Απόψεις

Η Ν.Δ δρομολόγησε το 2013 τη δίωξη της Χρυσής Αυγής

Η προσπάθεια καπήλευσης αποφάσεων της ανεξάρτητης δικαιοσύνης δε βοηθά στον αγώνα κατά των νοσταλγών του φασισμού

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή κατέδειξε ότι η Δημοκρατία είναι άτρωτη. Η προσπάθεια όμως καπήλευσης ή χειραφέτησης αποφάσεων της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης δε βοηθά στον αγώνα κατά των νοσταλγών του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, που πρέπει να είναι διαρκής.

* Γράφει ο Βαγγέλης Καρκανάκης

Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και γράφτηκαν αρκετά, πολλά εκ των οποίων προσπαθούσαν να απαξιώσουν τη Δικαιοσύνη, να χειραγωγήσουν την απόφασή της, να διαστρεβλώσουν γεγονότα, να θολώσουν τη διαδικασία και το νόημα της ιστορικής αυτής δίκης. Και κυρίως να υποβαθμίσουν την αποφασιστική και σταθερή στάση αυτών που η ιστορία κατέγραψε ότι οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Κάποιοι προσπαθούν για άλλη μια φορά να καπηλευθούν την παλλαϊκή ικανοποίηση, όπως άλλοτε τη λαϊκή αγωνία και απογοήτευση. Τώρα λοιπόν που η Δικαιοσύνη εξέδωσε ανεπηρέαστη την απόφασή της, καλό είναι να υπενθυμίσουμε επιλογές, ενέργειες και πολιτικές που έχουν προηγηθεί:

  1. Η Δικαιοσύνη διέταξε τη σύλληψη της ηγεσίας και μελών της Χρυσής Αυγής επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, το 2013, στο πλαίσιο των ερευνών που άρχισαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα μεθοδικών και επίμονων ερευνών πάνω σε ολόκληρο το φάσμα της δράσης της Χρυσής Αυγής και στην ιεραρχική διάρθρωσή της, με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να συγκεντρώνει και να προωθεί στον Άρειο Πάγο πληθώρα στοιχείων για τη δράση της Χ.Α., προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Χάρη στις έρευνες τελικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 69 προσώπων, περιλαμβανομένων όλων των μελών της πρώην Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α., με κύρια κατηγορία την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Ο φασισμός μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Δεν υπάρχει όμως ανοχή σε κανένα από αυτά τα πρόσωπα. Σε ένα δημοκρατικό κόσμο δεν υπάρχει χώρος για νεοναζιστές», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς το 2013. Ενώ με τροπολογία που κατέθεσε η τότε κυβέρνηση διακόπηκε και πάγωσε η χρηματοδότηση της Χ.Α. Η δίκη άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όμως χρειάστηκαν πεντέμισι χρόνια, που περιλαμβάνουν ολόκληρη τη θητεία του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ετυμηγορία. Τον Ιούνιο του 2016, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της διαδικασίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τη μεταφορά της δίκης από τη μικρή αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών. Είχε προηγηθεί σχετική επιστολή του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, όπου καταγράφηκε η αντικειμενική αδυναμία του δικαστηρίου να προχωρήσει σε εύλογο χρόνο την εκδίκαση της υπόθεσης υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.

  1. Ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες που θα οδηγούσαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στα τέλη του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ δε δίστασε να συμπορευτεί πολιτικά μαζί της, ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Ψηφίζοντας σε τρεις ψηφοφορίες «παρών», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής εμπόδισαν την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αξιοποίησαν δηλαδή ένα “παραθυράκι” του Συντάγματος ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά και να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτός στη σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή και σε άλλες κρίσιμες συγκυρίες, όπως τον Ιούλιο του 2016, πριν την ψήφιση του εκλογικού νόμου, όταν ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» στο Κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, όταν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής εξυπηρετούσαν την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει μία κυβέρνηση ή να συγκεντρώσει 200 έδρες για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, η Χ.Α. έπαυε να είναι ναζιστικό μόρφωμα και γινόταν μέρος του κοινοβουλευτικού τόξου. Τότε δεν ίσχυε το «δεν είναι αθώοι»!

Η καιροσκοπική σύμπλευση της Κουμουνδούρου με τη Χρυσή Αυγή ξεκινά όμως από την εποχή των «αγανακτισμένων», με κοινή σημαία τότε τους «αντιμνημονιακούς» αγώνες. Ο ίδιος ο αρχηγός της Χ.Α., Νίκος Μιχαλολιάκος, έχει παραδεχτεί ότι χρυσαυγίτες ήταν παρόντες στην πλατεία Συντάγματος το 2010, ενώ δυνάμεις της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς συνυπήρχε στις πλατείες με τη Χ.Α., αλλά υιοθετούσε και ίδια συνθήματα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει πως «η κυβέρνηση οφείλει να διαψεύδει τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής, ότι αποτελεί απλώς ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα», ο εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, φρόντιζε να προσκαλεί βουλευτές της Χ.Α. μαζί με βουλευτές της Κουμουνδούρου σε εκδηλώσεις του υπουργείου Άμυνας, ακόμα και στο Καστελόριζο, όπου είχαν φωτογραφηθεί όλοι μαζί. Τους έδινε δηλαδή ακριβώς το οξυγόνο της νομιμοποίησης που επιζητούσαν, με τη σιωπηρή ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με φόντο τα πάντοτε κρίσιμα εθνικά θέματα. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε ως ψηφοφορική εφεδρεία τη Χρυσή Αυγή, παίζοντας το υποκριτικό χαρτί της οργής, ανάλογα με τα συμφέροντά του, και προσβλέποντας απατηλά ότι η Χ.Α. κόβει ψήφους μόνο από τη Ν.Δ.

Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που ως κυβέρνηση δρομολόγησε τη δίωξη της Χρυσής Αυγής το 2013 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και ως αξιωματική αντιπολίτευση στάθηκε μετωπικά απέναντί της, ζητώντας από τους πολίτες να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά την είσοδό της στη Βουλή. Η Ν.Δ. είναι η παράταξη που σταθερά και αδιάλειπτα τάσσεται ενάντια στον ρατσισμό, το μίσος, τον φασισμό, την πολιτική βία και τον διχασμό.

Σήμερα η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έλαβε την ιστορική απόφαση που ικανοποιεί κάθε Έλληνα Δημοκράτη. Μην επιχειρεί, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος ενός αγώνα που ποτέ δε στήριξε στην πράξη, να τον καπηλευτεί. Διαχρονικός αντίπαλος κάθε υπονομευτή του πολιτεύματος και της ομαλότητας ήταν, είναι και θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

* Ο Βαγγέλης Καρκανάκης είναι πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια