Απόψεις

Ο κορωνοϊός και το εμβόλιο

Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου με τον ερχομό του εμβολίου

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός*

Είναι γεγονός ότι όσο δεν τηρούνται πλήρως οι κανόνες περιορισμού - κοινωνική απόσταση, μάσκα, υγιεινή - τα κρούσματα θα αυξάνονται, οι κλινικές θα γεμίζουν, οι διασωληνωμένοι θα συνωστίζονται, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα εξαντλούνται και οι θάνατοι θα αυξάνονται. Αυτά είναι τα μόνα προληπτικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα. Είναι σκληρά, επιβαρύνουν αφόρητα την οικονομία, αλλά φέρνουν αποτέλεσμα - δεν έχουμε καλύτερη επιλογή.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου με τον ερχομό του εμβολίου, του οποίου η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 22,5 εκατ. δόσεις, και το οποίο θα είναι δωρεάν, προσβάσιμο σε όλους, με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό, στα σώματα ασφαλείας και τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.

Τα εμβόλια θα διανεμηθούν σε πάνω από 1.100 ειδικά διαμορφωμένα Κέντρα Υγείας με κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό γιατί το εμβόλιο παρασκευάζεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται στους -70 βαθμούς Κελσίου. Τα εμβόλια, τέσσερα τον αριθμό, τα διαπραγματεύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και θα έχουν ήδη βελτιωθεί όταν θα κυκλοφορήσουν, τόσο όσον αφορά τις συνθήκες συντήρησης, όσο και στην αποτελεσματικότητά τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και θα έχουμε τότε αποκτήσει την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης και η COVID-19 θα αντιμετωπίζεται όπως οι άλλες ιώσεις, Η1Ν1, κ.λπ.

Τα εμβόλια, που θα χρησιμοποιηθούν είτε στη Ρωσία, είτε στην Κίνα, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ε.Ε. από τον Δεκέμβρη, θα είναι όλα αποτελεσματικά και η δράση τους θα αρχίζει δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό, που θα είναι σε δύο δόσεις, με διαφορά δέκα περίπου ημερών. Στη φάση ΙΙΙ που είναι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εθελοντές, έχουν δοκιμαστεί όχι μόνο σε πέντε χιλιάδες, όπως απαιτείται από το πρωτόκολλο, αλλά πολύ περισσότερες από πενήντα χιλιάδες όλων των ηλικιών, εκτός από παιδιά, με όλων των ειδών τα υποκείμενα νοσήματα και όλων των φυλών και διαφορετικών εθνικοτήτων, και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν χωρίς παρενέργειες. Ένας τοπικός ερεθισμός στον τόπο του εμβολίου, προσωρινός ελαφρύς πυρετός ή πονοκέφαλος δεν είναι παρενέργειες.

Τα εμβόλια έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται από τις μέχρι σήμερα μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ή και πιθανόν ενδεχόμενες. Όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με τη ρίψη της ατομικής βόμβας, έτσι και η πανδημία θα λήξει με το εμβόλιο.

Η επιστημονική κοινότητα και οι φοιτητές όλων των επιστημών πρέπει να τεθούν επικεφαλής μιας πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και προτροπής του κοινού στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

* Ο κ. Νίκος Κατσαρός είναι διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής New York College, π. πρόεδρος ΕΦΕΤ.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια