Και να που ήρθαν και οι βροχές...

Απόψεις
Και να που ήρθαν και οι βροχές...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το είχα γράψει, δυστυχώς, σε προηγούμενο άρθρο, για τι ανταπόκριση θα μπορέσει να έχει το σύστημα Υγείας της Κρήτης σε ενδεχόμενο φυσικής καταστροφής και να που έγινε, χωρίς ευτυχώς (Άγιο είχαμε), να υπάρξουν θύματα.

Γράφει ο Μάνος Δασκαλάκης

Δεν είναι όμως κάθε μέρα του Αϊ Γιαννιού...

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δείχνουν απλά τη διασπορά σε μια μεγάλη πόλη, όπως αυτή γίνεται όταν έρθει πραγματικά ο ιός.

Μεγάλη προσοχή στις ΜΕΘ, μιας και θα γίνει ό,τι έγινε και στην Ιταλία στις αρχές που δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες. Ένας απλός πολίτης λοιπόν θα αναρωτηθεί: Αλήθεια, τι είδους ταξινόμηση ασθενών γίνεται στα ελληνικά νοσοκομεία; Υπάρχει δίκτυο γιατρών που πάει για κατ’ οίκων διάγνωση; Ο Στρατός σε τι ετοιμότητα είναι να στήσει υπαίθρια ιατρεία;

Όπως είδαμε στους χάρτες με την κατανομή διασποράς του ιού, η Νότια Ελλάδα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Απόλυτα λογικό, μιας και οι χώρες στα βόρεια σύνορά μας είναι γεμάτες κρούσματα και βέβαια οι μετακινήσεις σίγουρα δε σταμάτησαν πριν το lockdown. Όλες οι βαλκανικές χώρες με τις οποίες συνορεύουμε είναι γεμάτες από θετικούς. Δείτε απλά τα νούμερα από Αλβανία μέχρι Ρουμανία και κρίνετε.

Η Κρήτη είναι τυχερή (θα το πω ένα εκατομμύριο φορές) γιατί είναι νησί. Τελεία και παύλα. Μπορεί να ελέγξει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη διασπορά, αφού δεν έχει ροές ταξιδιωτών όπως η Ηπειρωτική Ελλάδα. Με δύο μέσα έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα, οπότε μπορεί να περιορίσει την κατάσταση.

Ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή. Είναι λίγα τα κρούσματα; Ας παραμείνουν έτσι. Είναι παντού έτσι στον κόσμο, και να μην ακούνε ή να δίνουν σημασία σε δημοσιεύματα άσχετων συνωμοσιολόγων, που είναι πλέον επικίνδυνοι. Ένας ιερέας έβγαινε στο διαδίκτυο και έλεγε για το Μπέργκαμο ότι ήταν ψέμα, άλλοι λένε ότι μετράνε δύο και τρεις φορές τους θετικούς στα τεστ, και άλλοι νομίζουν ότι μόνο στην Ελλάδα η κυβέρνηση θέλει να καταστρέψει την οικονομία (αυτό γίνεται και χωρίς κορωνοϊό, ανέξοδα).

Στο Τρεβίζο γυρνούσε ένα βίντεο που έδειχνε το νοσοκομείο της πόλης άδειο, χωρίς ασθενείς. Ψέματα όλα βέβαια, αλλά υπάρχει κόσμος που τα πιστεύει και είναι πολλοί, είναι γνωστοί μου, είναι συνάδελφοι. Υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι το ηλεκτρονικό θερμόμετρο θα του σβήσει τη μνήμη ή θα βλάψει τον εγκέφαλό του. Πολλές φορές ακούω ανθρώπους να λένε ότι είναι μια πράξη βίας (το να σε σημαδεύει κάποιος με το θερμόμετρο). Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις άτομα που είναι ανεγκέφαλοι.

Έχει παντού ανεργία, παντού απογοήτευση και παντού πονηρούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση πολιτικά, χωρίς όμως να φέρνουν προτάσεις αντιμετώπισης, πάρα μόνο αντίδραση.

Ο κόσμος να προστατευτεί και να προσέξει.

Η παράνοια υπάρχει κι εδώ στην Ιταλία, που ο ιός είναι τραγικό γεγονός! Η κατάσταση τείνει να γίνει χειρότερη από την περασμένη άνοιξη, εάν δεν ακούσουν τους ειδικούς.

Η χώρα έχει χωριστεί σε τρεις βαθμίδες επικινδυνότητας, “κόκκινο”, “πορτοκαλί” και “κίτρινο”. Με το “κόκκινο’ να είναι ολικό lockdown, το “πορτοκαλί” με περιορισμούς μετακινήσεων σε δήμους και το “κίτρινο” με μόνο κλείσιμο δραστηριοτήτων στις 18:00 και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00.

Το ιταλικό σύστημα υγείας με τη φοβερή διαλογή (triage) που γίνεται στα νοσοκομεία τείνει να έρθει και πάλι στα όριά του. Έχουν βάλει και τους οικογενειακούς γιατρούς τώρα στο παιχνίδι για περισσότερη κάλυψη σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Όλο και περισσότεροι βέβαια γιατροί και επιστήμονες λένε να ξεχάσουμε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια για φέτος με φίλους και συγγενείς. Είναι βαρύ και σκληρό μετά από μια περίοδο απομόνωσης, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Η Κρήτη λοιπόν με τα 20 κρεβάτια ΜΕΘ πού πάει, μπορεί να μας πει κάποιος; Και ποιος έβγαινε και έλεγε ότι είναι καλυμμένος ο πληθυσμός και δεν έχουμε πρόβλημα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News