Δεύτερο κύμα κορωνοϊού και δεύτερο κύμα… επικίνδυνων συμπεριφορών

Απόψεις
Δεύτερο κύμα κορωνοϊού και δεύτερο κύμα… επικίνδυνων συμπεριφορών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση στην Ιταλία και μερικές σκέψεις για την Κρήτη και την Ελλάδα - Γράφει ο Μιχάλης Δολαψάκης

Μόλις πριν λίγες μέρες ο καθηγητής μικροβιολογίας, του πανεπιστημίου της Πάντοβα Andrea Crisanti, ανέφερε ότι η καμπύλη της επιδημίας ανεβαίνει επικίνδυνα με γεωμετρική πρόοδο. Προ καιρού δε είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την ανεμελιά με την οποία πορευόντουσαν οι Ιταλοί το καλοκαίρι και μάλιστα ότι κανείς δεν είχε πάρει στα σοβαρά τα όσα είχε προ καιρού προβλέψει.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατη συνέντευξη του είπε: όπως αυξάνονται οι φορείς έτσι θα αυξηθεί και η θνητότητα, ακριβώς όπως και στη Γαλλία. Ο καθηγητης Crisanti είχε προτείνει 300 με 400 χιλιάδες τεστ την ημέρα ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στην Ιταλία. Δεν εισάκουσαν την πρόταση του και έφτασαν μόλις τις 125 χιλιάδες την ημέρα, καταγράφοντας το και ως ρεκόρ για ημερήσιο αριθμό τεστ.

Ήδη μετά τα 8000 και πλέον κρούσματα στη χώρα, επισήμανε την αποτυχία του συστήματος για απομόνωση των επαφών τους, μιας και μιλάμε για τουλάχιστον 140 χιλιάδες ανθρώπους που θα έπρεπε να μπουν σε εθελοντική καραντίνα, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε 1300 δηλαδή 95% μείον. Είναι η μοναδική μέθοδος (που προτείνει ο καθηγητής) αυτή της απομόνωσης κρουσμάτων και του contact tracing για να κρατηθεί τη μετάδοση σε χαμηλά νούμερα. 

Δεν απέκλεισε δε την πιθανότητα lockdown για τα Χριστούγεννα ή και - σύμφωνα με την αγγλική οδό - μίνι κλείσιμο 3 εβδομάδων όπου υπάρχει έξαρση.  Αυτές βέβαια οι δηλώσεις του γνωστού καθηγητή ξεσήκωσαν αντιδράσεις όπως αυτή του λοιμωξιολόγου Matteo Bassetti όπου επισήμανε ότι "τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αστάθεια και φόβο στον πληθυσμό και καλύτερα να τις αφήσουμε στους πολιτικούς οι οποίοι θα αποφασίσουν βάση δεδομένων".  Ήδη πάντως υπάρχει το σενάριο κλεισίματος περιφερειών όπου υπάρχει ραγδαία αύξηση, ούτως ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση από και προς αυτές.

Ένας άλλος επιστήμονας, του οποίου η γνώμη μετράει πολύ πλέον στη Ιταλία, είναι ο διευθυντής λοιμοξιολογίας του νοσοκομείου Sacco του Μιλάνου Δρ. Massimo Galli ο οποίος επιμένει ότι η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ σοβαρή στη χώρα. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην τηλεόραση και ύστερα από προβοκατόρικη συμπεριφορά ενός δημοσιογράφου, δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος που γίνεται στα ΜΜΕ από αρνητές του ιού και από ανθρώπους που έχουν πολιτικές βλέψεις πάνω στο θέμα. Συγκεκριμένα είπε στην τηλεόραση "θα έφτανε να κάνετε μια βόλτα από τη πτέρυγα μου για να καταλάβετε το πως έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση" για να επισημάνει τον κίνδυνο που πλέον είναι ορατός.  Προσθέτω και εγώ ότι με συζητήσεις με γιατρούς και πληροφορίες από μικρά νοσοκομεία, φαίνεται ότι ξαναρχίζει ο  γολγοθάς, μιας και καλούν πάλι προσωπικό για τα επείγοντα. 

