Πως εξηγείται η ξαφνική «αγάπη» των Βρετανών για την Κύπρο

Απόψεις
Πως εξηγείται η ξαφνική «αγάπη» των Βρετανών για την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρο για το βρετανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και την μεγάλη άσκηση του βρετανικού ΠΝ στο νησί

Η ξαφνική “αγάπη” των Βρετανών για την Κύπρο, παράλληλα με την μεγαλύτερη άσκηση του βρετανικού ΠΝ τα τελευταία χρόνια, μας προειδοποιεί για σημαντικές εξελίξεις στην μεγαλόνησο το επόμενο διάστημα.  

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην θέση της Κύπρου κατά την κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, αφού μίλησε για εδραίωση των αμυντικών δεσμών με την διεξαγωγή τριμερών ασκήσεων με την Κύπρο και τη Γαλλία έξω από την πόλη της Λεμεσού.

O Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συζήτησαν την κρίση της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου, αποκαλύπτοντας την νέα διαφοροποιημένη στάση του Λονδίνου στην περιοχή μετά από μεγάλο διάστημα αφωνίας και απραξίας.

Παράλληλα είχαμε και την μεγαλύτερη ανάπτυξη του βρετανικού ναυτικού στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί η νέα στάση των Βρετανών στην προβληματική περιοχή, και σίγουρα όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

ΟΙ Βρετανοί διακηρύττουν  ότι η χώρα τους υποστηρίζει σθεναρά την ασφάλεια της Ευρώπης μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κίνηση που έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με την στάση της Γαλλίας.

Μια δύναμη τριών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού πολεμικού πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού "HMS Albion" πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις με ένα κυπριακό περιπολικό σκάφος και την γαλλική φρεγάτα "Jean Bart" έξω από την πόλη της Λεμεσού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής διοικητής της βρετανικής δύναμης, πλοίαρχος Phil Dennis, δήλωσε στο Associated Press: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον ρόλο του, σε μια προσπάθεια να καταδείξει την δέσμευσή μας στην ασφάλεια και την προστασία των Ευρωπαίων, ενώ συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ”.

Στο κύριο μέρος των ασκήσεων συμμετείχαν και κομάντος των κυπριακών ειδικών δυνάμεων μαζί με Βρετανούς κομάντος, υλοποιώντας σενάριο αποτροπής επίθεσης πειρατών,αποβιβαζόμενοι από ελικόπτερα, ενώ μικρά  ταχύπλοα πλεύρισαν τα πλευρά του πλοίου-στόχου.

Βρετανοί στρατιωτικοί δήλωσαν ότι η κοινή εκπαίδευση με τις κυπριακές δυνάμεις κατέδειξε την κοινή δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα και αποφασιστικότητα για ενίσχυση των διμερών αμυντικών δεσμών.

Ο Βρετανός πλοίαρχος τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μεσογείου γενικότερα, προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις παρέχουν "μια μεγάλη ευκαιρία για να δούμε και να βιώσουμε την αμυντική συνεργασία μας".

Οι ασκήσεις υλοποιούνται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων με τη γειτονική Τουρκία σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από την νήσο.

Όλα αυτά μας αξιολογούνται ως μια πιθανή διαφοροποίηση της βρετανικής στάσης για την Κύπρο, ( από μια χώρα που τηρεί πιστά φιλοτουρκική στάση στο νησί εδώ και χρόνια), αφού τα μηνύματα που όπως φαίνεται να λαμβάνει το Λονδίνο δείχνουν ραγδαίες εξελίξεις μετά το γενικό σχέδιο των ΗΠΑ, για μετατροπή της νήσου σε μια γιγαντιαία βάση του ΝΑΤΟ, αλλιώς δεν θα τους έπιανε ο πόνος τους Βρετανούς για την ασφάλεια της περιοχής και της Μεγαλονήσου.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News