Είναι το Big Brοther το πρόβλημά μας;

Απόψεις
Είναι το Big Brοther το πρόβλημά μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς διαλέγουμε τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε;

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει σάλος για μια φράση που περιείχε τη λέξη βιασμό, την οποία είπε ο Αλεξανδρίδης, ένας παίχτης του τηλεριάλιτη big brother.

*Γράφει ο Τάσος Τιτάκης

Και βέβαια είναι καταδικαστέο αυτό που είπε, όπως και άλλα προηγούμενα, για χονδρές, για μαχαίρια και καθάρισμα όποιου του την σπάει κλπ. και δίκαια ξεσηκώθηκε ο κόσμος,

Όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι ο Αλεξανδρίδης και το big brother ή ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που το παρακολουθεί;

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η τηλεθέασή του είναι γύρω στο 35%, που σημαίνει ότι ένας στους τρεις που βλέπει τηλεόραση εκείνη την ώρα το παρακολουθεί. Όμως χωρίς την αποδοχή του κοινού τέτοια άθλια προγράμματα θα είχαν λόγο ύπαρξης; Θα υπήρχαν χορηγοί που με τις διαφημίσεις τους θα το στήριζαν;

Άρα υπάρχει υποκρισία κ σήψη σ’ ένα μεγάλο μέρος του κόσμου -και δυστυχώς όχι μόνο στην Ελλάδα- που με την παρακολούθηση που κάνει στηρίζει τη λογική της κλειδαρότρυπας, του ξεκατινιάσματος, της ίντριγκας και της δολοπλοκίας.

Είναι θέμα έλλειψης παιδείας, πολιτισμού και κουλτούρας. Πώς διαλέγουμε τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε; Διαλέγουμε προγράμματα που έχουν κάτι να μας προσφέρουν, να μας κάνουν καλύτερους, να οξύνουν τη σκέψη μας, να μας προβληματίσουν να μας καλλιεργήσουν την ψυχή; Επιλέγουμε πράγματα που μας ψυχαγωγούν («ψυχή» και «αγωγή», δηλ. αγωγή της ψυχής) ή πράγματα που μόνο μας διασκεδάζουν; («δια» και «σκεδάζω», δηλ. δια- σκορπίζω).

Η λέξη βιασμός εκφράζει την υποκουλτούρα και τον τρόπο που κάποιοι ανατρέφονται, που βλέπουν τις γυναίκες σαν «γκομενάκια» και όχι σαν ισότιμους ανθρώπους για σχέση και ολοκλήρωση.

Δυστυχώς σ ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει ο μισογυνισμός, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός η ξενοφοβία και όχι αξίες όπως ο σεβασμός η φιλία η ανεκτικότητα, η αλληλοεκτίμηση και η αγάπη.

Το διαφορετικό μας φοβίζει και το ξορκίζουμε δαιμονοποιώντας το ή υποτιμώντας το.

Όλα λοιπόν είναι θέμα παιδείας. Γι’ αυτό η οικογένεια, το σχολείο, τα Μ.Μ.Ε. οι θεσμοί και η πολιτεία ας φροντίσουν να διαπαιδαγωγούν σωστά τα παιδιά και τους νέους έτσι ώστε τα τηλεσκουπίδια και οτιδήποτε άλλο υποβιβάζει τον άνθρωπο, να μην έχουν λόγω ύπαρξης. Όπως έλεγε και ο Σωκράτης «η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει» δηλ. η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα αγαθά.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News