Εκτός από το αναμενόμενο δεύτερο κύμα, έχουμε και ανάλογο κύμα ηλιθιότητας και επικίνδυνων συμπεριφορών: υπήρξαν προπηλακισμοί δημοσιογράφων την ώρα που προσπαθούσαν να πάρουν συνεντεύξεις από αρνητές της μάσκας σε σχετική διαδήλωση no mask. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος της γνωστής σελίδας fanpage, Saverio Tommasi, δέχτηκε φραστική επίθεση και απειλήθηκε σοβαρά από το πλήθος μέχρις ότου αναγκάστηκε να επέμβει η ίδια η αστυνομία λέγοντας του: "για τη δική σας σωματική ακεραιότητα είναι καλύτερα να μην συνεχίσετε τη συνέντευξη, οπότε πάρτε το ως ευκαιρία που πρέπει να αδράξετε πριν είναι πολύ αργά μιας και το πλήθος συγκεντρώνεται εναντίον σας".  Έχουμε λοιπόν, εκτός τον ιό που συνεχίζει να μεταδίδεται και μια επικίνδυνα μεταδιδόμενη άρνηση από μερίδα πολιτών που θεωρούν ότι όλο αυτό είναι προϊόν συνωμοσίας, ότι τα τεστ έρχονται μολυσμένα από την Κίνα, ότι τα φέρετρα, μέσα στα στρατιωτικά φορτηγά, ήταν ένα ψέμα.  Όλα αυτά βέβαια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μιξ ενάντια στα μέτρα που αναστέλλει κάθε προσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα.

Όλο αυτό βέβαια πιστεύω είναι αποτέλεσμα μίας συστηματικής υποβάθμισης, όλα αυτά τα χρόνια,  της αξίας της μόρφωσης και ιδιαίτερα ανωτάτου επιπέδου που δημιουργεί κοινότητες ανθρώπων που δεν έχουν πλέον κριτικό νου και σκέψη, αλλά δεν είναι και σε θέση να καταλάβουν ένα δεδομένο ή ένα κείμενο στο σύνολο του. Μικρή παρένθεση: στην Ιταλία έχουν σοβαρό πρόβλημα αναλφαβητισμού και λειτουργικού αναλφαβητισμού. Ο μεγάλος ιταλός γλωσσολόγος  Tullio De Mauro είχε αναφέρει προ ετών " το 70% των ιταλών δεν καταλαβαίνει αυτο που διαβάζει, προσθέτοντας  " 8 στους 10 έχουν δυσκολία στο να χρησιμοποιήσουν αυτό που διαβάζουν σε ένα γραπτό κείμενο, 7 στους 10 έχουν σοβαρές δυσκολίες στην κατανόηση και 5 εκατομμύρια ιταλών έχουν απόλυτη ανικανότητα ανάγνωσης." 

Πλέον, με αυτό το κλίμα που επικρατεί και τα αποτελέσματα ανέμελων συμπεριφορών,  η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μέρας είναι υποχρεωτική. Με το τελευταίο διάταγμα η ιταλική κυβέρνηση διεύρυνε το  ωράριο κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης πηγαίνοντας το μέχρι τις 24:00. Η μη διάθεση ποτών σε άτομα που είναι όρθια έξω από τα μαγαζιά μετά τις 18:00 είναι ένα άλλο μέτρο με όχι πάνω από 6 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση, ενώ  είναι ήδη σε ισχύ ο μειωμένος αριθμός συναθροίσεων (γάμοι, γιορτές κτλ) και να μην υπάρχουν (σύσταση) συγκεντρώσεις άνω των 6 ατόμων σε σπίτια (γιορτές, γεύματα κτλ). Αυτό βέβαια έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ως προς την... απολυταρχική φύση των διαταγμάτων αλλά από την άλλη δεν υπάρχει άλλη οδός μιας και χθες είχαμε αύξηση με 11 χιλιάδες καινούργιους φορείς του ιού.

Ο πρωθυπουργός Conte μίλησε για τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στη χώρα, όπως ο διπλασιασμός των ΜΕΘ, η εγχώρια παραγωγή 20 εκατομμυρίων μασκών ημερησίως και η δωρεάν διάθεση σε σχολεία, αστυνομία και νοσοκομεία, τη διάθεση σε αριθμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου μεταξύ μασκών, στολών, αναπνευστήρων όπου υπάρχει ανάγκη πάντα βασιζόμενοι με αρχή την αναλογικότητα και την επάρκεια.

