Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση - Στην Ελλάδα των fake news

Απόψεις
Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση - Στην Ελλάδα των fake news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κορωνοϊός και το μεταναστευτικό ενέτειναν το πρόβλημα

Ζούμε σε εποχές καχυποψίας ψιθύρων και παραπληροφόρησης . «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» κυριαρχούν , «ο ουρανισμός» είναι η νέα θρησκεία στο δημόσιο λόγο και τα social media

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού αλλά και το αδιέξοδο στο μεταναστευτικό έχουν δώσει την ευκαιρία σε πολλούς για συστηματική παραπληροφόρηση, μέσω των social media η οποία δυσχεραίνει τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας, και δηλητηριάζει με ξενοφοβία την κοινωνική συνοχή .

Δημοσιεύματα με τον ισχυρισμό ότι ο ιός εξαπλώθηκε μέσω μιας σούπας φτιαγμένης από το κρέας τρωκτικών στη Κίνα ή ότι οι προσφυγές φταίνε για όλα, μπορείς να διαβάσει στις μέρες μας παντού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί “εξαπλώνονται ταχύτερα από τον ιό” και έχει ήδη ονομάσει αυτή την κατάσταση ως «πανδημία παραπληροφόρησης».

Οι γιατροί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο έναν αόρατο βιολογικό εχθρό, αλλά και ένα κύμα παραπληροφόρησης εξίσου επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, σύμφωνα με την οποία 5.800 άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομεία ως αποτέλεσμα ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τελικά 800 από αυτά κατέληξαν. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι τα θύματα αυτά έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας οδηγίες που συνιστούσαν την κατανάλωση μεθανόλης ή προϊόντων καθαρισμού, βασιζόμενα στο αλκοόλ, ως φάρμακο για τον κορωνοϊό . Οδηγίες που διάβασαν στο διαδίκτυο.

Θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με τον COVID-19 και τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία, αλλά και στρατευμένα δημοσιεύματα γεμάτα μίσος και προκατάληψη κατά των προσφύγων στο ελληνικό διαδίκτυο δηλητηριάζουν καθημερινά τη ζωή μας .

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, 70% περισσότερες πιθανότητες έχουν να εξαπλωθούν οι ψευδείς ειδήσεις μέσω του Τwitter απ’ ότι οι αληθινές. Αναλυτές τονίζουν ότι ειδικά οι ειδήσεις με πατριωτικό, εθνικιστικό περιεχόμενο γίνονται ευκολότερα πιστευτές, ειδικά σε λαούς όπως ο ελληνικός που ενημερώνεται κατά κύριο λόγο από τα social media.

*Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση φαίνεται ότι παραμένουν πολλοί πολίτες, καθώς σε σημαντικό ποσοστό δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί από κάποια ψευδή είδηση, χωρίς μάλιστα να κάνουν κάτι για αυτό όταν το συνειδητοποίησαν.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την πρώτη έρευνα, που μελετά τη σχέση του κοινού με τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, τόσο πριν από την πανδημία, όσο και κατά τη διάρκειά της, η οποία δείχνει ακόμα αισθητή αύξηση της εμπιστοσύνης στα επαγγελματικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Την έρευνα πραγματοποίησε σε δύο φάσεις το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας (International Peace Journalism Laboratory) του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ μαζί με την εταιρία ierax analytix.

Στην εποχή μας , τα social media αναδύθηκαν κυρίαρχα . Καταλαμβάνοντας το χρόνο μας , και τις ζωές μας . Επικοινωνούμε, φλερτάρουμε , ενημερωνόμαστε μέσα από αυτά, υιοθετούμε απόψεις και στάσεις ζωής . Σαρωτικά, και ασύδοτα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, υποκατέστησαν τη δημοσιογραφία με ψιθύρους, την ευθύνη του δημόσιου λόγου με ψευδώνυμες αναρτήσεις και δημόσιο κράξιμο , τα λογικά επιχειρήματα με ύβρεις και κατάρες , τα ρεπορτάζ τα παραγκώνισε η συνωμοσιολογία και την επιστημονική γνώση η θρασύτατη άγνοια.

Έτσι η κοινή γνώμη επηρεάζετε , δηλητηριάζετε η αλήθεια .

Δυο παραδείγματα - Πως μια ψεύτικη είδηση μπορεί να προκαλέσει τη κοινή γνώμη

1/ Διαδίδεται αυτές τις μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία ενός άνδρα που, όπως αναφέρεται, φωτογραφίζεται (με selfie) στον καιόμενο χώρο του ΚΥΤ Μόριας στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν πριν από μια εβδομάδα το ΚΥΤ. Κάτω από τη φωτογραφία υπάρχουν απίστευτα ρατσιστικά μηνύματα.

Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή είναι πολύ παλαιότερη και δεν έχει σχέση με χώρο προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. (1η ΦΩΤΟ)

Τι ισχύει;

Η φωτογραφία, που αναρτάται ως δήθεν πρόσφατη, στην πραγματικότητα κυκλοφορεί από το 2015 στο διαδίκτυο. Στην αυθεντική της εκδοχή, είχε επισυναφθεί σε αρκετά ρεπορτάζ για επεισόδια και είναι από κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο Brežice της Σλοβενίας. Τα μηνύματα μισούς και ρατσισμού Ελλήνων όμως κάτω από τη ψεύτικη εικόνα σοκάρουν.

ΒΙΝΤΕΟ από τη φωτιά στο κέντρο προσφύγων  στη Σλοβενία το 2015

2/ Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα είδαμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται μόνο από παιδιά 12 ετών και άνω.

Ο εν λόγω ισχυρισμός προκάλεσε συνήχηση και μπέρδεψε πολλούς γονείς . Είναι όπως απέδειξαν τα ellinikahoaxes ψευδής και παραποιεί τις οδηγίες που δόθηκαν από τον οργανισμό σε κοινή δημοσίευση που έκανε με την UNICEF.

Εξετάζοντας την επιστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF γίνετε σαφές πως οι ισχυρισμοί που βρίσκουμε στα ελληνικά άρθρα αποτελούν εσκεμμένη παραπληροφόρηση.

Η εν λόγω επιστολή δεν αποθαρρύνει τη χρήση μάσκας από παιδιά κάτω των 12 ετών.

Δίνει την ελευθερία σε κάθε χώρα να διαλέξει το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας βασιζόμενη πάντα στις συστάσεις επίσημων φορέων όπως η Αμερικανική Εταιρία Παιδιατρικής.

Με βάση τις συστάσεις αυτών των φορέων λοιπόν πολλές χώρες θέσπισαν ως ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους τα 2 έτη.

ΠΗΓΗ - ellinikahoaxes

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News