7 μύθοι για τον κορωνοϊό: Μας προφυλάσσει το εμβόλιο της γρίπης;

Απόψεις
7 μύθοι για τον κορωνοϊό: Μας προφυλάσσει το εμβόλιο της γρίπης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ακόμη 6 απαντήσεις που πρέπει να μάθουμε

Με τα κρούσματα να φτάνουν τα 30 εκατομμύρια πλανητικά, οι συνταγές προφύλαξης και θεραπείας, συνοδευόμενες από την κοινωνική απόσταση και την απομόνωση, ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός *

Μερικές από αυτές, που είτε δημοσιεύτηκαν σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά ή επώνυμες εφημερίδες, είναι: Για να προφυλαχθείτε από τον κορωνοϊό, τρώτε σκόρδο, πίνετε ξίδι ή πίνετε νερό κάθε 15 λεπτά για να μην περάσει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες. Ή η κοκαΐνη θανατώνει τον κορωνοϊό και... ο αυνανισμός τον απομακρύνει.

Μύθος 1: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται στις πισίνες:

Τη φθινοπωρινή περίοδο και τον χειμώνα πολλοί άνθρωποι προτιμούν τις πισίνες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών και Πρόληψης (European Center of Disease Control and Prevention, ECDC) και το αντίστοιχο Αμερικανικό Κέντρο (CDC), οι πισίνες όπως και το θαλάσσιο περιβάλλον δε μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Επιπλέον οι πισίνες, σύμφωνα με την ελληνική και τη νομοθεσία της Ε.Ε., χλωριώνονται και απολυμαίνονται, οπότε προφυλάσσουν και από κάθε είδους μύκητες και άλλα παθογόνα μικρόβια.

Μύθος 2: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τα ούρα και τα ανθρώπινα απορρίμματα στις τουαλέτες:

Ο κορωνοϊός δε μεταδίδεται ούτε με τα ούρα ούτε τα απορρίμματα στις τουαλέτες, διότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα μολυσμένα τρόφιμα όπως περνούν από το στομάχι καταστρέφονται όπως και ο κορωνοϊός καταστρέφεται από τα οξέα του στομάχου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Μύθος 3: Η μάσκα προφυλάσσει από οσμές:

Η μάσκα δεν προφυλάσσει ούτε από δυσάρεστες ούτε από ευχάριστες οσμές, όπως όλοι διαπιστώνουμε: από το ευχάριστο άρωμα διερχόμενης κυρίας ή τη δυσάρεστη οσμή ενός αποχετευτικού χώρου. Η μάσκα όμως μας προστατεύει από τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον κορωνοϊό. Κανείς μας δεν έπαθε δηλητηρίαση από το απελευθερούμενο διοξείδιο του άνθρακα από την εκπνοή μας, αφού και κανείς χειρουργός δε λιποθύμησε ποτέ φορώντας μάσκα για ώρες στο χειρουργείο. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι πρόσφατη έρευνα στην Κίνα διαπίστωσε ότι άτομα που φορούσαν γυαλιά μυωπίας ή άλλα είχαν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό από εκείνους που δε φορούσαν και αυτό διότι είναι διαπιστωμένο ότι οι ακίδες του κορωνοϊού μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από τους υποδοχείς του ματιού. Τέλος, η ασπίδα προσώπου μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωτικά με τη μάσκα, όχι όμως μόνη της.

Μύθος 4: Σκούπισμα με χαρτοπετσέτα απομακρύνει τον κορωνοϊό:

Σκούπισμα με πετσέτα δεν απομακρύνει τον κορωνοϊό ακόμα και εάν είναι βρεγμένη. Μόνο χλιαρό νερό με σαπούνι ή απορρυπαντικό ή αλκοολούχο διάλυμα θανατώνει τον κορωνοϊό, διότι προσβάλλει την επιφάνειά του και τον... ξεκοιλιάζει.

Μύθος 5: Εάν προσβληθείς από ασυμπτωματικό, τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα:

Τα συμπτώματα δε θα είναι ηπιότερα διότι αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που έμεινες με τον φορέα, πόσο κοντά ήσουν, πόσα υποκείμενα νοσήματα είχες και ένα σωρό άλλους παράγοντες.

Μύθος 6: Στοματικά διαλύματα με αλατόνερο, απορρυπαντικό, χλωρίνη κ.λπ. και κατάποση σκευασμάτων όπως βιταμίνη C και άλλα οικιακά σκευάσματα προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κατηγορηματικός: Κανένα στοματικό διάλυμα και κανένα οικιακό σκεύασμα δεν προφυλάσσει από τον κορωνοϊό. Μάλιστα κάποια από αυτά, όπως η χλωρίνη, όταν χρησιμοποιείται σε επιφάνειες καταστρέφει τον κορωνοϊό, όταν όμως χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα είναι επικίνδυνο.

Μύθος 7: Το εμβόλιο για τη γρίπη, τον ιό Η1Ν1, προφυλάσσει από τον κορωνοϊό:

Ο κορωνοϊός είναι εντελώς διαφορετικός από τον Η1Ν1 και το εμβόλιο για τον Η1Ν1 δεν έχει καμία σχέση με τον κορωνοϊό. Το αργότερο τον Δεκέμβρη θα κυκλοφορούν στην Ε.Ε. δύο ή και τρία εμβόλια απόλυτα ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους.

* Ο κ. Νίκος Κατσαρός είναι πρ. πρόεδρος ΕΦΕΤ, διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College.

(Φωτογραφία: Rawpixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News