Στην περιφέρεια του Veneto τώρα υπάρχει στο τραπέζι ένα είδος γρήγορου τεστ με κόστος αγοράς 3 ευρώ και άμεση ένδειξη εντός 15 λεπτών. Η επιστημονική ομάδα που έχει αναπτύξει αυτή τη μέθοδο μιλάει για 95 % ακρίβεια του τεστ ενώ  βέβαια δεν λείπουν και οι αμφιβολίες ως προς την ακρίβεια του από μεριά επιστημόνων.

Γυρνώντας τώρα στην Ελλάδα και επιστρέφοντας στη μετάδοση, θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις. Καταρχήν με σχεδόν πάνω από 400 κρούσματα ημερησίως σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε ήρεμοι μιας και τώρα θα αρχίσουν τα...κρύα. Ήδη στην Κρήτη αυτή την εβδομάδα που θα πέσει ο υδράργυρος υποθέτω ότι η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα. 

Μια άλλη παρατήρηση σε επίπεδο υποδομών όπως είναι σιδηροδρομική σύνδεση και κύριοι αυτοκινητόδρομοι. Ιδιαίτερα τα τραίνα, τα οποία δεν είναι και το δυνατό χαρτί της χώρας στις μετακινήσεις, δεν δρουν ως μεταφορέας ιού (όπως στην Ιταλία)  σε ολόκληρη τη χώρα μιας και το δίκτυο περιορίζεται τόσο σε έκταση  όσο και σε ταχύτητες.  Αυτό σίγουρα δρα ως επιβραδυντής της μετάδοσης. Το ίδιο συμβαίνει και στο οδικό μας δίκτυο με λίγους οδικούς άξονες να μοιράζονται στην ηπειροτικη Ελλάδα. Για Κρήτη δε θα αναφερθώ μιας και η κοροϊδία, τόσα χρόνια, για τη δημιουργία ενός σοβαρού οδικού άξονα ίσως να σώζει τη κατάσταση στη συγκεκριμένη - και μόνο - φάση.

Η Κρήτη μας βέβαια έχει το πλεονέκτημα ότι είναι νησί και με τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου στην είσοδο (κυρίως με τα πλοία) θα μπορέσει να κρατήσει χαμηλά νούμερα. Όχι βέβαια όπως έκανε το καλοκαίρι όπου δεν μας έλεγαν ότι τα ξενοδοχεία covid ήταν γεμάτα. (δεν πιστεύω ότι ήταν μονάχα φήμες). Εάν τεθούν σε ισχύ μέτρα άμεσης απομόνωσης cluster  φορέων σε κοινότητες με σάρωση του πληθυσμού με τεστ, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω: στην Βόρεια Ιταλία είχαν ακολουθήσει το "δόγμα" του καθηγητή Crisanti και σώθηκαν στη κυριολεξία γιατι πορεύτηκαν με βάση τις μεθόδους του που μακροχρόνια δεν έχουν και μεγάλο κόστος για το σύστημα υγείας.

Η αναφορά στα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα δεν είναι τυχαία. Στην Ιταλια, κατά τη διάρκεια της πρώτης έκρηξης της μετάδοσης του ιού, ένα στοιχείο που έδρασε στην ταχεία μετάδοση του ήταν οι αυτοκινητόδρομοι και συγκεκριμένα τα Autogrill, οι γνωστοί χώροι εστίασης κατα μήκος των εθνικών αυτοκινητοδρόμων όπου σταματάνε δεκάδες χιλιάδων ταξιδιωτών ημερησίως  . Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι εκεί και ιδιαίτερα στις τουαλέτες των autogrill θα γινόταν τεράστια διασπορά, μιας και πληθυσμός τότε δεν γνώριζε για τον ιό και δεν φορούσε βέβαια μάσκα. Το ίδιο συνέβει και στα τρένα όπου με κοντά στα 6 εκατομμύρια ανθρώπων να χρησιμοποιεί το μέσον για να μετακινηθεί για εργασία (κυρίως), καταλαβαίνει κανείς το αποτέλεσμα σε μια αρχή επιδημίας.

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News