανατρέπεται ο «πλεονασματικός» προϋπολογισμός του Δήμου. Άλλωστε, διευκρινίσθηκε σε  όλους τους τόνους ότι αφορά αποκλειστικά το 2021.

Για την ιστορία, με το ΚΑΛΗΜΕΡΑ της νέας δημοτικής περιόδου, συζητήθηκε  στο ΔΣ η πρόταση της Δημοτικής αρχής, για «ελαφρύνσεις» ανάλογου ύψους ελάχιστου (ομοίως) ενδιαφέροντος για τους πολίτες, στα δημοτικά τέλη, παρά τις προσεκτικά διατυπωμένες επιφυλάξεις των κατ΄ εξοχήν αρμοδίων, αντιδημάρχων.

Ως παράταξη υποστηρίξαμε με επιχειρήματα, που δεν «έπεισαν» σχεδόν κανένα, ότι το πλεόνασμα  ήταν πλασματικό (λογιστικό), το δε ετήσιο όφελος για κάθε δημότη  ασήμαντο  - ισάξιο  με ένα καφέ στο κέντρο της πόλης, που τότε δεν ήταν τόσο καθαρό όσο σήμερα-  λόγω  και της προσπάθειας που γίνεται, η οποία πρέπει να ενταθεί αλλά και να ενισχυθεί με πόρους, μέσα και μόνιμο προσωπικό, αλλά και την αξιοποίηση κάθε άλλου σύγχρονου μέσου.

Προτείναμε τότε, χωρίς να εισακουσθούμε- σε μια πλειοδοσία  κανείς  δεν ακούει ούτε την τιμή της τελευταίας καλύτερης προσφοράς-  να διατεθούν   τα πλεονάσματα για τις ανάγκες του προγράμματος καθαριότητας( αγορά εξοπλισμού πρόσληψη προσωπικού κλπ),  άλλωστε, τα δημοτικά τέλη του Ηρακλείου  διατηρούνται διαχρονικά σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλες πόλης και μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, αν τολμήσουμε να αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα εργαλεία, ιδίως για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, τα οποία αποδίδουν καλύτερο φωτισμό, με χαμηλότερο κόστος- υπάρχουν καλές πρακτικές- ακόμη και στη γειτονιά μας- τις οποίες μπορούμε ακολουθήσουμε.

Για μας,  η χθεσινή διαδικασία απεδείχθη επώδυνη. Δυστυχώς, αντί πινακίου φακής, απεμπολήσαμε  άλλη μια ευκαιρία διαλόγου και συνεννόησης, χωρίς μάλιστα να πληροφορηθούμε «τι(ς) φταίει». Η λακωνική δήλωση του Κ. Δημάρχου δεν μας διαφώτισε, υποθέσαμε εύλογα ότι είχε αντιρρήσεις η παράταξη της «Δύναμης Πολιτών», σημαντικά στελέχη της οποίας αρνούνται συστηματικά κάθε προσπάθεια διαλόγου, ενώ όλοι οι λοιποί κάναμε σημαντικά βήματα, από την αρχή.Πιστεύουμε  ότι δεν χρειάζεται κάθε φορά να υψώνουμε τείχη για να συντηρούμε μια «βεντέτα», που δεν ωφελεί την πόλη και τους πολίτες ή μη μόνον όποιους και όσους επιδιώκουν την πόλωση,  με φόντο, όχι τις προηγούμενες, αλλά τις επόμενες εκλογές.

 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των εκπροσώπων των παρατάξεων,   όλοι σε γενικές γραμμές συμφώνησαν  με τις ενδιάμεσες προτάσεις που κατατέθηκαν, αποδίδοντας,  μεγαλύτερη βαρύτητα  στο σεβασμό  της διαφορετικής άποψης - ιδίως  όταν αυτή προέρχεται από τις παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των πολιτών- στην αξία του διαλόγου,  και της συνεννόησης, που ανοίγουν το δρόμο για τη διαμόρφωση ενός ελάχιστου πλαισίου συγκλύσεων και γιατί όχι μονιμότερων συνεργασιών, που αποτελούν την πλέον πειστική απάντηση στον επαπειλούμενο κίνδυνο της «ακυβερνησίας» και της αναποτελεσματικότητας.

Με  την ψήφο μας, δεν νοθεύσαμε τις διαχρονικές απόψεις μας, απλά στηρίξαμε με απόλυτη συνέπεια την πολιτική  των συνεργασιών, του διαλόγου και των συγκλύσεων και αποδοκιμάσαμε, λόγω (με την τοποθέτηση μας) και έργω ( με την Ψήφο μας), την πολιτική των δήθεν διαλόγων και των άγονων συσκέψεων που δεν υπάρχει λόγος να γίνονται  και στις οποίες δεν θα συμμετέχουμε στο μέλλον, ούτε θα αποδεχθούμε  το ρόλο του «αποτυχημένου» (αδειασμένου) διαμεσολαβητή.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα αποτύχαμε παταγωδώς να συνεννοηθούμε, με σημαντικές απώλειες  για την πόλη, γιατί «χαμένοι»  στη διαδικασία, απωλέσαμε σημαντικούς πόρους για την πόλη. Πολύ μεγαλύτερους το συζητούμενων, που άλλοι Δήμοι της Κρήτης αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο.

Η δημοτική αρχή- την οποία και εμείς εμπιστευθήκαμε τη δεύτερη Κυριακή, χωρίς αστερίσκους ή «διαπραγματεύσεις», αλλά και δεν «συμπράξαμε» μετά τις εκλογές, λόγω της αδυναμίας επίτευξης προγραμματικής συμφωνίας και πλειοψηφίας- η οποία έχει την εντολή να συνεργασθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και των πολιτών, δυστυχώς δεν το «έχει» και αυτό διατύπωσα κλείνοντας την παρέμβαση μου, λέγοντας με πολύ ειλικρίνεια ότι είναι «κατώτερη των περιστάσεων», όχι συλλήβδην  αλλά για θέμα αυτό, που για μας είναι σημαντικό και προσδιόρισε την  ψήφο μας για το θέμα και τη στάση μας για τη συνέχεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News