Η Δίκη Χρυσής Αυγής «Η συνεννόηση άντεξε μόνο μια μέρα. Μια Τετάρτη»

Απόψεις
Η Δίκη Χρυσής Αυγής «Η συνεννόηση άντεξε μόνο μια μέρα. Μια Τετάρτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Κοιτάζω  το βίντεο της φωτογράφου  Μαριάννας  Μπίστη  με το ωραίο «ανθρώπινο ποτάμι»  που πλημμύρησε τους δρόμους της Αθήνας  την περασμένη Τέταρτη . Κι όμως «Η συνεννόηση άντεξε μόνο μια μέρα. Μια Τετάρτη».

Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2010 . Η Αθήνα από ψηλά  … Λ. Αλεξάνδρας εφετείο Αθηνών . Ανθρώπινοι  ξανά στους δρόμους,  μετά από χρόνια. Ειρηνικά και γενναία  , όλοι μαζί οι  Έλληνες ύψωσαν ανάστημα « δεν θα περάσει ο Φασισμός».   Η 7ης Οκτωβρίου 2020,  θα είναι για πάντα η ημέρα  που η Ελλάδα καταδίκασε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής . Η ελληνική κοινωνία πηρέ θέση, η σπαρακτική φωνή της  μάνας του Παύλου Φύσσα… «Γιε μου νίκησες  … Παύλο μου», ήταν η φωνή της κάθαρσης. 

«Η συνεννόηση άντεξε μόνο μια μέρα. Μια Τετάρτη»

Η θλιβερή διαπίστωση δεν είναι δική μου. Είναι του Βασίλη Μαρκή, επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο αντιεισαγγελέας  Βασίλη Μαρκή,  ήταν  στην  Επιτροπή που συνέταξε  τον νέο Ποινικό Κώδικα από το 2012 μέχρι το 2014. Μίλησε αυτές τις μέρες,  αλλά δεν τον άκουσε κανείς. Εξήγησε λοιπόν ο αντιεισαγγελέας ότι …

Ο  Ποινικός Κώδικας δεν άλλαξε «ξαφνικά και εσπευσμένα το 2019», όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι.  Ήταν μια δουλειά που ξεκίνησε το 2009 -με κυβέρνηση Παπανδρέου-, συνεχίστηκε με τη  κυβέρνηση Σαμαρά  και ολοκληρώθηκε με κυβέρνηση Τσίπρα.

Δέκα χρόνια σπουδαίας επιστημονικής δουλειάς για να εκσυγχρονιστεί και να εξευρωπαϊστεί  ένας κώδικας ηλικίας 70 ετών, κακοποιημένος   από χιλιάδες τροποποιήσεις και προσθαφαιρέσεις.  Αποδείχτηκε ότι η αναθεώρηση αυτή είχε παραλήψεις . Αλλά με κοινή ομολογία όλων τον επιστημονικών φορέων είναι μια καλή νομολογία.  

Γιατί, λοιπόν, όλη αυτή η παραπλάνηση;

Είναι ο λαϊκισμός και τα κομματικά μικροσυμφέροντα  που χάλασαν τη γιορτή.

 Αντί να συστρατευτούμε όλοι  κάτω από μια αντιφασιστική σημαία αντί  να αρπάξουμε  την μοναδική ιστορική ευκαιρία που μας  δίνει η δικαστική απόφαση προκειμένου να αντισταθούμε στα  «ακροδεξιά σταγονίδια» . Αρχίσαμε διχασμένοι να βρίζουμε οι μεν τους δε. 

Πάνω στη γιορτή της νίκης, ήταν αρκετό, το «επεισόδιο Κοντονή», με τις καταγγελίες του ότι οι Χρυσαυγίτες «θα πέσουν στα μαλακά», με υποτιθέμενες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει η γνωστή κλοτσοπατινάδα.

Η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία να μας θυμίσει την ανιστόρητη  θεωρία των δύο άκρων  … και ο ΣΥΡΙΖΑ  σχεδίασε μια λαϊκίστικη απάντηση .  Μας θύμισε με το απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της  ΑΥΓΗΣ ότι ο Μπαλτάκος το δεξί χέρι του Σαμαρά,  πιάστηκε να συνωμοτεί με τους Χρυσαυγίτες στη Βουλή.

Έτσι η  μοναδική ιστορική στιγμή που βιώναμε, μετατράπηκε σε  εικόνα ενός μίζερου πολιτικού κόσμου που δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της ποινικής καταδίκης του Φασισμού.

Ο Λαϊκισμός κυριαρχεί  για άλλη μια φορά  στη δημοσιά ζωή .  Εμείς διχασμένοι ξανά αρχίσαμε ένα νέο διαδικτυακό εμφύλιο. Αριστεροί και δεξιοί βριζόμαστε  δημόσια στα social media  με  ευτελή  και δυσώδη  επιχειρήματα που ακούμε από  τα κομματικά τους όργανα .

Τα παπαγαλάκια των πληρωμένων ΜΜΕ ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Η ιστορική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης  της Χρυσής Αυγής, που μασκαρεύτηκε σε πολιτικό κόμμα, είναι μια ιστορική νίκη .

Ζούμε τη στιγμή που η Ιστορία άλλαξε  ρότα.  Η  Ελλάδα ήρθε ξανά στο φως . Όχι μόνη της. Η ιστορία δεν κάνει τίποτε μόνη της. Οι άνθρωποι κινούν τα νήματα της Ιστορίας με αίμα και αγώνα . Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Αυτήν τη φορά λοιπόν η Ιστορία πήρε τον καλό δρόμο . Ακολούθησε τον  τίμιο αγώνα της Μάγδας Φύσσα, που στάθηκε γενναία και μόνη, πάνω και μακριά από κόμματα . Μακριά από διχασμούς και πάνω απ  το μίσος.

Με την απόφαση «Δεν είναι αθώοι οι Ναζί», η Ελλάδα βγήκε μπροστά. Έστω και με καθυστέρηση,  στάθηκε στη καλή πλευρά της ιστορίας, θυμίζοντας τις φωτεινές σελίδες του αντιφασιστικού της παρελθόντος. Είναι κρίμα λοιπόν η ανάταση από την απόφαση  αυτή  να κρατήσει λιγότερο από όσο της αξίζει .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News